Připravte si kuchyňský teploměr. Žloutky o pokojové teplotě pomalu vyšlehejte s vanilkovými semínky z poloviny lusku do vysoké hladké pěny (trvá to asi 10 minut). Želatinu namočte do vody.
2
Ve velké míse si připravte vodu s ledem. Cukr svařte s asi 150 ml vody. Když začne dělat bubliny a má 120°C, opatrně ho za vysokých otáček zašlehejte do žloutků, aby se nesrazily. Vmíchejte želatinu. Směs vložte do mísy s ledem a za stálého šlehání rychle zchlaďte na 20°C, jinak se žloutky srazí. Odstavte.
3
Smetanu vyšlehejte do polotuha a postupně do ní zašlehejte mascarpone a nakonec i žloutkovou hmotu. Promíchejte, nalijte do formiček na muffiny a vložte do mrazáku.
4
Podávejte s omáčkou (jahody rozmixujte s moučkovým cukrem), šlehačkou a čerstvým ovocem.