Na těchto jarních závitcích podle časopisu F.O.O.D. si rozhodně pochutnáte. Naplněné jsou nejen spoustou úžasně křupavé zeleniny, ale také tofu. Pokud tak neholdujete masu nebo mořským plodům, tento recept je pro vás jako stvořený.
Salát rozdělte na listy, vyperte a dobře osušte. Tužší řapíky vykrájejte. Očištěnou mrkev nastrouhejte nebo nakrájejte na tenké nudličky. Papriky zbavte semeníků a pokrájejte na proužky, zelí nakrouhejte na nudličky.
Avokádo i tofu nakrájejte na tenké, úzké asi 1,5 cm široké plátky. Nudle uvařte podle návodu na obalu – většinou jen stačí je namočit na pár minut do vroucí vody a slít.
3
Připravte si čistou pracovní plochu, všechny pokrájené suroviny a vlažnou vodu v široké míse. Ve vodě namočte papír, nechte jej máčet jen pár vteřin. Poté jej položte na rovnou pracovní plochu. Dlaní z něj ještě setřete přebytečnou vodu. Na papír položte list salátu – dole nechte alespoň 2 cm prostoru a v horní části třetinu volného papíru – na salát navršte pokrájené zelí, avokádo, proužky papriky a mrkve, tofu, svazeček nudlí a malou hrstku bylinek.
S množstvím náplně to nepřehánějte, aby šel závitek dobře zabalit.
Při balení závitků začněte okrajem nejblíž k sobě a opatrně, přesto však pevně, rolujte závitek. Jakmile zabalíte náplň, přeložte levý a pravý okraj ke středu rolky a dokončete rolování. Opakujte s jednou rolkou za druhou. Rýžový papír vždy naplňte a hned zaviňte!
Rolky skládejte na talíř, ale ponechávejte mezi nimi mezery, aby se neslepily. Až papír absorbuje všechnu přebytečnou vodu a přestane lepit, překrojte rolky napůl a naskládejte je na servírovací mísu. Připravte omáčky - postačí promíchat uvedené suroviny, a podávejte.