Na oleji osmažíme dosklovata pokrájenou cibuli, pak přidáme na plátky pokrájené houby, které za občasného promíchání smažíme na středním plameni. Během smažení přidáme česnek (muškátový květ) a na nudličky pokrájenou šunku (slaninu). Když se nám voda z hub téměř vysmaží, vše zalijeme smetanou, přivedeme k varu, přidáme sýr dle chuti (Niva, Čedar, tavený sýr...), který necháme v omáčce roztavit. Dle chuti osolíme a opepříme a varem nebo přidáním trochy mléka zredukujeme omáčku na potřebnou hustotu.
2
Špecle uvaříme dle návodu, scedíme a necháme okapat. Omáčkou je buď přelijeme rovnou na talíři nebo je okapané dáme do kastrolu, omáčkou zalijeme a promícháme. Podáváme dozdobené nasekanými bylinkami nebo nudličkami šunky, sýra...
3
Pokud chceme mít pokrm bezmasý, použijeme místo šunky například uzené tofu nebo šmakouna.