Tahle nadýchaná a úžasně vláčná bezlepková buchta plná příjemně nakyslých meruněk a posypaná plátky křupavých mandlí, je místo mouky upečená z mletých mandlí. Fantastická je ke snídani, ale i k odpolední kávě.
Oddělte bílky od žloutků, z bílků ušlehejte tuhý sníh. Do mísy robotu dejte cukr, změklé máslo a ušlehejte světlý krém, bude to trvat asi 5 minut. Poté zašlehejte žloutky a postupně přidávejte mleté mandle, polentu, citronovou kůru i šťávu. Vše dobře promíchejte. Nakonec do těsta stěrkou po částech zapracujte ušlehaný sníh.
Formu či pekáč lehce vymažte máslem, vyložte pečicím papírem a nalijte do ní těsto. Meruňky rozkrojte na poloviny, zbavte pecek a po celé ploše lehce zatlačte do těsta. Nakonec vše zasypte plátky mandlí. Pekáč dejte do trouby předehřáté na 190 °C a pečte asi hodinu. Propečení vyzkoušejte špejlí. Mandlová buchta je skvělá teplá i po vychladnutí.
3
Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D. (červenec/2020)