Očištěné a vykuchané kuře na povrchu i uvnitř osolíme (mužeme přidat kmín dle chuti) a pak jej svážeme.
2
Svazování:
3
Aby si drůbež, kterou upravujeme v celku, uchovala pěkný tvar, zejména aby vystoupila prsa (hrudník), upravujeme ji takto: Do silné jehly navlékneme slabý, ale pevný motouz. U otvoru, kterým jsme vyndali vnitřnosti, obě pulky těla propíchneme a protáhneme motouz. Oba konce motouzu vedeme přes stehna, pak znovu tělem protáhneme motouz tak, aby konce motouzu vyústili na hřbetě, kde je pevně svážeme. Tím přitáhneme stehna k tělu a prsa hezký vystoupí. Křídla, vykloubíme nazad a připevníme k tělu. Celkovým svázáním zároveň uzavřeme dutinu břišní.
4
Potom na pekáči rozehřejeme máslo a kuře do něj vložíme prsíčky dolů, dáme do trouby a pečeme. Při pečení občas kuře poléváme vlastní šťávou a podle potřeby přiléváme ke šťávě trochu vývaru.
5
Před dopečením (asi 15 minut) slijeme většinu šťavy, aby zbylo na dně pekačku asi půl centimetru (zajistí, aby se kuře nepřipeklo) a kuře obrátíme, potřeme jej máslem, aby dostalo pěkný lesk, a necháme jej zčervenat.
6
Upečené kuře rozčtvrtíme, upravíme na nahřátou mísu, přelijeme šťávou a ozdobíme například hlávkovým salátem. Zbylou šťávu podáváme v omáčníku.