Polévka : Na oleji zpěníme pokrájenou cibuli, přimáčkneme česnek a když se rozvoní, přisypeme lžíci mouky a krátce orestujeme. Přilijeme vývar nebo vodu a přidáme kostku zeleninového bujónu. Osolíme, opepříme a přivedeme k varu. Přidáme hrubě pokrájenou brokolici a 15 minut povaříme. Pak polévku rozmixujeme dohladka a posypeme nasekanými bylinkami.
Knedlíčky : Cibuli pokrájíme nadrobno, zpěníme ji na oleji, přidáme k ní droždí a za stálého míchání opékáme, dokud se droždí nerozpustí a opětovně neztuhne v hrudkách. Odstavíme z tepla, vmícháme česnek, 4 lžíce vody, hrašku, polohrubou mouku, bylinky, sůl, pepř a zahustíme kukuřičnou strouhankou. Necháme chvilku odpočinout a zhoustnout. Těsto děláme hodně kompaktní, kukuřičná strouhanka pracuje jinak než pečivová. Z odleželé hmoty tvoříme mokrými dlaněmi knedlíčky, vyrovnáme je na talíř a naráz nasypeme do vařící se polévky. Když po pár minutách vyplavou, odstavíme hrnec z tepla a necháme je dojít pod pokličkou.
3
Tento recept patří do dělené stravy podle Kořínkové, skupina Kytky + zelenina, volná graf.