ks
vanilkový lusk
vyškrábnutá dřeň nebo špetka mleté vanilky
1,50
ks
vanilkový pudink
200
g
máslo
změklé
120
g
moučkový cukr
Postup přípravy receptu
1
1. Troubu předehřejeme na 180°C. Ušlehejte vejce s cukrem a 4 lžícemi horké vody do husté pěny. Přisypte ořechy a zapracujte hladkou mouku prosátou se špetkou kypřícího prášku. Nakonec vmíchejte tuk. Těsto přesuňte do vymazané a vysypané dortové formy o průměru 23 cm, uhlaďte a pečte 30-40 minut. Po upečení nechte 5 minut ve formě, pak sejměte formu a přesuňte ho k vychladnutí na mřížku.
2
2. Na krém připravte pudink: použijte uvedené množství surovin a postupujte podle návodu na obalu. Odstavte ho z ohně, povrch poprašte lžící moučkového cukru a nechte vychladnout. Postupně do pudinku zašlehejte máslo a cukr.
3
3. Vraťte se ke korpusu. Pokud je navrchu příliš vypouklý, seřízněte ho do roviny a pak rozkrojte vodorovně na 3 díly. Džem rozmíchejte s trochou horké vody. Spodní dva díly korpusu potřete z jedné strany džemem a částí krému a pak dort spojte. Povrch potřete zbylým krémem. Překryjte fólií a dejte ztuhnout do ledničky.
4
4. Hladkou pracovní plochu poprašte velmi lehce kukuřičným škrobem (nemáte-li, tak moučkovým cukrem) a fondán rovnoměrně rozvalujte. Změřte provázkem dort i s boky a přidejte malou rezervu. Fondán rozválejte na kolo; průměr by ml být stejný, jako odměřený provázek.
5
5. Přeneste rozválený fondán na válečku a položte ho přes dort. Vytvarujte odshora přes boky a uhlaďte nejlépe hladítkem. Nakonec ořízněte přečnívající okraje a uhlaďte hladítkem.