ks
celer
malý, nebo jen 1/2 nebo 1/4 dle velikosti
sůl
2
ks
mrkev
velká
2
ks
petržel
2
hrst
mražený hrášek
dle chuti
sýr
dle chuti
400
g
kuřecí maso
olej
1
hrst
instantní jíška
2
ks
rýže ve varném sáčku
Postup přípravy receptu
1
Nejprve uvaříme maso s očištěnou zeleninou (mrkev, celer a petržel nakrájíme na menší kusy). Můžete použít jakékoli kuřecí maso - prsní řízky, stehenní řízky, kuřecí čtvrtky. Já většinou kombinuji prsní a stehenní řízky, protože samotné prsní řízky jsou moc suché. Maso stačí v obyčejném hrnci vařit cca 30 minut, zeleninu cca 20 minut.
Maso a zeleninu vyndáme z vývaru a necháme trošku vystydnout. Mezitím nakrájíme cibulku nadrobno. Pak pokrájíme na malé kousky maso, mrkev, petržel a celer. Na pánvi (já používám hlubokou pánev WOK, kde se vše krásně míchá a nic vám z ní nevypadává) rozehřejeme olej, na něm zpěníme cibulku a pak přidáme pokrájené maso, zeleninu a hrášek. Vše dobře promícháme, podlijeme jednou nebo dvěma naběračkami vývaru a přivedeme k varu. Směs zahustíme instantní jíškou. Nakonec do ní vmícháme uvařenou rýži.
Příště musím dát více soli, posolená rýže a zlehka vývar nestačí. Když se do rizota dá jenom jedna petržel vůbec to ničemu neuškodí. Parádní recept, mě uvaření trvalo i s nachystáním 2,5h
PATRIK
|10. 5. 2013 16:33
Ano souhlasím, kuřecí prsa jsou příliš drahá a proto já do rizota dávám sekané ROUSNICE a pokud dělám svátečnější rizoto ( třeba pro svou dívku ) , neštítím se sáhnout hlouběji do peněženky a přidám celou plechovku Pedigree !!! HLAVNĚ ŠETŘÍM A NECPU DO TOHO ZBYTEČNĚ HRÁŠEK,MRKEV A TU PODĚLANOU RÝŽI !!!! PATRIK :-P :-| :-*
kuchařka
|9. 2. 2013 16:07
Souhlasím s komentářem Michelle. Používat prsní řízky na rizoto mi přijde jako plýtvání, a navíc se obávám, že takto uvařené rizoto bude dost suché (když odhlédneme od toho, že rizoto v tomto provedení není vlastně žádné rizoto, ale rýže s masem a se zeleninou). Levnější (a dle mého názoru chutnější) varianta? Stehna z kuřete upéct, prsní řízky osmažit v trojobalu nebo přírodně, zbytek uvařit, obrat, ve vývaru uvařit rýži, do té pak spolu se zeleninou přidat obrané maso. A máme tři jídla z jednoho kuřete :-)
zdeněk
|9. 12. 2012 09:54
máte pravdu Dášo,
ten kdo to píše, tak by si měl udělat kurs vaření, stejně jako Lenka Kořínková.
Rýže je nejlepší udušená v základu rizota!
Misa
|30. 11. 2012 11:44
ja bych rekla ze Kureci neni tak spatny sajmorzejme ze ne z prsnich rizku ty jsou drahy ale stehna nebo kridla to je ta nejlevnejsi varianta,kterou znam :D nebo ty znas levnejsi maso?Michelle?
:-D :-D :-D
Monika M.
|26. 10. 2012 22:02
no,já budu dělat taky kuřecí rizoto,
ale přidám k němu trochu kuřecí játry jak na chuť
tak na barvu.Tak jsm moooc zvědava,jaké to bude.
Samozřejmě tam bude i hrášek,kukuřice a paprika
a nakonec strouhaný sýr.Tak drže palce ;-)
Petra
|7. 5. 2012 17:20
Já si klíďo prsní řízek na rizoto koupím a tu část kolem páteře dávám na polívku. Jíšku bych taky vynechala, ale to záleží na chuti a u mě jde hlavně o inspiraci na dobré jídlo a tohle dobré bude, když si to trochu upravím podle našich jazíčků.Pa
Dáša Kunkelová
|18. 2. 2012 13:06
Výborné rizoto, díky za recept :-)
michelle
|4. 2. 2012 19:50
Co takhle uvařit rýži v tom vývaru? Já to tak dělám celý život. Jo teď jsem si přečetla recept ještě jednou, v životě bych nedělala rizoto z prsních řízků či stehen ( myslím, že rizoto je jídlo, které se dá dělat na spoustu variant levných) a ostatní maso se dá použít daleko účelněji. Dělám ho pouze ze zbytků po odstranění kvalitního masa. Páteř, kterou samozřejmě nejíme a to co se mi nehodí uvařím oberu a vložím do rizota ( já to ještě před tím orestuji na cibulce) . V životě jsem nezahušťovala rizoto jíškou ! Pa
machová
|27. 1. 2012 09:38
nesnědená čtvrtka pečeného kuřete se zužitkovala na výbornou =)