Zelená čočka se zálivkou z grapefruitové šťávy, medu, sojové omáčky a olivového oleje, servírovaná s uzenou makrelou, zblanšírovanou divokou brokolicí a růžovým grapefruitem
Čočku uvařte podle návodu na obalu. Makrely zbavte hlav, kolem páteře nařízněte, rozevřete jako knihu, vyjměte celou páteř i zbylé kosti a stáhněte kůži. Získáte čisté filety, které nalámejte na větší kousky. Divokou brokolici očistěte a 2–3 minuty povařte, sceďte a zchlaďte ledovou vodou.
2
Z grepů ostrým nožem okrájejte slupku a vyfiletujte je: postupně vykrojte jednotlivé dílky tak, abyste získali měsíčky grepu zcela bez slupek. Z části grepu, která zbude po vyfiletování, pak vymačkejte šťávu, použijete ji na dresink. Granátové jablko rozkrojte, dejte ho řeznou stranou do dlaně a do velké mísy z něj vařečkou vytlučte zrnka.
Ingredience na zálivku dejte do misky, dobře promíchejte metličkou a vmíchejte do čočky. Čočku rozdělte na talíře nebo do misek, přidejte kousky brokolice, ryby a grepu. Vše zasypte zrnky granátového jablka a dochuťte solí a pepřem.
4
Recept pro vás připravil časopis F.O.O.D. (leden/2020)