peču po prve dort :-\ nikde nevidim tuk se tak nepridava muzete mi odpovedet prosim tet :-)
peču po prve dort :-\ nikde nevidim tuk se tak nepridava muzete mi odpovedet prosim tet :-)
peču po prve dort :-\ nikde nevidim tuk se tak nepridava muzete mi odpovedet prosim tet :-)
peču po prve dort :-\ nikde nevidim tuk se tak nepridava muzete mi odpovedet prosim tet :-)
peču po prve dort :-\ nikde nevidim tuk se tak nepridava muzete mi odpovedet prosim tet :-)
pekla jsem,tohle byl první dort,který se mi opravdu povedl.Dělala jsem ho ořechový,místo kakaového a byl to poctivý ,domácí ořechový dort,jak má být.Prášek do pečiva není třeba,když sníh pořádně ušleháte. Žloutky jsem přišlehala jeden po druhém a mouku s ořechama jsem pak jenom přimíchala vařečkou. 8-) 8-) Díky za recept...
Bohužel se mi to nepovedlo, myslím si že je potřeba prášek do pečiva a také vědět jak dlouho péci : ))) :-(
chtěla bych se zeptat jestli se to vše do sněhu všlehává stále šlehačem nebo jen opatrně vmíchává?? :-[
Povedlo se mi to a to je mi 12 :-P
skusim to taky vypada zeto bude lehky a dobry ! :-\
Myslím že by mohl být dobrý kdybych ho uměla upéct jsem totiž nešika víte :'( :'( :'( :'( :'(
mňam :D mnam
dobrý ale dala bych si víc jsem totiž žrout :-) ;-)
taky jsem vykoušela, moc se povedl, jen jsem pro jistotu přisypala malinko prášku do pečiva :-)
Výbornej recept, dělala sem včera a hned se po ní zaprášilo, takže dneska dělam znova a 2x větší ;-) :-))
Konzervanty a éčka v mouce nebo vejcích???
Moje babka davala do dorta kozí bobky a prasečí rypák. To pak byla dobrota!
p.Michal Babka: koukala jsem na tu databázi,na rozdíl od mnoha jiných to nebere tak,že jakékoliv E je nejhorší - už jsem se na netu dočetla i bludy ve stylu kardinogenního účinku kyseliny citronové(jako sůl-citrát-je meziproduktem základní metabolické dráhy našeho těla), jen si myslím,že ty vedlejší účinky jsou v koňských dávkách - nevím o tom,že by se po vitaminu C zvracelo....než mě někdo zdrbe,tak podotýkám,že bych o tom měla něco vědět - už pár let potraviny po chemické stránce studuju:-):-)
Tenhle recept se mi líbí, protože na něj nejsou potřeba suroviny, které obsahují éčka nebo konzervanty. Pro ty, co se taky bojí těchto potvor - našel jsem úplnou databázi všech přidaných látek do potravin (konzervanty a éčka. Je to na www.bezkonzervantu.cz a tam se klikne na databázi éček. Dá se tam vyhledat úplně všechno - podle kódu, podle názvu, podle škodlivosti. No prostě, moc praktická věcička. Dokonce se tam dá stáhnout taková kartička, kterou můžu mít sebou rovnou v obchodě.
Já bych řekla že recept je dobrý jen bych upravila cukr a mouku na 6vajec se dává 200g cukru avšak pozor používá se cukr KRYSTAL moučka podporuje řídnutí což je špatně a mouky se dává 180g když dáváme kakao tak mouky dáme jen 160g a kakaa 20g a vzdy davame klasicke ne granko a pozor mouka se dává HLADKÁ s žloutky a bílky šleháme zvlášť a mouku zamícháváme ručně až nakonec.
mohl by tady dyt aj obraz jak to vypada jinak je to slusny
Chystám se mamce k svátku udělat nějaký dort... Bude přes víkend pryč tak chci něco upéct... Kdyby jste měl někdo nějaký tip tak mi napište do pošty dík Péťa
Paní Marcelo, dělala jsem ho podle vašeho návodu, z 5 vajec, ale takhle nízký dort jsem ještě neměla (forma 24cm), už od začátku mi ani nevyběhl, takže se mi nestačil ani zdrcnout jak se mi v 75procentech stává. A to se považuji za jinak zdatnou pekařku.no nic.Zkusím ještě tip paní Di.
cool recept!!!!
Káťo,přesně tak.do vyššího hrnce dám vejce celá a krystal cukr.dám na mírný oheň a zahřívám.opatrně jen do vlažna a od začátku šlehám.když je to vlažné odstavím a šlehám do úplného zhoustnutí a pak rychle zašlehám mouku po lžících.mouky může být i o trošku méňě podle velikosti vejce.pak by byl korpus příliš tuhý.ale vše je i na zkušenosti pekařky .já hodně peču podle oka ,konzistence a tak jak to vidím.mám to vyzkoušené a našpiní se jen jeden hrnec a jedny metly šlehače.i to je důležité.přeji hodně úspěchu.vanilka
Marcelo, to tie vajíčka aj s cukrom nahrievaš a šľaháš na ohni, alebo ako? Môžeš to lepie vysvetliť. ďakujem
Já dávám na 1 vejce 3 dkg cukru písek a 3,5 dkg polohrubé mouky.vejce normální samozřejmě ...ale to je v oku pekařky:o))jinak dám vejce celá a cukr do hrnce na sporák a nahřeju na vlažno a šlehám do zhoustnutí a pak zašlehám mouku po lžících.dám péci do vyhřáté trouby a korpus je nádherný jako peříčko .ted jsem dělala třípatrový svatební a ráda se pochlubím fotkou kdyby někdo chtěl inspiraci .zdraví vanilka
Pavlo, já ten recept mám od starší paní, která těch dortů a řezů upekla za svůj život už hodně. Klidně vynechte prášek do pečiva a nebojte se zkusit hrubou mouku, já jsem na ni přešla z polohrubé taky. Další fígl je v tom, že šlehám žloutky a bílky zvlášť vždy s polovinou cukru. Pak smíchám obě masy a přidám sypké suroviny.Na formu 24 cm mi bohatě stačí 4 velká vejce, více těsta by vytékalo z formy. Piškotová těsta s tak malých obsahem cukru a mouky jsou spíše na rolády než dorty.
Taky jsem dort vyzkoušela.Piškot je výborný, ale dort mi taky klesl dolů.Jde rozkrojit tak akorát jednou.Zkoušela jsem hned 2, velký a malý a oba dopadly stejně.No, myslím, že se stejně zbaští :-).
Di, stere diky za "idealni" recept na piskot. Dnes jsem zkusila z 6 vajec v 24 cm dortove forme, dort je naprosto perfektni, vysoky, jde lehce rozkrojit na 3 vrstvy. Delala jsem z velkych vajec, z polohrube mouky a do mouky jsem pridala pul lzicky prasku do peciva. Dulezite je peceni, nekdy spatna teplota muze zkazit i dobry recept. Pekla jsem 40 minut pri 150 stupnich a pak jeste 15 minut pri 190 stupnich. Mohu vsem doporucit, je to opravdu idealni piskot.
Je to velmi lehké těsto a podle mého názoru stěží může vystačit na dort o třech plátech. Dlouho jsem hledala "ideální" recept na piškotové dortové těsto, až se mi nejlépe osvědčilo to s vyšším obsahem sypkých surovin, hrubou moukou a pískovým cukrem (na 1 vejce 4 dkg mouky, 5 dkg cukru a 1 lžíci horké vody) Lze přidat strouhané oříšky a určitě i kakao, ale je fakt, že upečené těsto po přidání kakaa je vždy o něco nižší.
Tak jsem ho zkoušela a po upečení byl dort pěkný, ale po chvíli se jakoby "skecl" dolů. Tak nevim, kde jsem udělala chybu, vynechala jsem sice kakao, ale tím by to snad nebylo?