Originální varianta na oblíbený cheesecake tvořená křehkým korpusem, lehkým citronovým krémem a polevou z exotické marakuji. Tento svěží dortík si určitě oblíbí celá rodina.
Nejprve si připravte těsto na korpus. Mouku dejte do mísy se špetkou soli a přidejte studené máslo nakrájené na kostky - jakmile se obalí moukou, rychle jej zpracujte rukama. Ke konci přidejte cukr a promíchejte. Uprostřed drobenkové směsi udělejte důlek, do něj dejte žloutek a vodu a za pomoci nože nebo prstů zapracujte do směsi. Rukama těsto propracujte a vytvořte kouli. Zabalte jí do potravinářské fólie a dejte na 1 hodinu do ledničky.
Na lehce pomoučněné ploše vyválejte těsto do kruhu o síle 2-3 cm, počítejte s pár centimetry na okraj. Plát vložte do formy vymazané máslem a jemně zatlačte do drážek, pak odřízněte přebytečné okraje. Dno propíchejte vidličkou a nechte 20 - 30 minut chladit v ledničce.
3
Troubu rozehřejte na 200°C. Na korpus položte pečící papír a na něj nasypte fazole. Fazole použijte aby vám koláč nevyběhl. Formu položte na plech a pečte ve střední části trouby asi 12 minut, dokud nezezlátne. Odstraňte zátěž a pečte ještě asi 10 minut. Nechte vychladit.
4
Teplotu v troubě snižte na 160 °C a připravte si náplň. Vyšlehejte smetanový sýr, cukr a citronovou kůru. Přidejte citronovou šťávu a mouku. Za stálého šlehání přidávejte postupně vejce (jedno po druhém) a smetanu. Vyšlehejte až do hladkého krému.
5
Vyndejte si směs na korpus z lednice a vytvarujte jej v kulaté formě, nalijte do něj smetanový krém. Umístěte na plech a pečte v troubě zhruba 70 minut. Vypněte a nechte v troubě 2 hodiny, nebo dokud úplně nevychladne, zabráníte tak vzniku prasklin. Nechejte přes noc v lednici ztuhnout.
Druhý den si připravte polevu. Smíchejte v hrnci škrob s vodou, přidejte dužinu z marakuji (passionfruit) a cukr. Za stálého míchání vařte zhruba 2-3 minuty, nebo dokud poleva neztuhne. Až poleva mírně vychladne, nalijte jí na cheescake. Dejte do ledničky opět ztuhnout.