g
tavený sýr
nebo výraznější strouhaný (toho cca 150 g)
Postup přípravy receptu
1
Na trošce oleje osmažíme cibuli do sklovata, přidáme na plátky nebo půlměsíčky pokrájenou cuketu a dále smažíme lehce do povadnutí cukety, kdy ke konci přisypeme i drobně pokrájenou šunku, dle chuti muškátový oříšek, sůl a pepř.
Pak cuketu zalijeme smetanou (použít můžeme i mléko, nebo kombinaci vývaru a šlehačky)a povaříme na skus. Ke konci vaření přidáme měkký tavený sýr nebo nastrouhaný sýr výraznější chuti (Čedar, Krolewski, Niva...) a za pomalého vaření a častého míchání ode dna, necháme sýr rozpustit a omáčku tak sýrem i zahustit. Je-li třeba, omáčku zředíme mlékem či smetanou nebo případně, dle druhu použitého sýru zahustíme světlou jíškou.
3
Podáváme s těstovinami tak, že je buď rovnou s omáčkou smícháme, nebo je na talíři omáčkou přelijeme. Podávat můžeme i s bramborem nebo noky.