Na oleji si společně s jemně pokrájeným špekem osmažíme pokrájenou cibuli dozlatova. Přidáme na kostky pokrájenou osolenou a opepřenou kližku a smažíme.
Před dosmažením dozlatova, do vysmažení přebytečné šťávy přidáme osmažit i pokrájenou uzeninu. Dále přidáme hořčici, promícháme a ještě krátce za stálého míchání vše smažíme.
3
Přilijeme cca 400 ml vývaru, promícháme, přiklopíme a dusíme doměkka za občasného podlití dle potřeby a promíchání. Následně vsypeme pokrájenou okurku, kterou bychom měli povařit jen tolik, aby nebyla příliš měkká.
Omáčku vývarem dolijeme na potřebné množství, zahustíme ji jíškou nebo hladkou moukou rozmíchanou v trošce studené vody a provaříme. Do omáčky na závěr přidáme prohřát jedno nebo dvě pokrájená, na tvrdo uvařená vejce, případně omáčku ještě dochutíme solí či pepřem a podáváme. Podáváme s knedlíkem nebo rýží. Kdo nerad vařená vejce, může poslední krok vynechat.
Vynikajici! A kdyz se koupi pekna klizka, tak maso sni i mensi deti. U nas o hovezi totiz moc nestoji, tak nejak jim roste v puse. Dekuji za recept.
Adina
|7. 1. 2016 16:22
Bylo to moje první vaření s hovězím masem a jsem docela hrdá jak mi to prošlo. No podržela jsem se postupu a fungovalo to asi přesně, protože mi to chválil i táta.
Jana
|6. 10. 2015 12:09
Naučila jsem se dělat skoro všechny omáčky z hovězí kližky. Manžel jí zbožňuje a i děti mi jí snědí, protože je jemnější a líp se jim rozkouše. Třeba hovězí kýtu nekuji vůbec, ta u nás neobstojí. Španěláky dělám stejně a patří k nejoblíbenějším hned po guláši a rajské. Omáčky u nás vedou na celé čáře.