maso na řízky
: kuřecí prsní nebo stehenní řízky, kotleta bez kosti...
sůl
bylinky
čerstvé nebo šušené dle chuti: tymián, rozmarýn, oregano...
česnek
: na každý řízek jeden stroužek
máslo
: na každý řízek jeden hranolek másla (viz foto)
slanina
: anglická, moravská, Váhalova... na jeden řízek cca 40 gramů slaniny
brambory
dle počtu osob
rozpuštěné máslo
nebo olej
Postup přípravy receptu
1
Maso prokrojíme a uděláme do něj hlubokou kapsu, ochutíme solí, bylinkami, nasekaným česnekem a do kapsy vložíme i hranolek másla. Pak masovou kapsu zavřeme, přitiskneme a položíme na brambory ochucené solí, bylinkami (můžeme přidat i česnek) a pokapané máslem či olejem. Naplněné řízky zakryjeme plátky slaniny. Pekáček zaklopíme a dáme do předehřáté trouby na 200 stupňů zapéct na cca 40 minut, dle druhu masa, doměkka. Před koncem pečení můžeme krátce zapéct bez přiklopení, dokřupava, ale není to nutné.
2
Brambory můžeme použít předem uvařené, oloupané, rozkrojené na půlky či čtvrtky nebo syrové, oloupané a pokrájené na menší kostičky či plátky.
3
Pokud máme rádi smetanová jídla, můžeme brambory místo pokapání máslem (olejem) podlít smetanou a péct takto.