Brambory oloupejte a v cedníku propláchněte studenou vodou. Osušte je a nakrájejte na silnější hranolky. Smažte je postupně ve vysoké vrstvě pořádně rozehřátého oleje, do kterého můžete přidat rozmarýn. Občas je obraťte. Až budou křupavé, osušte je na papírové utěrce.
2
Rybu mezitím z obou stran potřete solí s pepřem a odložte, maso pustí přebytečnou vodu.
3
Z mouky, škrobu a piva ušlehejte hladké těstíčko o konzistenci husté smetany. Olej rozehřejte na 190 °C. Rybu protáhněte v těstíčku a usmažte, z každé strany asi 4 minuty. Nechte okapat na papírové utěrce. Pokapejte citronem nebo octem a podávejte s hranolky.
4
Náš TIP: Zdravější verze počítá s troubou rozehřátou na 200 °C. Plech vyložte pečicím papírem a s odstupy na něj rozložte brambory. Osolte, zastříkněte olejem, přiložte rozmarýn – část nasekejte a upečte dozlatova, asi 40 minut.