Z mouku, soli, 2 lžiček olivového oleje, cukru, sušeného droždí, vody a vinného octa vypracujeme nejlépe vařečkou hladké relativně vlhké těsto, a sice tak, abychom do něj dostali co nejvíce vzduchu. Hnětení by mělo trvat alespoň čtvrt hodiny, až než se začnou tvořit bubliny.
2
Necháme přikryté kynout 1 1/2 hodiny na teplém místě v míse, kterou jsme předtím vymazali zbývající lžící olivového oleje.
3
Poté těsto opatrně vyklopíme na pomoučený vál, rozdělíme na 2 části, které dáme na plechy vyložené pečícím papírem a opět opatrně vytvarujeme oválné placky, které by neměly být tenčí než 1 cm.
4
Při tom všem se snažíme neporušit vzduchové bubliny. Plechy přikryjeme a necháme odpočívat ještě 20 min. Mezitím si předehřejeme troubu na 250 °C. Po zmíněných 20 min. placky potřeme trochou mléka a prsty do nich vtlačíme vzor šikmé mřížky. Nakonec posypeme sezamovými semínky a kmínem, pečeme cca 9-12 min. Pokud však pečeme příliš dlouho, může střídka ztratit typickou strukturu.
5
Chléb je velmi vhodný pro přípravu Döner Kebabu, dá se ale jíst i samotný.
6
Dobrou chuť neboli "Afiyet Olsun", jak se říká v Turecku.
Zaregistrujte se k odběru newsletteru a my vám každý týden zašleme osvědčené tipy.
Komentáře k receptu
Lucie
|21. 3. 2016 07:38
Díky moc za recept nekamaradim se moc s kynutymi recepty o to víc jsem byla potěšena ze se dílo povedlo...první chleba co se mi opravdu povedl ...rodinka mlaskala...mouka polo dosla tak jsem část nahradila hladkou a ničemu to nevadilo :-)
Milusia
|10. 10. 2015 20:17
Teď jsme ho s manželem dodělali a nepovedl se. Placka je těžká a uvnitř je to nedodělané a to jsme ho pekli ještě dýl ale už jen na 180. Zatím jsme nenarazili na arabský chleba, který by se nám povedl :'(
Ivana
|26. 7. 2014 15:27
dobry den,
jen poznamka - arabsky chleba nikdy nemuze byt z polohrube mouky, neb v zadne arabske zemi tento druh mouky nemaji. bud hladka nebo semolina. ziju v arabske zemi jiz temer 10 let a mnohe jsem procestovala, takze jsem si tim, co rikam, 100% jista
Jarka O.
|6. 3. 2010 22:20
To máte, Patricku, pravdu, já jen, že jsem už recept na podobný typ chleba udělaný v pekárně viděla...Ještě jsem ale nezkoušela, ani v pekárně, ani bez ní.
Patrick Schmitt
|6. 3. 2010 20:53
Ano, da se, ale nikdy to těsto nebude tak vzdušné, jak byste si přála. Mašina prostě nedokáže vše co člověk.
Jarka O.
|6. 3. 2010 20:36
Martino, řekla bych že téměř určitě ano, většina kynutých těst se může zpracovat v pekárně, program Těsto.
Martina Jurošková
|6. 3. 2010 13:40
Dá se to vyšlehat v pekárně na chleba ?Ručně se mi do toho moc nechce.
Patrick Schmitt
|10. 8. 2009 23:05
Dobrý den, musím se přiznat, že jsem nikdy nezkoumal kolik přesně váží náplně lžiček, které jsem při vaření použil. Běžně se počitá s tím, že v případě soli odpovídá jedna lžička (mírně navršená) 8 g. Je-li to málo přidal bych až o max. 4 g více, na druhé straně je ale též nutno si uvědomit, že většina pečiva z jižních krajin je méně slaná než je tomu ve střední Evropy. Mrzí mě ale každopádně, že malé množství soli ve Vašem případě narušilo požitek z konzumace. Doufám, že se příště zadaří více. Mnoho zdaru
František Pazdera
|10. 8. 2009 12:20
Včera poprvé zkouška - vcelku úspěch, až na to, že těsto bylo dost neslané. Patriku, kolik váží náplň vaší "lžičky", zejména co se soli týká? Mám asi nějaké malé lžičky, mělké. U cukru na kvásek je to asi jedno, ale sůl chyběla. Děkuji za upřesňující odhad
Patrick Schmitt
|6. 4. 2009 21:28
To slyším velmi rád. :-)
Gabriela Bezděková
|31. 3. 2009 17:14
Chléb jsem právě vyndala z trouby a neodolala jsem a hned ho ochutnala je jedním slovem výborný.
Patrick Schmitt
|14. 1. 2009 15:27
Mimochodem jsem, když jsem nechal provést změnu, zaslal i fotečku, bohužel se tu ještě neobjevila...Tak snad ještě příjde.
Patrick Schmitt
|14. 1. 2009 15:25
Chtěl bych tímto komentářem jen upozornit čtenáře na změnu kterou jsem nechal v tomto receptu provést. Po dlouhém přemýšlení a experimentování se mi podařilo recept upravit tak, aby výsledek připomínal jak vzhledově, tak i chuťově chléb Pide, který známe z dovolené v Turecku či od nejbližšího prodejce Döner Kebabu. Recept je jednoduchý, dobrý a výsledek nadchne. Brzy rovněž přidám recept na již zmíněný a neméně dobrý Döner Kebab (po domácku samozřejmě). Hodnocení si nevšímejte, nějaký chytrálek se rozhodl mi u různých receptů dávat za 5. Tak když ho to baví, nechme mu tu radost o_O :-D
Patrick Schmitt
|14. 1. 2009 15:18
Chtěl bych tímto komentářem jen upozornit čtenáře na změnu, kterou jsem nechal provest v tomto receptu. Po dlouhém přemýšlení a zkoušení jsem recept nyní upravil tak, aby se podobal vzhledově i chuťově co nejvíce na to, co známe buď z dovolené v turecku nebo od nejbližšího prodejce Döner Kebabu. Recept je jednoduchý a dobrý. Již brzy přidám i recept na ne méně dobrý (již zmíněný) Döner Kebab (po domácku, samozřejmě). Když jsem nechal provést změnu, zaroveň jsem zaslal fotečku. Už je to nějaká doba, bohužel tu ještě není, tak si asi ještě počkáme. A nenechte se odradit hodnocením. Nějaký chytrálek se rozhodl mi u různých receptů davat za 5. Když ho to baví... :-D