Bramborový guláš, nebo taky buřtguláš, je tradiční českou variantou klasického guláše. Jednoduchý a rychlý pokrm, jehož základem jsou brambory a uzenina, se nejčastěji servíruje s chlebem, hodí se k němu však i další druhy pečiva.
Dneska jsem ho uvařil, místo točeného salámu jsem dal osmahnutou česnekovou klobásku. Na zahuštění postačí rozmíchaná mouka v hrníčku vody. SUPER. ;-) Děkuji za recept. :-)
Dělám léta, přinesla jsem si recept z rodiny (u manžela doma ho nedělali), skvělé, že tomu někdo také říká "bramborový guláš", všude, kde tento název vyslovím, mě všichni opravují, že to je "buřtguláš" :-) . Jen místo mouky, když je třeba a brambory se "neovaří" a tím nezahustí, přidám lžičku Solamylu rozmíchanou v hrníčku vody, většinou to ale není třeba. A salám nebo buřtíky osmažím na jejich vlastním tuku a dávám je do guláše až úplně nakonec (scezené, bez toho tuku), aby si udržely chuť a nebyly vyvařené. Česnek nedávám, protože je v tom salámu (většinou gothaji, nebo buřtíkách), přidávám ale mletý kmín. Podle celé rodiny je guláš nejlepší až druhý den, když se všechny chutě spojí a rozleží.
Toz fajne jidlo za par korun....;)
...že mu chybí glutamát...
.....a máš segedín a né bramborvý guláš....místo zelí tam pokraj kousek rajčete a papriky.přidej pálivý feferón....
dobře jsem to dochutila KMÍNEM taky tam dávám houby
Točený je na nic. To chce pořádný kabanos od doukromého řezníka někde z dědiny. Ten si nedovolí prodat šunt jak v supermarketu.
Segedýn je bez brambor :D
Nedávám žádnou mouku jen udělám větší a menší brambory a ty menší rozvařim a je to zahustěné
Ale prdlajz odpad. Jen musíš vědět, kde a co koupit, pak i točeňák je plný masa. My třeba kupujeme špekáčkovej a půlku sežeru s čerstvým chlebem jen tak v autě, než dojedeme z krámu domů, jak je výbornej. To už je horší koupit pořádné brambory :-)
Taky bych řekla.
Česnek !!!
tož to je segedýn ne?
Anoooo! ;-) a je to pak tak vhodné i pro bezlepkovou dietu
K E Č U P ??!!!!!! :'( :-$
Do bramborového guláše je dobré přidat kysané zelí a chvíli povařit, je to delikatesa ;-)
Na točeňák se vykašlete, je to odpad.
Fakt dobrýýý :-P
no to je recept jako kráva :'( :-$
Výborný recept. Jen jsem přidala sůl a trochu gulášového koření, protože mi přišel pořád takový... No že mu něco chybí :)
Vynikající, jen z receptu jaksi vypadla sůl :-)
Nevím, čím to, ale pokaždé jej dělám podle tohoto receptu. A guláš od guláše je lepší. Bojím se toho, až ho budu dělat příště - snad už lepší být nemůže :-D No jo, kasám si triko, ale děkuji moc autorovi rychlého, levného a velmi jednoduchého receptu!
Na hovno recept nešlo mi to zahustit moukou a když jo , dělali se tam hrudky prostě na prd recept , dělala sem to přesně podle něho a měla sem to málo ochucený všechno špatně :-|
Já ještě přidávám velkou lžici kečupu a na závěr malou lžičku octa
Ahoj gulaš sem dělala poprve v životě a povedl se mi ,přitel jiny pry nechce než ten co sem dělala podle tohoto receptu,akorad sem ho dělala s vepřoveho masa a dala sem tam asi 1deci smetany a byl jemnějši .Moc děkuji za recept ;-)
Jednoduchý a oblíbený recept, který nezklame. Přidala jsem ještě kmín a česnek.
Já přidávám bobkový list, kuličky nového koření a pepře a chilli papričky. Je to náš nejoblíbenější recept.
Nejlepší je zahustit najemno nastrouhanou bramborou a nechat povařit. Guláš je hustý jak má být, bez mouky nebo jiných zahušťovacích prášků :)
Protože je žena v CZ a děti mají hlad (22 and on,) rozhodl jsem se, poprvé v životě, uvaiřt podle receptu něco k snědku, a napadl mě guláš. Perfektni pro začátečníky, jako já sám. Vylepšil jsem to přidáním česneku podle mr. Techtl, jíšky http://www.toprecepty.cz/recept/6205-zasmazka---jiska / a flaškou Staropramene, podle sebe, po úspěšném vaření. Dík za recept. :-\
je to teda taková nedietní prasárnička, ale vždycky když ho udělám, nemůže se rodina odtrhnout včetně mně ;-)
Přesně takhle si pamatuju recept ještě od babičky, ale zcela určitě bych přidala drcený kmín. Ten se k bramborám hodí a má to pak trošku jiný šmak :D
já smažím na sádle...
A uplne nejlepsi je zahustit bramborovou kaší v prasku :))))) ;-) ;-) ;-)
Bramborový guláš dělám tak, že zpěním cibulku na oleji, přidám nakrájený salám, papriku, kmín a nechám orestovat. Pak přidám na kostky nakrájené brambory, majoránku, osolím a pomalu dusím pod podklicí (bez vody) do změknutí brambor. Prakticky není nutné skoro vůbec podlévat, nebo jen málo. Pokud je zapřebí zahusti, rozdrobím kousek chleba. Nakonec dám utřený česnek, případně trochu kečupu.
Misto mouky davam jisku. Gulas je mnohem chutnejsi. Ivana
...s cibulí orestuji i uzeninu a dochucuji drceným kmínem a pepřem.Pokud jsou brambory moučnaté,nepotřebujeme ani zahušťovat ;-) .
Dobrá děláme často jenom si člověk musí dát pozor co koupí za točák.Většinou vyroste do velikosti godhaje a to není nic moc.Kolikrát se mně to stalo i s dražsím. Honza
Místo oleje sem použila sádlo,místo mouky Solamyl,krom majoránky přidala i drcený kmín a je to žůžo bašta
Vyzkoušeno a je to super! Dávám si do oblíbených.
Opravdu chutné, jednoduché, jen jsem nakonec přidala trošku zakysané smetany pro zjemnění..
Výborné a snadné pro začátečníky jako já :-)
Právě jsem ho dovařila. Rychlé, jednoduché a výborné :-)
Dala jsem ještě hovězí bujón, spoustu kmínu a česnek a bylo to vynikající.
Moc dobrý recept, akorát jsem nevěděl kolik papriky, tak jsem dal tak od oka aby bylo červeno (půl pytlíku?), jenže ono to pak ještě víc zčervená, když se to vaří... mno příště dám trochu míň...
gulášek jsem vyzkoušela a byl moc dobrý, ikdyž jsem přidala více různého koření, ale jinak mňamka =)
Taky jsem zkoušela Váš bramborový guláš a musím říct, že byl opravdu dobrý. Nikdy předtím jsem ho nedělala, ale povedl se mi. Jenom jsem tam dala více koření, aby to bylo trošku ostřejší, papriku pálivou a gulášové koření. Příteli to moc chutnalo. Děkuju za recept, už ho mám ve své sbírce.
Tak vařila bramb.guláš už moje babička. Akorát zároveň s paprikou přidávala drc.kmín, během vaření kousek masoxu a těsně před vypnutím sporáku ještě prolis. česnek. Mňam! Dávám 1.
Gulášek jsem vařila včera, přidala jsem ještě mrkev a do hotového guláše dávám rozetřený česnek, aby měl grády.
Já jsem také zvyklá tam přidávat kyselou okurku,je to výborné
Moje sefova do bramboroveho gulase pridava nakrajenou kyselou okurku.Bylo to pro me na zacatku zvlastni,ale kdyz tak procitam ty komentare,tak se tam da pridat spousta jinych veci a obmenit si ten gulas podle sve chuti.
Jako začátečník jsem vděčná za každý klasický recept. Podařilo se, bylo moc dobré :)
děláme taky, jen místo mouky k zahuštění používáme gulášovou polévku v sáčku. Je možné přidat nadrobno nakrájenou červenou papriku
Gulasek nezklamal,rychle,chutne,casove nenarocne,doporucuji vsem.Pridali jsme rozdrceny cesnek a kmin, salamek jsme nakrajeli podle doporuceni Jany a vypadal velmi pekne. Vsem prejeme dobrou chut a pak dobrou noc.
Zdravím, poslední dobou mám problém s tím, že mi guláše nechtěji zhoustnout :-( Takže i tento dopadl jako trošku hustější polívka... Nevíte někdo, prosím, co s tím? Díky
tohle jídlo mám nejradši od mala.Mamka to vždy uvařila báječně.
Recept je dobrý. jednoduchý na přípravu,rychlý a levný a s tou smetanou ej to luxus
klasický bramborový guláš mi přijde krapet fádní proto do nněj přidávám daší ingredience podle nálady a obsahu ledničky:např.houby,pórek,rajčata,papriky,fazole,cuketa atd. neuškodí trocha kečupu,chlli omáčka,česnek nebo nějaké exotičtější koření,taky uzeninu lze obměnit a dát i více druhů(anglická,klobásky...)Fantazii se meze nekladou ale samozžejmě vždy s mírou aby se chutě nebyly.S trochou kuchařského"instinktu"tak vznikne vždy originální pokrm který sice mnohdy má do klasického buřtguláše daleko ale zatím jsem vždy od přítele sklidila pochvalu a dokonce je prý můj výtvor lepší než od maminky :-)
Téměř moje první jídlo, co jsem uměla uvařit, jako holka na táboře.
Bramborový guláš taky můžu:-) Pro změnu do něj přidávám ještě nakrájené papriky a rajčata a trošku chilli. Je vynikající.
Já místo salámu dávám na špalíky nakrájené tenké párky,neloupané,así 2 cm dlouhé,každý na obou koncích naříznu do kříže,jako když nařezáváte buřty na pečení na ohýnku.Při přípravě jídla se to naříznutí hezky otevře,vypadá to zajímavě.Taky přisypávám před koncem trochu mraženého hrášku,pak ještě asi 10 min vařím.Mouku zamíchám do trochy smetany.
Osvědčenej a dobrej recept, já tam ještě přidávám kečup (2-3 lžíce podle množství), taky by byl dobrý protlak. Guláš dostává tak další rozměr:-)
Já k tomu ještě dávám česnek a na vrh,když je guláš na talíři, dám ještě plátek sýru,kt.se na guláši pěkně rozteče!Jinak je velmi dobrý!
Zkuste přidat ještě kyselé okurky, ty tomu celému dodají úplně jinou dimenzi - mé nejoblíbenější jídlo
Nejsem žádná kuchařka, ale teď když vařím přítelovi, tak se snažím alespoň něco naučit ... Guláš se mi opravdu povedl, nejsem žádnej velkej jedlík ale hned jsem zblajzla dva talíře:) a přítel se taky olizoval:). Ještě jsem tam přidala jednu kostičku Masoxu. Neměl chybu. Díky teď už KUCHAŘKA :))
také ho vařím, dávám měkký salám a ještě zaliji smetanou... dobré
Bramborový guláš je mý nejoblíbenější jídlo a na tom obrázku vypadá fakt dobře
Dnes jsem dělala k obědu a moc jsme si pochutnali....
Guláš je guláš a pivečko k tomu a je to nejlepší žrádlo pod sluncem
Tak jsem to na koleji dneska udelal. Trosku jsem to obmenil. Jelikoz byl svatek, tak jsem nemel uzeninu. Pouzil jsem jen brambory, papriku, sul, pepr, cibuli, cesnek, bazalku a trochu palivyho gril. koreni. A bylo to dobry. :)
dobrá, rychlá a teplá večeře...:-)
ještě jsem ho nedělala, ale hned to zkusím!
Něco,pro majitele titanových pánví.Na lžíci sádla osmahnu kmín a cibulku,po zpěnění přidám červenou papriku.Poté přidám nakrájené brambory a dusím pod pokličkou do té doby,až jsou brambory rozvařené.Díky zabroušené poklici nepřidávám žádnou vodu.Po rozvaření brambor je pokrm dostatečně hustý,takže se již ničím nezahušťuje,naopak se vodou může rozředit.Nakonec přidám pokrájenou uzeninu,rozetřený česnek a majoránku.Podle potřeby dochutím např.Vegetou.Toto je inovovaný recept na br.guláš z Vysočiny, tak jak ho vařila už moje prababička na začátku 20.století.
Gulas delam stejne,jen pridam kulicky pepre a kmin.Manzel ma rad vypeceny salam,tak ten osmahnu zvlast a pridam ho do hotoveho gulase.
Já ten guláš dělám už 30 let, a děti řekly manželce, že ho musím vždycky dělat já. Maminka ho prej neumí tak ochutit. Postup je stejný, na cibulku salám, potom papriku, zalít vodou, přidat brambory, dávám i MASOX, povařit a dochutit podle chutě.
Na zahuštění používám pytlíkovou polévku od Vitany s názvem Gulášová - svačinová. Jinak postup je stejný, zpěnit cibuli, přidat buřty, zalít rozmíchanou polévkou ve studené vodě, přidat nakrájené brambory na kostičky a povařit. Pak lze přidat utřený česnek, pepř, majoranka.
Bramborový guláš kořením kromě majoránky ještě pepřem, kmínem, někdy i zabíjačkové koření, ale hlavně česnek, vše dle chuti a zahušťuji ne moukou, ale strouhankou. Pokud spěchám dělám v tlakáči.
Výborný, rychlý a hlavně jedlý, akorát jsem jako Dana dala na cibulku buřty, pak brambory, chvíli podusila a přidala sladkou i pálivou papriku, trochu gulášového koření, majoránku, sůl dozahustím hl.moukou a uvařím do změknutí bambor.
jj, guláš je žrádlo...
No jo, také ho máme rádi, ale jedna maličkost! Toho buřta či co,dávám zpěnit hned na cibulku, pak papriku - zalít vodou a nakonec brambory.Ale to už záleží asi na každém z nás. Jo a taky dávám více bylinek - bazalku a oregáno, ne jen majoránku.
Přesně tak, jen když ho chce rodina dietnější nedávám majoránku a zavařuji mléko s moukou a pak trochu přidám Tatra mléko. Máme ho moc rádi.Je rychlý. Bezva. Jana H.