mandle
nebo ořechy- nasekané, nejsou nutné, dle chuti
Postup přípravy receptu
1
Mouky smícháme v míse s citronovou kůrou, solí, vanilkovým cukrem a uprostřed uděláme důlek, do kterého nasypeme krupicový cukr a rozdrobíme droždí, které zalijeme polovinou mléka a promíchneme na řídkou kaši, ze které necháme vzejít kvásek pod zakrytou mísou odloženou na teplém místě.
2
Po vytvoření kvásku do mísy přidáme zbylé mléko, rum, rozinky (nejlépe ještě pokrájené) a vše nahrubo promícháme. Vše pak přelijeme vlahým sádlem a za pomocí vařečky umícháme hladké nelepivé těsto. Čím déle budeme míchat a vhánět tak do těsta vzduch, tím bude lepší. Těsto zakryjeme v míse utěrkou a na teplém místě necháme cca 35 minut kynout, pak opět těsto promícháme, rozdělíme na dílky, ze kterých vyválíme slabší delší válečky, ze kterých tvoříme různé tvary: spirály, šneky, uzly..., které pak přendáme na plech, kde je ještě necháme krátce odpočinout. Asi po deseti minutách je vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů a pečeme dorůžova. Po vyndání je ihned potíráme rozpuštěným máslem s troškou rumu a sypeme moučkovým cukrem.
3
Sádlo dodá těstu vláčnost, lehkost a chuť nijak nenaruší, ale pokud jste zásadně proti sádlu, lze ho nahradit máslem.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Jarmila Petráčková
|26. 3. 2016 20:27
Jidášky jsou senzační a v puse se jen rozplývají a už těsto samotné bylo pěkněně tvárné. Vynikající recept.
kisk.76
|10. 4. 2015 17:16
Dobrý den,recept jsem vyzkoušela a je VYNIKAJÍCÍ!!!!
Místo jidášů,jsem upekla 4 malé bochánky,jen se po nich zaprášilo. Dnes opět peču....(již potřetí)
Díky za recept ;-)