lžíce
strouhaný parmazán
i vice, prip. Grana Padano, Gran Moravia....
bazalka
cerstva, par listku
olivový olej
Postup přípravy receptu
1
Uvaříme řídký bešamel: do kastrůlku dáme mléko a pomalu za stálého míchání přidáváme kašicku z mouky (tu jsme si předem řádně rozmíchali v části mléka), přidáme máslo, trochu muškátového ořísku, osolíme a na mírném ohni přivedeme k varu. Za stálého míchání vaříme, dokud jemně nezhoustne. Necháme vychladnout. Bešamel musí být dost řidký, aby se v něm mohly uvařit lasagne. Lasagne jsem předem nevařila.
2
Mangold omyjeme. Jednotlivé listy podélně přepůlíme od řapíku po list a následně odřízneme listy od řapíku, mladé listy můžeme nechat vcelku. Vložíme do vroucí osolené vody a vaříme 10-15 minut, poté slijeme a necháme okapat. Po vychladnutí nakrájíme nadrobno, případně rozmixujeme.
3
Ve větší pánvi rozehřejeme 2 lžíce oleje a osmahneme nadrobno nakrájenou zeleninu (cibuli, mrkev, celer a celý česnek). Zalijeme vínem a necháme odpařit. Přidáme mangold, promícháme a po několika minutách odstavíme z ohně. Odstraníme česnek a dosolíme a opepříme.
4
Do pekáčku dáme vrstvu bešamelu, pak vrstvu lasagní, následně mangoldovou směs, pak opět bešamel a zasypeme 2-3 lžícemi parmezánu, lasagne... Pokračujeme do vyčerpání surovin, občas vložíme lístek bazalky a ukončíme vrstvou mangoldu, bešamelu a sýru, poklademe kousky másla nebo pokapeme olejem. Dáme péci do předehřáté trouby na 180-200°C po dobu cca 40 minut (podle trouby), povrch by měl být dozlatova. Po upečení necháme chvíli odpočinout a podáváme.
5
Jednotlivé vrstvy můžeme také proložit kousky mozzarelly (do konečné vrstvy ji nedáváme) a pro zaryté milovníky masa můžeme "dodat" plátky šunky.