Mouku smícháme v míse se solí a citronovou kůrou. Uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, nasypeme vanilkový cukr a zalijeme částí vlažné vody. Mírně promícháme na řidší kašičku a necháme vzejít kvásek. Pak přilijeme zbylou vodu a vše propracujeme v hladké nelepivé těsto, které v míse zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme kynout cca 40 minut.
2
Očištěná jablka pokrájíme na menší kusy, dáme do kastrolu a dle sladkosti ovoce přidáme cukr. Dochutíme je šťávou a kůrou z citronu, skořicí nebo vanilkou, přidat můžeme i trošku rumu a rozinky nebo brusinky. Přiklopíme poklicí a na mírném ohni podusíme téměř doměkka - na skus, ne na pyré, doba dušení záleží na druhu jablek. Většinou není nutné ani podlévat a jablka se podusí ve vlastní šťávě. Poté necháme odklopené ovoce zchladnout.
Na pomoučněném stole vykynuté těsto opět propracujeme a rozdělíme na cca 15 kousků. Z těch uděláme placičky, které naplníme zchladlou směsí, pevně uzavřeme. Naplněné knedlíky klademe spojem na pomoučněný stůl, kde je necháme ještě zhruba čtvrt hodinky kynout. Knedlíky po vykynutí naházíme do vroucí vody, kde je za občasného promíchání vaříme 5 - 7 minut, dle velikosti knedlíků. Nejlepší je, jeden vyndat na zkoušku a natržením těsta zjistit, zda jsou hotové.
4
Knedlíky svižně vyndáme cedníkem z hrnce do mísy, kde je okamžitě propícháme vidličkou, aby odešla přebytečná pára, která by knedlíky srazila. Pak je posypeme moučkovým cukrem nebo pokapeme máslem, aby se neslepily.
Knedlíky rozdělíme na talíře a dle chuti, buď přelijeme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem se skořicí nebo rozdrobeným či nastrouhaným tvarohem. Doplnit je můžeme také zakysanou smetanou nebo jogurtem oslazeným vanilkovým cukrem.