Na rozpáleném slunečnicovém oleji na pánvičce osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli do sklovata. Přidáme rozdrobené droždí a necháme ho roztát, za stálého míchání, na středním plameni. Pak přidáme sójovou omáčku Shoyu, zamícháme, chvíli povaříme, přidáme nadrobno nastrouhané Tofu (může být i uzené), rozmačkaný (nebo na jemno nastrouhaný) česnek, koření, a vaříme, za stálého míchání, na mírném plameni, dokud se hmota začne oddělovat od stěn pánve.
2
Dále již nevaříme, a do směsi postupně vmícháme na drobné kousky nakrájenou červenou papriku, list pórku, a černé olivy. Do vychladlé směsi přidáme rostlinný tuk, dobře promícháme, případně dochutíme solí, a dalším kořením. Necháme vychladnout v chladničce, a podáváme s celozrnným veganským chlebem nebo jiným pečivem. Pokud jde o použitý rostlinný tuk, vegani nechť nahradí tím, co jsou zvyklí používat (některé tuky Rama, Perla, atd. obsahují uměle přidávané vitamíny, vč. živočišného D3, apod. - čtěte pozorně složení)
Velice zajímavá, originální a chuťově dobrá pomazánka, droždí, indické koření a olivy spolu zajímavě korespondují. Velmi nám chutnala, jediné, co bych vytkla, je množství tuku, určitě budu příště dávat o třetinu až polovinu míň. Takto byla pomazánka tak jemná, že mi připomínala to našlehané nic, co se prodává jako balené pomazánky v supermarketech. Ale margarín se zde přidává až na konci, není problém ho dát dle vlastní chuti, takže vřele doporučuji!