Kuřecí řízky očistíme, osolíme a opepříme. V kastrolu rozpálíme trochu oleje a zprudka maso ze všech stran osmažíme. Maso vyndáme na talíř, do výpeku přidáme kousek másla, který necháme rozpustit, přisypeme očištěný a pokrájený celer, mrkev a pórek. Smažíme dorůžova za občasného promíchání, pak přidáme nasekaný česnek, dvě lžíce dijónské hořčice a větší snítku rozmarýnu (tymiánu). Vše ještě krátce osmažíme, přilijeme víno, přilijeme tolik vývaru, abychom měli zeleninu ponořenou a vaříme cca 10 minut, pak přidáme osmažené maso, smetanu a vaříme dalších 5 minut.
2
Poté omáčku dolijeme vývarem do požadovaného množství, zahustíme dle potřeby, případně ještě dochutíme solí a pepřem. Vše necháme po zahuštění ještě krátce provařit.
3
Podáváme s knedlíkem, bramborem nebo rýží, dozdobíme kouskem bylinky, se kterou jsme omáčku připravovali.
4
Omáčku můžeme připravit i v bezmasé verzi. Uděláme jen zeleninový základ, maso úplně vynecháme a použijeme zeleninový vývar.
Vynikající, všem chutnalo. Malé změny - nebyla šlehačka, dal jsem kysanou. A omáčku jsem nezahušťoval moukou, nechal jsem jí jen tak. A bez vína :-) Ukládám si do oblíbených. Díky.
Daniel
|12. 9. 2016 18:05
Dnes jsem to uvaril rodine, vinikajici a omacka moc lahodna. Dekuji :-)
Polackova
|4. 3. 2016 11:24
Vyborne, neni co vylepsovat ani menit <3 .
Renata
|29. 3. 2015 12:54
Výborné.Děkuji za recept. Maso zůstalo vynikajícně šťavnaté a omáčka byla taky skvělá.