Oživte pečený chřest tím, že ho doplníte italskými chutěmi, které v sobě skrývá klasický salát Caprese. Příprava je rychlá a snadná a můžete ho podávat jako lehkou večeři doplněný čerstvým pečivem, předkrm i přílohu k masu nebo těstovinám.
Troubu předehřejte na 200 °C.
Chřest omyjte, odřízněte dřevnaté konce stonků a rozložte je vedle sebe na půlku plechu vyloženého papírem na pečení. Chřest pokapejte olivovým olejem a ochuťte solí a pepřem. Stonky pak (kromě hlaviček) posypte nastrouhanou nebo najemno nakrájenou mozzarellou.
2
Na druhou polovinu plechu rozložte omytá a rozpůlená cherry rajčátka. Také je pokapejte olivovým olejem, osolte a opepřete. Vše vložte do vyhřáté trouby a pečte asi 20 minut, dokud chřest nezměkne a sýr se nerozpustí.
Mezitím si připravte zálivku. V malém kastrůlku smíchejte balzamikový olej a med a povařte za občasného míchání asi 15 minut, dokud se množství nezredukuje na polovinu a zálivka nezhoustne. Odstavte z ohně a nechte trochu vychladnout.
4
Chřest s rajčaty vyndejte z trouby a rajčata přemístěte na chřest. Vše pokapejte připravenou zálivkou a posypte nakrájenou čerstvou bazalkou. Podávejte horké.