Těsta jsou základní hmotou každého pečiva. Nejčastější ingrediencí, která spojuje všechny typy těst, je mouka různých typů a jemností.
Těsta se od sebe liší základními ingrediencemi a spolu s tím lze rozlišovat typy kypřících složek způsobujících tak zvané „vyběhnutí“ těsta během pečení. Nejčastější pomůckou k dosažení takového efektu je prášek do pečiva, droždí, kvásek, soda nebo bílkový sníh.
Zatímco droždí se užívá na kynuté těsto, sníh bývá základem dortových korpusů a piškotů. Oblíbené buchty na plech nebo muffiny zase kypří většinou prášek do pečiva.
Těsto by mělo vždy odpovídat vybranému dezertu na základě své pevnosti, konzistence či savosti. Pro koláče s tekutou ovocnou náplní nebo quiche se napříkald využívá křehké máslové těsto, které neprosákne a udrží správný tvar. Mnoho typů těst lze v současnosti koupit předpřipravená v obchodech, ale například kynuté těsto je nutné připravovat vždy čerstvé.
Z mouky, změklého másla a vody uhněteme podle potřeby hladké nelepivé těsto. Z těsta uděláme kouli, kterou zabalenou do fólie necháme minimálně 120... více o Quiche Lorraine
Z bílků ušleháme sníh, po částech přidáme 100 g moučkového cukru a ušleháme dohusta. Žloutky utřeme se zbylým cukrem do pěny, přidáme ke sněhu a... více o Velký piškotový korpus
Mouku vysypeme na vál, nastrouháme na ni Heru, přidáme jogurt, sůl, vajíčko a vypracujeme těsto.... více o Těsto na štrůdl - velice jednoduché
Ze všech surovin vytvoříme na vále hladké, vláčné těsto, které necháme do druhého dne odpočinout v chladu, zabalené. Potom jej plníme nastrouhanými... více o Výtečné těsto štrůdl
Všechny ingredience na těsto smícháme dohromady, dáme na 1 hod. odpočinout. Těsto vmáčkneme do košíčku o průměru 5 cm. Nenaplníme celé, musíme tam... více o Plněné linecké košíčky
Uvedené suroviny smícháme a vypracujeme těsto. Plech potřeme olejem a těsto pomalu vymačkáme po celém plechu (těsto trošku "leze", musí se proto... více o Nekynuté těsto na pizzu
Prosátou mouku, moučkový cukr, vanilkový cukr smícháme, přidáme nakrájenou heru a vejce - zpracujeme v hladké těsto. Necháme odležet 20-30 minut v... více o Linecké těsto - netrhá se
Z bílků ušleháme tuhý sníh a dáme stranou. Do žloutků přidáme cukr a ušleháme do pěny. Pak dovnitř zašleháme olej a mouku a opatrně vmícháme sníh z... více o Báječný piškotový dort
Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout, očistíme a na jemném struhadle nastrouháme. Přidáme mouku s práškem do pečiva, Heru, cukr, vejce a... více o Závin z bramborového těsta
Do větší mísy dáme mouku, osolíme a přilijeme smíchané mléko, vodu a vejce. Mícháme, až těsto začne dělat bubliny. Housky nakrájíme na kostičky, ... více o Třené houskové knedlíky (nekynuté)
Tuk utřeme s cukrem a s vejci. Poté přidáme mléko a vzešlý kvásek a cit. kůru. Nakonec přidáme mouku se solí. Mouky dáváme tolik, až je těsto tužší... více o Kynuté těsto na Buchty, Záviny, Koláče, Rohlíky...
Na palačinky sníh nešleháme. Studeným mlékem zalijeme mouku, přidáme vejce, cukr, sůl, citronovou kůru a vanilkový cukr (můžeme přidat rum, brandy).... více o Základní těsto na palačinky
Vodu s tukem dáme vařit a když vře, tak vsypeme mouku a uvaříme hustou kaši, kterou necháme vychladnout. Potom vmícháme vejce a na plech vyložený... více o Odpalované věnečky s karamelovou polevou
Nejprve smícháme suché přísady, tedy: mouka, cukr, prášek do pečiva. Poté přimícháme vejce, olej a mléka tolik, aby těsto bylo vláčné dalo se na plech... více o Jednoduché a výborné těsto na buchtu (hrníčkové)
Nejprve si připravím formu: z pečícího papíru vystřihnu kolo, aby bylo o trošičku menší, než je dno dortové formy. Boky dortové formy a dno jenom... více o Dortový korpus pro začátečníky
Z mouky, vajíčka, másla, cukru a vanilkového cukru zpracujeme těsto, které dáme na hodinu do ledničky. Potom jej rozválíme a pomocí válečku přeneseme... více o Švestkovo-tvarohový koláč s ořechovou drobenkou
Na kvásek: droždí rozmícháme s cukrem, zalijeme vlažným mlékem a přidáme mouku. Necháme vzejít v teple. Kvásek přidáme k ostatním surovinám, pořádně... více o Kynuté těsto od babičky
Vařené studené brambory postrouháme nebo umeleme na masovém mlýnku, smícháme s ostatními surovinami. Pokud se těsto lepí přidáme trochu solamylu. Z... více o Bramborové těsto-recept po babičce
Pozn.: Na velký plech je lepší použít 4 vejce, 80 g mouky a 80 cukru. Vejce rozmixujte s cukrem a pak postupně přidávete mouku. Roztáhněte na plech,... více o Piškotová roláda univerzální
Smícháme těsto a necháme kynout dvě hodiny, poté rozválíme, nakrájíme na menší kousky a usmažíme na oleji. Mezitím, co bude těsto kynout si připavíme... více o Kynuté langoše
Do vody přidáme pár zrníček soli, smetol a přivedeme do varu. Vmícháme polohrubou mouku a mícháme, dokud se směs nespojí. Necháme vychladnout, občas... více o Věnečky z odpalovaného těsta
Ušleháme cukr, vanilínový cukr, žloutky a tuk. Přidáme citronovou kůru, 1/8 l mléka (vlažného), polohrubou mouku, prášek do pečiva a nakonec sníh.... více o Třená bábovka II.
Do misky dáme droždí, přidáme cukr, trochu mouky a vody a zpracujeme řídké těstíčko. Přikryjeme je utěrkou a necháme asi 10 minut na teplém místě, až... více o Pizza těsto - rychlé a tenké
Na vál vysypu hladkou mouku, přidám cukr a rychle vmíchám vejce, aby nesteklo z mouky, máslo, popř. citronovou kůru. Poté vypracuji těsto, až se... více o Linecké těsto
Vše smícháme v husté těsto, můžeme přilít trochu mléka, pokud je až moc tuhé. Na vymazaný a vysypaný plech rozprostřeme (pomoci si můžeme gumovou... více o Snadná pizza - těsto
Všechny ingredience zpracujeme, z těsta vyválíme plát a formičkami vykrajujeme různé tvary. Klademe na mírně vymaštěný plech a upečeme. Po vychladnutí... více o Linecké těsto na vykrajované tvary
Nahrubo nastrouhané brambory smícháme s ostatními surovinami a vypracujeme tuhé těsto. Pokud lepí, přidáme mouku. Toto těsto můžeme využít na několik... více o Univerzální bramborové těsto
Máslo a cukr utřeme do pěny, přidáme rum, mouku a ušlehané bílky s cukrem. Na plech stříkáme tyčinky, upečeme, slepujeme rybízovou marmeládou, konce... více o Třené tyčinky
Na vál dejte mouku, udělejte důlek a nadrobte do něj změklé máslo. Přidejte cukr, sůl, kůru a jogurt (v tomto receptu nahrazuje vejce). Těsto... více o Celozrnné křehké těsto na koláč
Vše smícháme v misce, důkladně propracujeme rukou a necháme alespoň 1 hodinu odpočinout. Můžeme tvořit tradiční linecká kolečka, ale i bábovičky.... více o Linecké těsto - makrobiotické
Máslo rozehřejeme společne s mlékem, solí a přidáme mouku. Rychle mícháme, ať nejsou žmolky. Když se těsto odlepuje od kastrolu, odstavíme a necháme... více o Odpalované těsto
Na vále smícháme cukr, rozměklé máslo, mouku s práškem do pečiva, (poměr 7/14/21), dle potřeby přidáme několik lžic mléka, aby vzniklo vláčné těsto.... více o Linecké těsto klasické
Veškeré ingredience zpracujeme v těsto (nejlépe v hnětači na těsto - cca 15-20 minut).Poté vyjmeme a necháme cca 5 minut odpočinout. Následně... více o Pizza těsto II.
Ingredience vložíme v uvedeném pořadí do pekárny a zapneme program TĚSTO (pekárna ETA, Vega, Clatronic). Po ukončení programu těsto vyndáme z nádoby... více o Buchty - těsto z domácí pekárny
Do mixéru dám vejce a cukr. Potom přidám smíchanou mouku s práškem do pečiva a vodu. Na vymazaný plech dám těsto a přidám jakékoliv ovoce. Tento... více o Piškotové těsto
Mouku smísíme s jednou lžičkou jedlé sody, přidáme olej (já osobně používám rostlinný tuk a to spíše až tu polovinu hrníčku a plech pak už nevymazávám... více o Hrníčková rychlo - pizza - těsto
Ze všech surovin na přípravu těsta vypracujeme těsto a rozdělíme na dva díly, které vyválíme na dvě přibližně stejné placky. Na vymaštěný plech dáme... více o Řezy s rebarborou
Utřeme cukr, vanilkový cukr, 5 žloutků, 2 vejce, citronovou šťávu, přidáme sníh z 5 bílků a mouku. Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy. Pečeme... více o Beránek piškotový
Tuk nastrouháme na hrubším struhadle, přidáme mouku, vodu, žloutky a sůl a vypracujeme hladké těsto. To uložíme na chvilku do lednice, aby se dobře... více o Rychlé listové těsto
Utřeme žloutky s mletým cukrem a vodou do pěny. Pak přidáme mouku a sníh. Těsto vlijeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě... více o Jahodové řezy IV.
Žloutky utřeme s cukrem a olejem do pěny, pak přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, mléko a nakonec vmícháme sníh z bílků. Těsto nalijeme na... více o Řezy s jablky, ořechy a smetanou
Rozehřáté máslo, žloutky a kakao rozšleháme, přidáme polovinu cukru a šleháme do zdvojnásobení objemu. V mouce rozmícháme sůl a prášek do pečiva a... více o Univerzální dortový korpus
Máslo utřeme po pěny s cukrem a postupně vmícháme další suroviny. Těsto protlačíme strojkem nebo stříkáme na plech kratší kousky. Zprudka upečeme.... více o Linecké třené cukroví I.
Tuk nastrouháme do mouky, zpracujeme všechny přísady v nelepivé těsto a necháme chvíli v ledničce odležet (stačí, než oloupeme a nakrájíme jablka).... více o Domácí listové těsto
Tuk nastrouháme do mouky, zpracujeme všechny přísady v nelepivé těsto a necháme chvíli v ledničce odležet ( stačí, než oloupeme a nakrájíme jablka).... více o domácí lístkové těsto
Ingredience smícháme a necháme těsto vykynout asi 40 minut na teplém místě. Těsto rozdělíme na dvě poloviny a z každé vyválíme tenkou pizzu (okraje... více o Pizza těsto z pizzerie
Ze surovin na těsto vypracujeme linecké těsto a menší kousky vymačkáme do vymazaných formiček (kousky těsta obalíme v mouce). Vytlačíme do krajů... více o Linecké košíčky
Všechny přísady necháme asi hodinu v pokojové teplotě. Potom zpracujeme běžným způsobem na vále v těsto. Zabalíme do mikrotenového sáčku a dáme na 30... více o Linecké těsto pro začátečníky
Pro přípravu těsta na Linecké cukroví prosijeme na válu mouku, přidáme cukr, promneme tuk a pomocí žloutků zaděláme těsto. Necháme v chladu odpočinout... více o Linecké cukroví krok za krokem
Listové těsto rozválíme a rozložíme na plech. Švestky nakrájíme na měsíčky a poskladáme hustě vedle sebe po těstě. Smícháme smetany, vejce, trochu... více o Švestkový koláč z listového těsta