• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Zavařování & nakládání
  • Recepty.cz
  • Adventní sušenky Spekulatius
Napište svůj komentář k receptu

Adventní sušenky Spekulatius

autor: Smith-P.
0.0
moje hodnoceni
4.3
hodnotilo: 4
doba přípravy: neuvedeno
obtížnost: snadné
Vložit do kuchařky Vložit do nákupu Vytisknout recept
Adventní sušenky Spekulatius
Nahrát fotku
 

Suroviny

počet porcí: neuvedeno
    • 400
      g polohrubá mouka výběrová (Typ 405)
    • 300
      g hnědý cukr
    • 200
      g máslo
    • 2
      ks vejce
    • sůl špetka
    • 1
      lžička prášek do pečiva 0.5-1,(dáváme přednost vinnému kameni = přírodní kypřící prášek bez fosfátu)
    • skořice - mletá 2 1/2 lžičky čerstvě
    • muškátový květ 1/2 lžičky
    • 1
      lžička nové koření mleté
    • 1
      lžička semínka kardamonová
    • zázvor - mletý 1/2 lžičky
    • 100
      g mandle na plátky hoblované

Postup přípravy receptu

1
Do velké mísy dáme mouku, smícháme s kypřícím práškem. Máslo nakrájíme na vločky a přidáme spolu s ostatními ingrediencemi, hnětením vyrobíme speciální křehké těsto, ze kterého vytvarujeme rolku, kterou zabalíme do potravinářské fólie a dáme vychladit do ledničky, nejlépe přes noc. Další krok se odvíjí od toho, jaké máme příslušenství.Varianta A: Pokud máme speciální vyřezávanou formičku (nebo formičky) na Spekulatius, tak ji pomoučíme (tip: je lepší nevymazávat) a do této formičky vtlačíme přiměřené množství těsta, zarovnáme a přebytečné těsto odstraníme. Poté vtlačíme několik mandlových plátků a na plech vyložený papírem na pečení vyklepeme těsto z formičky. Při uvedeném množství surovin nám takto vyjdou asi 3 plechy.
2
Varianta B: máme-li vyřezávané prkno nebo vyřezávaný váleček na Spekulatius vyválíme těsto na mírně pomoučeném vále klasickým (tedy nevyřezávaným) válečkem na tloušťku 2-3 mm. Pomoučeným prknem nebo vyřezávaným válečkem se do těsta poté vtlačí obrázkové motivy. Podél zároveň vtlačených kontur pak ručně vyřízneme z těsta čtverečky, které hladkou stranou dolů pokládáme na plechy vyložené papírem na pečení, a které jsme ještě navíc posypali plátky mandlí.
3
Varianta C: pokud máme váleček na vykrajování Spekulatius, rovněž vyválíme těsto nejprve na tloušťku 2-3 mm klasickým válečkem na mírně pomoučeném vále. Poté těsto přejedeme vykrajovacím válečkem, je nutné přitom přitlačit. Váleček by měl kontrolovat správnou tloušťku těsta a při jeho použití nám vzniknou některé z oblíbených motivů a forem sušenek Spekulatius, které opatrně přeložíme na plechy vyložené papírem na pečení a posypané plátky mandlí.V každém případě bychom mezi nehotovými sušenkami měli nechat malé odstupy, jelikož se během pečení mírně zvětší. V předehřáté troubě pečeme buď horkovzdušně všechny plechy při 180-190 °C nebo jednotlivě při spodním a horním ohřevu při teplotě 200-220 °C cca 15 minut. Pokud těsto nemá správnou tloušťku (resp. pokud je moc tlusté) což se stává hlavně při variantě B, tak bude nutné dobu pečení prodloužit o 5-10 minut. Hotové Spekulatius necháme vychladnout na roštu. V dózičkách na keksy mohou Spekulatius údajně vydržet čerstvé i několik týdnů. Při vysokém faktoru závislosti, kterou tyto sušenky avšak způsobují, jsou ovšem zpravidla snězené během pár dní.
4
Spekulatius pocházejí z regionu Belgie, Nizozemska, Porýní a Vestfálska. Jedna domněnka je, že by slovo Spekulatius mohlo pocházet z latinského speculum = zrcadlo (kvůli zrcadlově do formiček zařezaným motivům). Avšak je pravděpodobnější, že se název odvozuje od latinského názvu pro biskupa (=speculator - dozorce, pozorovatel). Motivy sušenek totiž původně pocházejí z tzv. příběhu Mikuláše, který může být vyprávěn na základě správného seřazení motivů. Dnes to už však není pravidlem. Navíc existují různé druhy Spekulatius (kromě tohoto ještě např. bez mandlí či méně kořeněné a jednoduše máslové). Typickou chuť dodává běžně stejnojmenná směs koření, jejíž originální receptura se však postupem času ztratila, a tak různí výrobci koření používají na tuto směs různé druhy a poměry koření. Jedna z variant např. obsahuje pouze skořici a hřebíček, jiné jsou - jako třeba zde v receptu uvedená směs - rozsáhlejší a nejspíš i chuťové příjemnější a zajímavější. Dříve se Spekulatius také pekly výhradně bez kypřícího prášku, v dnešní době je to celkem normální postup, pro zachování jistých tradic - možná si člověk může i namluvit, že výsledek je pak nepatrně lepší a zdravější - se avšak dá použít namísto klasického, chemicky vyrobeného prášku do pečiva vinný kámen, který je přírodním produktem. Formy na Spekulatius jsou v ČR těžko dostupné, jelikož jsou tyto sušenky u nás ještě relativně neznámé, díky internetu je však možné je objednat ze zahraničí. Úplně v nejhorším případě si člověk (kterému tolik nezáleží na motivech) může vyválet těsto na požadovanou tloušťku a použít klasické vykrajovací formičky, i když se tak člověk připraví o estetičnost svých Spekulatius.
5
Na těchto adresách jsou mimochodem fotografie v receptu popsaných tvořítek motivů:
6
Vyřezávaná formička: http://www.geocities.com/paddy080585/model.jpg
7
Vyřezávané prkno: http://www.geocities.com/paddy080585/brett.jpg
8
Vyřezávaný váleček: http://www.geocities.com/paddy080585/drueckwalze.jpg
9
Váleček na vykrajování: http://www.geocities.com/paddy080585/ausschneidewalze.jpg
10
Tento recept věnuji památce mé nedávno zesnulé babičky.
Podělte se s přáteli o recept

Podobné recepty

Zdravé sušenky

Zdravé sušenky

Fantastické sušenky KOKA

Fantastické sušenky KOKA

Sušenky brownies

Sušenky brownies

newsletter

Nenechte si ujít sezónní inspirace a recepty!

Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Souhlasím s podmínkami pro užívání služby informační společnosti a seznámil/a jsem se s informací o zpracování osobních údajů .

Tato stránka využívá služeb Google reCAPTCHA, na kterou se vztahují Smluvní podmínky a Zásady ochrany osobních údajů společnosti Google.

 

Komentáře k receptu

  • Adéla a Silvie | 23. 12. 2011 16:10

    Moc děkujeme za recept, který jsme několik let marně hledali. Bydlíme v malém městě a Spekulatius tu nemáme. Naše překvapení bylo o to větší, když sušenky opravdu chutnaly jako originální Spekulatius. Děkujeme moc!! :-* 8-)

  • Simča S.
    Simča S. | 29. 11. 2011 14:24

    Odkazy na konci článku mi nefungují ("nadává" mi to anglicky, čemuž nerozumím, ale žádní obrázky neukáže), tak jsem pár obrázků vygůglila... Tady: http://www.google.cz/search?q=spekulatius&hl=cs&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=rNvUTueQJtG6hAfx4Llv&sqi=2&ved=0CDgQsAQ&biw=661&bih=674. Jinak tyhle sušenky teď měli v Penny asi za 16 korun celkem veliký pytlík, koupila jsem je k Mikuláši....

  • karolka hašlerka | 19. 12. 2010 14:34

    dyt jo :-D

  • Tereza T
    Tereza T | 25. 11. 2010 15:43

    Máte pravdu, už je opraveno, díky.

  • Líba | 25. 11. 2010 13:03

    mám recept se stejnými ingradiencemi a množstvím - mouky je uvedeno 400 g

  • hel | 23. 11. 2010 15:06

    Nic proti ale zajímalo by mě kde by v holandsku sehnali polohrubou mouku, když tam zanjí jen hladkou :-D

  • B | 16. 11. 2010 21:07

    Jen se chci zeptat, jaké množství polohrubé mouky? díky

  • Hana Jelínková | 15. 1. 2009 12:38

    můj muž sušenky pamatuje, když se prodávaly v plechovce. Nedávno jsme je objevili v Intersparu v papírové krabičce. Já si na ně vůbec nevzpomínám, že bych je v dětství jedla. Teď mi moc chutnají.

  • Patrick Schmitt | 27. 11. 2008 02:14

    Kolem Vánoc (což je období, kdy se vyskytují v obchodech) je také občas kupuji v Lidlu, když nemám čas, ale není nad domácí výrobu. Jsou pak ještě mnohem aromatičtější...a není to ani tak těžké jak se zdá. ;-)

  • Anna R. | 26. 11. 2008 22:06

    Juj, když to vidím, příjde mi to složité, ale dají se koupit v Lidlu nebo v Kauflandu. V tomto čase si je s manželem rádi dáváme ke kávě. Jsou výborné.

Vyberte, co chcete vytisknout
Kategorie: Nejlepší dezerty Vánoční cukroví
Moučníky Cukroví Prosinec Svačina Pečení Vánoce Dobrůtka Belgie Slovník pojmů
Použité ingredience v tomto receptu: Hnědý cukr Mandle Máslo Muškátový květ Nové koření mleté Polohrubá mouka Prášek do pečiva Semínka Skořice - mletá Sůl Vejce Zázvor - mletý
Podělte se s přáteli o recept
Česká kuchařka Chodské recepty

Mohlo by vám zachutnat

Medová ňadra na houbách

Medová ňadra na houbách

Králík na houbách a hořčici

Králík na houbách a hořčici

Domácí chléb VI.

Domácí chléb VI.

Rajčatová polévka

Rajčatová polévka

Amorův jablečný řez (koláč)

Amorův jablečný řez (koláč)

Panenka se šalotkou

Panenka se šalotkou

Holandské řízky - smetanové

Holandské řízky - smetanové

Jednoduchá vajíčková pomazánka se salámem

Jednoduchá vajíčková pomazánka se…

Naše laskonky

Naše laskonky

Doporučujeme

30 minut
Špenátové palačinky s houbovou náplní

Špenátové palačinky s houbovou náplní

40 minut
Podzimní houbovka s dýní

Podzimní houbovka s dýní

15 minut
Hruškový crumble s perníkem

Hruškový crumble s perníkem

140 minut
Hovězí pečeně s houbami

Hovězí pečeně s houbami

30 minut
Mexická tortilla se zelným salátem

Mexická tortilla se zelným salátem

30 minut
Halloweenské cupcakes ala netopýři

Halloweenské cupcakes ala netopýři

40 minut
Zelňačka s klobásou

Zelňačka s klobásou

100 minut
Kefírový koláč s jablky a čokoládovou polevou

Kefírový koláč s jablky a čokoládovou…

30 minut
Topinky s houbami a čedarem

Topinky s houbami a čedarem

Poslední sledované recepty

126
Dýňový koláč s polevou
Dýňový koláč s polevou
67
Rychlá bábovka
Rychlá bábovka
48
Česnekovo-zázvorový okurkový salát
Česnekovo-zázvorový…
44
Nebeská Máňa
Nebeská Máňa
41
Candát polévaný máslem s fenyklem a ředkvičkami
Candát polévaný máslem s…

Zajímavé články

Podzimní prázdniny na chalupě: Rodinné recepty od polévky až po moučník
Podzimní prázdniny na chalupě: Rodinné recepty od…
KVÍZ: Znáte oblíbená jídla našich prezidentů? Otestujte se!
KVÍZ: Znáte oblíbená jídla našich prezidentů?…
Amatérská kanadská pekařka vyrábí strašidelné koláče. Některé i svítí ve tmě!
Amatérská kanadská pekařka vyrábí strašidelné…
Kysané zelí do sklenic: Jak si ho doma vyrobit za zlomek ceny!
Kysané zelí do sklenic: Jak si ho doma vyrobit za…
Čím nahradit při pečení drahé máslo? Existují levnější i zdravější alternativy
Čím nahradit při pečení drahé máslo? Existují…
AHA.cz Brožová vyděsila fanoušky: Co se jí to stalo s obličejem?

Brožová vyděsila fanoušky: Co se jí to stalo s obličejem?

Mimibazar Jak dopadlo testování elektronické stavebnice Boffin II LIGHT? Přečtěte si recenze rodičů

Jak dopadlo testování elektronické stavebnice Boffin II LIGHT? Přečtěte si recenze rodičů

Dáma.cz Tchyně podle zvěrokruhu: Nač se připravit před prvním setkání?

Tchyně podle zvěrokruhu: Nač se připravit před prvním setkání?

Blesk pro ženy Flíska i rozepnutá saka: Která módní pekla by se neměla opakovat na státních vyznamenáních?

Flíska i rozepnutá saka: Která módní pekla by se neměla opakovat na státních vyznamenáních?

Ženy.cz Halloween na Netflixu: Tipy na strašidelnou zábavu pro všechny

Halloween na Netflixu: Tipy na strašidelnou zábavu pro všechny

Blesk.cz Eva Holubová po vážné operaci: Čeká ji očistec!

Eva Holubová po vážné operaci: Čeká ji očistec!

SportRevue.cz FOTO: Leryn Franco – (bývalá) oštěpařka s postavou sexy modelky

FOTO: Leryn Franco – (bývalá) oštěpařka s postavou sexy modelky

Maminka.cz Porod v detailu a bez příkras. Podívejte se na 102 snímků, které vás ohromí svou krásou i syrovostí

Porod v detailu a bez příkras. Podívejte se na 102 snímků, které vás ohromí svou krásou i syrovostí

Blesk Horoskopy Denní horoskop na úterý 29. 10. 2024: Komu dnes nebude do smíchu a kdo zažije nejkrásnější den?

Denní horoskop na úterý 29. 10. 2024: Komu dnes nebude do smíchu a kdo zažije nejkrásnější den?

  • Recepty.cz
  • Adventní sušenky Spekulatius
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact