ahoj, mám kvásek pátý den, kysele cítí ale zatím se nezvedá, je něco v nepořádku?
Včera jsem z něj uvařila to kyselo a i když mělo trochu jinou chuť než z kupovaného kvasu, bylo moc dobré. Manžel dokonce tvrdil, že mu chutná ještě víc. Dávám 1!
Tak jsem ho včera zkusila s absolutní nedůvěrou ke zdárnému výsledku zadělat (hladká žitná + pšeničná mouka) a k mému překvapení se již do dneška začal zvedat, což mě utvrdilo v tom, že by to mohlo dobře dopadnout a z toho vyplývá můj dotaz na jak velký chléb je toto množství kvásku? Respektive z jakého váhového množství mouky? Děkuji za info
Jak jsem včera zadělala, tak saccharomycety hezky pracují, je to i cítit, když se přijde z venku domů. Ta tmavá tekutina nahoře nevypadá moc vábně, jsem zvědavá, jak to dopadne.
Sylvinka, tá kolonka by bola super, súhlasím s tebou, ono je dobré, keď sa človek podozvedá nové veci.
Tak jsem právě zadělala :-). Trvalo to asi 1 minutu. Použila jsem jen několik lžic celozrnné pšeničné mouky, tak to nebude zas taková škoda, jestli se mi to nepovede. U nás doma v Podkrkonoší se kvas prodává v každém obchodě s potravinami. Teď, co jsem v Praze, jsem na něj ještě nenarazila. Ale až půjdu do stánku pro rohliky, tak se zeptám :-).
Výroba vlastního kvásku je z mého pohledu pracná a dnes již opravdu zbytečná, neřeknu před dvaceti lety. Dnes vám rádi prodají kvásek v každé ,i té nejmenší regionální pekárně, či stánku s pečivem. A pak se dá donekonečna doma pomnožovat, tak jak to dělaly naše babičky. Ale kdo chce začínat od piky, proč ne. A Patrickovy recepty jsou výborné, neopřelé a podrobný popis velice čtivý a zajímavý. Popisky, či návody moc ráda čtu a poznatky osatních mě zajímají, úpravy a změny v receptech jsou pro mně velmi podnětné. Roznodně lepší než další a další "svíčkové" lišící se pouze různě procentní smetanou, či šlehačkou. Je ale i pravda, že některé autorky i těch "svíčkových" těžce nesou zásahy ostatních kuchařek do jejich receptů, ale s tím se musí popasovat každý sám.
Terko, děkuji :-) No, možná by nebylo od věci, kdyby se při přidávání receptů udělala ve formuláři ještě samostatná kolonka, kam by se daly uvést různé tyto věci navíc... :-) Návrh pro paní Ladu Kovářovou :-)
Silvinka, je dobré prečítať si zaujímavosti, len ja osobne by som dala prednosť receptu, ktorý je napísaný vecne a tie to ostatné, informácie, pikošky a pod. trebárs napísané v poznámke. Ale opakujem, je to len môj názor, iní možno majú názor opačný. Pozdravujem maróda:)))
Terko, já píšu za Patricka, neboť je to můj přítel a je nemocný, a taky ne vždy se mu chce řešit tyto věci.Víš, samozřejmě, že někoho dlouhý recept může odradit, ale to je potom jen a jen problém toho dotyčného, který se dokonale sžil s dnešní uspěchanou dobou. Ne vždy je recept skutečně tak dlouhý, jak se zdá, neboť Patrick mnohdy přidává informace pro zajímavost. Což se mi zdá od něj pěkné i profesionální. Neplácne sem jen tak nějaký recept s pěti slovy, v kterém takřka nic nestojí, o kterém ani pořádně nic neví a podobně. Ber obecně, ne proti Tobě :-) Prostě, kdo hledá rychlovku, může si také rovnou koupit něco instantního nebo hotovku u rychlého občerstvení :-D Zkrátka, jednoduše, takový člověk nechť si klidně recept od Páti zavře a hledá jiný. Kdo chce naopak něco náročného, zajímavého, třeba se někomu předvést, někoho překvapit, ten pak jistě i u dlouhého receptu setrvá :-)
ˇAno Sylvinka, ja to chápem, ja som sa len snažila Patrikovi naznačiť, že tie jeho recepty sú niekedy na škodu jedál, ktoré sú dobré, písané snáď príliš siahodlho:))) Začínajúce kuchárky to môže odradiť, tie skúsenejšie to snáď ani nepotrebujú. Troška skrátiť by tým jeho dobrým receptom pomohlo:)) Ale to je len môj názor.
Terko, Patrick to myslel spíše tak, že ve svých receptech, které zde má a přidává, se snaží psát velmi podrobně a krok za krokem mnohdy i s různými dalšími informacemi, z čehož vyplývá, že příprava dle takového receptu nemůže nikomu činit problém. Samozřejmě máš pravdu, že některé stručné recepty jsou jasné. Ale najdeš zde i mnoho takových, kde chybí plno potřebných informací, kvůli nimž pak třeba nezkušení začátečníci mají problémy. Tak to bylo myšleno, chápeš?Jinak s tou chválou svého.. To bylo myšleno v dobrém, a tedy, že je pyšný na to, že se mu první a takový chléb povedl a byl dobrý. Proč na něj tedy neupozornit, když v zásadě postup Tvého a jeho kvásku je podobný.. Nechť si potom každý vybere :-)
Patrik, dovolím si poznamenať, že siahodlho napísaný recept ešte nemusí byť automaticky jasný rovnako ako stručne napísaný recept nemusí byť neúplný a nejasný. Ale holt každý svoje chváli, však?
Pane Patriku, aby nedošlo k omylu - jen jsem konstatovala, že recept na Chleba s křupavou kůrkou je méně pracný než ten váš, Nikoliv že ten váš je příliš pracný. Co už může být jednodušší, než zalít mouku vodou, počkat až to vykyne a upéct?
Chlebový kvásek je z žitné mouky a zakládá se trochu jinak.
překlep....úplný ;-)
Vůbec mi recept nepřipadá špatný, paní Mirko, nebyla to žádná kritika, jen mám v oblibě ten můj recept, který se mi povedl, ještě když jsem byl ůplý amatér ohledně pečení chleba. Proto nemám ani potřebu zkoušet jiné podobné recepty. A k paní Hele: Recept na ten můj chléb mi ani nepřipadá tak pracný, ale to je subjektivní záležitost. Já travím u plotny a trouby svůj volný čas velmi rád a vařím (a peču) téměř každý den s velkou oblibou, přičemž se nebojím vyzkoušet ani ty doopravdy nejpracnější záležitosti, takže mi příprava toho chlebíku příjde spíše jako snadný až středně obtížný. Navíc své recepty nerad píši příliš stručně, protože sám nenávidím recepty neúplné či nejasné. Po pozorném přečtení mých receptů se myslím většinou da přijít k závěru, že až tak složité nejsou. A ten chléb, o kterém se tu bavíme určitě stojí za to :-)
Paní Tereza sem přidala tento recept proto, že se tady hledal a žádal. To je v pořádku. Jen mě osobně výroba kvásku připadá jako mnoho povyku pro nic. Když si upečete Chleba s křupavou kůrkou ze tří druhů mouky a špetkou kmínu, budete mít chleba s chutí pravého chleba z kvásku, nikoliv hutnou cihlu z domácí pekárny. Alemanský chléb pana Patrika je sice podobný, ale mnohem pracnější.
Jak myslíte tu poslední větu, Patricku? Připadá vám špatný? Nechci být dotěrná, ale k tomuto receptu uvítám každou radu nebo kritiku, pokud bude slušně napsaná.
Všem vřele doporučuji vyzkoušet kvásek, který je součástí mého receptu "Alemanský chléb s krustičkou - Krustenbrot". Tak jsem totiž kvásek dělal poprvé v životě a hned se povedl. ;-) Tento recept zde nechám raději okomentovat jiné lidi. :-)
http://priscila-rajka.blog.cz/0708/kvasek-a-kterak-jej-kultivovati
Taky vám tenhle recept připomněl Robinsona? :-) Terezko, můžu použít celozrnnou pšeničnou mouku? Já totiž chleba nepeču, ale z kvásku bych chtěla dělat kyselo a kvůli tomu se mi nechce kupovat kilo žitné mouky. Z pšeničné to ale zase možná nebude ono, co?
Jednou jsem kvásek zkoušela a nepovedl se mi, zplesnivěl...Tak to zkusím ještě jednou podle Tebe ;-)