Na trošce oleje osmažíme na kostičky pokrájenou mrkev, celer, petržel, slaninu, cibuli, nasekaný česnek. Pak přidáme ještě krátce osmažit větvičku rozmarýnu a protlak. Přidáme scezené, předem namočené fazole, zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a dusíme do změknutí fazolí. Občas promícháme, případně dle potřeby podlijeme vývarem. Pokud máme hodně kyselý protlak, můžeme přidat do ragú i trošku cukru. Tekutiny přiléváme jen tolik, abychom nemuseli ragú zahušťovat moukou, ale pokud nám "ujede" ruka, tak i to je možné. Ke konci vaření můžeme ještě dochutit majoránkou.
2
Podáváme s čerstvým pečivem.
3
Pokud vynecháme slaninu, můžeme ragú předložit i vegetariánům. Místo slaniny můžeme do ragú vmíchat pokrájené tofu nebo šmakouna.
Vynikající. Mockrát děkuji za recept. Fazole jsem teda napřed uvařila v papiňáku - nechtěla jsem pak mít úplně rozvařenou tu zeleninu. I tak to bylo super.
Jolana
|19. 4. 2016 06:15
Děkuji za recept a doporučuji. Bylo to vynikající!
...ano, změknou dušením, jelikož jsou předem namočené, dušení netrvá tak dlouho ;-) ...navíc do sebe vstřebají chutě z ragú, takže jsou dobré ihned a není třeba nechávat proležet ;-)