Vynikající sušenky slepované karamelovým krémem a zdobené čokoládovou polevou budou parádní ozdobou vánoční tabule. Díky bezlepkové mouce si na nich pochutnají i lidé s intolerancí lepku.
Troubu zapněte na 200 °C, 2–3 plechy vyložte pečicím papírem. Všechny ingredience na těsto zpracujte na vále nebo v robotu dohladka. Rozdělte ho na porce, které se vejdou do dlaně. Vál posypte moukou a těsto v mouce obalte. Znovu vál posypte a těsto vyválejte na sílu asi 3–5 mm. Vykrájejte kolečka a upečte je, asi 10 minut. Jakmile začnou vonět a mírně zhnědnou, jsou hotová.
Na krém ohřejte smetanu a odložte ze sporáku. V hrnci za mírné teploty rozpusťte cukr na karamel, pak přilijte teplou smetanu. Stále zahřívejte a hlavně vytrvale míchejte, až se vše spojí do hladkého krému. Přendejte do robotové mísy a při nízkých otáčkám nechte krém zchladnout. Přidejte máslo a zašlehejte do hladkého, nadýchaného krému.
Sušenky uložte do krabice nebo je rovnou slepte vyšší vrstvou karamelového krému. Pak je nechte vychladit v ledničce. Potom namáčejte do rozehřáté čokoládové polevy. Kolečka jednou stranou namáčejte do polevy a skládejte na rozložený pečicí papír. Dříve než poleva zaschne, ozdobte oříšky nebo solí. Uchovejte v chladu.
Kolečka jsou vynikající, ale rozhodně nesouhlasím s tím, že se jedná o snadný recept na 80 minut. Z bezlepkovým těstem se, jak už je pro taková těsta obvyklé, pracuje špatně a jde to pomalu. Ta karamelová náplň byla na přípravu velmi obtížná, to mi pomáhal i manžel a v jednu chvíli jsme si říkali, že to prostě vyhodíme a začneme od začátku, že není šance, aby se ten karamel ve smetaně rozpustil a rozmíchalo se to. Ale po dlouhé dřině plné míchání se zadařilo. Pečení trvalo celkem tak 4 hodiny, ale kolečka jsou výborná, ale je opravdu nutné je držet v chladu, jinak se začne náplň roztékat.