Přílohy k pokrmům mají hned několik funkcí. Zelenina má často úkol zpestření nebo odlehčení pokrmu. Pečivo spíše přikusujeme pro větší zasycení, ať už se jedná o polévku či maso. Některé kombinace příloh jsou zažité, například není zvykem konzumovat svíčkovou s těstovinami. Přesto však někdo takovou kombinaci uvádí.
Nejčastěji se jako příloha podávají těstoviny, rýže, brambory nebo knedlíky. Všechny tyto přílohy lze připravit v mnoha variantách více či méně zdravých – záleží na konkrétním receptu.
Stále více získávají na oblibě dříve spíše neznámé přílohy jako je kuskus, bulgur nebo quinoa. Také se častěji setkáváme s luštěninou coby přílohou. Mezi přílohy můžeme okrajově zařadit i saláty, které jsou oblíbení například k masu. Jako příloha mohou sloužit i houby.
Brambory a cibuli oloupeme a rozkrájíme na kostičky. Spolu s rozkrájenou uzeninou vložíme na rozpuštěný tuk a krátce osmahneme. Potom podlijeme šálkem... více o Bramborové ragú
Droždí + cukr + mléko vypracujeme v těsto, necháme asi hodinu kynout. Potom utvoříme silný váleček, který nakrájíme na dílky. Každý kousek zakulatíme... více o Kynuté knedlíky II.
Rajčata pokrájíme na osminky, přidáme nudličky paprik a cibule, trochu utřeného česneku, sůl pepř petrželku, trošku octa a nakonec olej. V létě je to... více o Rýžový salát španělský
Brambory oloupeme, nakrájíme na centimetrové plátky, klademe na plech vymazaný olejem. Brambory na povrchu potřeme olejem s utřeným česnekem a na... více o Česnekové brambory
Špagety uvaříme dle návodu na obalu. Na pánvi osmahneme na másle cibuli, pak přidáme česnek a šunku, osmažíme, přidáme apetito, důkladně promícháme až... více o Špagety z koleje
Rohlíky natrháme (lepší než nakrájet) na kousky do mísy, přidáme vegetu (bylinky) vejce a podle potřeby mléko. Promícháme, "těsto" by nemělo být řídké... více o Rohlíkové knedlíky
Smícháme hranolky, na kostičky nakrájený salám, na půlkolečka nakrájenou cibuli, hrášek, sůl a pepř. Takto připravenou směs nasypeme do zapékací misky... více o Francouzské brambory netradičně
Houby dáme vařit do osolené vody, mezitím omladíme kvásek mlékem. Když jsou houby skoro měkké, zavaříme k nim kvásek, mícháme, aby se nenadělaly... více o Naše kyselo
Mrkev dáme vařit vcelku. Když je uvařená, oloupe se a na hrubém struhadle ji nastrouháme. Podlijeme trochou vody, zahustíme připravenou jíškou a ještě... více o Mrkvové zelí
Nakrouhané zelí smícháme s nakrájenou cibulí a kmínem. Připravíme si nálev - svaříme vodu s octem a solí, necháme vychladnout a přidáme sladidlo a... více o Zelí krouhané - expres
Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky. Cibuli, česnek a pažitku jemně nasekáme. Ve smetaně promícháme maggi a sůl. Brambory v míse promícháme se solí... více o Šlehačkové brambory
Oloupané brambory nakrájíme na čtvrtky, vložíme do větší mísy, posolíme, propasírujeme dva stroužky česneku, posypeme kmínem a pokropíme olivovým... více o Rychlé brambory v mikrovlnce
Rýži propláchneme, necháme asi 1/2 hodiny namočenou a pak přecedíme a necháme oschnout. Vodu svaříme s cukrem a kardamomem, do vroucí vody nasypeme... více o Sladká rýže s kokosem
Brambory oloupeme a nastrouháme na jemno. Slijeme vodu, přidáme vejce, sůl, strouhanku a polohrubou mouku, tak aby těsto bylo husté. Strouhanky dát o... více o Chlupaté knedlíky III.
Z brambor, mouky, soli a vejce se udělá klasické bramborové těsto. Rozválí se pruh, aby se do něho dal zabalit salám. Salám rozkrájíme asi na 8 cm... více o Bramborové krokety III.
Kadeřávek očistíme a dáme na 15 minut vařit do osolené vody. Pak vyjmeme, drobně usekáme a dáme na nakrájenou zpěněnou cibuli, lehce osmažíme a... více o Dušený kadeřávek s ovesnými vločkami
Brambory uvaříme, oloupeme a necháme vychladnout. Očištěnou růžičkovou kapustu vaříme v menším množství osolené vody asi 10 minut. Na oleji necháme... více o Salát z růžičkové kapusty a brambor
Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Polovinu poklademe do pekáčku. Na ně dáme na kolečka nakrájený pórek a na plátky nakrájené žampiony, osolíme,... více o Bezmasé zapékané brambory
Brambory stejné velikosti umyjeme kartáčkem a dáme vařit do měka. Když se uvaří, omyjeme je studenou vodou a rozpůlíme. Vydlabeme vnitřek skoro na... více o Plněné brambory
Očištěné brambory, pastinák nakrájíme na kostky, a cibuli jemně usekáme. Na oleji nejdříve osmažíme cibuli, přidáme pokrájený pastinák a brambory,... více o Příloha z pastináku a brambor
Na pánvi osmahneme na kolečka nakrájený pórek, prolisovaný česnek a na kostičky pokrájenou šunku. Tortellini uvaříme dle návodu. Omáčku připravíme ze... více o Sýrové těstoviny
V pánvi na dvou lžících oleje osmahneme uzeninu. Poté přidáme zeleninu a lehce orestujeme. Po chvíli přidáme uvařené těstoviny, promícháme, dochutíme... více o Chalupářské těstoviny
Rýži přebereme a několikrát propláchneme pod tekoucí vodou. Vložíme do kastrolu, zalijeme ji horkou vodou, osolíme a vaříme asi 15-20 minut doměkka.... více o Rychlé rizoto
Cibulku zpěníme na oleji, přidáme prolisovaný česnek a osmahneme, přidáme plechovku rajského protlaku a kečup, dolijeme vodou (asi 150 ml), přidáme... více o Špagety strýce Jiřího
Brambory oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Do skleničky odlijeme trochu olivového oleje, do kterého přidáme prolisovaný česnek (můžeme dát i víc... více o Brambory s česnekem a tymiánem
Nakrájené maso osmahneme na olivovém oleji a přidáme žampiony, necháme restovat dokud maso nezměkne (10 minut). Uvaříme těstoviny, scedíme je a... více o Těstovinový salát s kuřecím masem a zeleninou
Na pánvi necháme rozpustit sádlo (zahřejeme olej), poklademe dno na kolečka nakrájené brambory o síle asi 0,5 cm, brambory se mohou překrývat, aby... více o Zapečené brambory
Na másle osmažíme sekanou petrželku, sekanou cibulku, rohlíky nakrájené na kostičky (rohlíky můžeme dát na plech do trouby a pak přimícháme osmaženou... více o Slaninové knedlíky
Máslo rozehřejeme ve větším hrnci při střední teplotě. Přidáme na jemno nasekanou cibuli a vaříme 2-3 minuty za stálého míchání. Přidáme rýži a 1-2... více o Pilaf rýže
Brambory oloupeme, nakrájíme na kousky a uvaříme. V pekáčku osmažíme do sklovata na kostičky nakrájenou cibuli a na kostky nakrájené Robi maso.... více o Vegetariánské brambory s Robi masem
Oloupané brambory nastrouháme na hrubém struhadle a poklademe na pánev s rozpáleným olejem. Rozprostřeme, osolíme. Nastrouhaný sýr nasypeme dokola po... více o Americký bramborák
Do mixéru dáme bazalku, olej, česnek, trochu soli a oříšky, mixujeme až vznikne pyré. Pak směs přendáme do mísy, kde ji smícháme se strouhaným... více o Bazalkové pesto
Uvaříme brambory ve slupce (postup stejný jako na bramborový salát). Studené rozkrájíme stejným způsobem jako na bramborový salát. Přidáme jemně... více o Lutěnice
Žemle nakrájíme na kostky, polijeme mlékem a necháme chvilku vsakovat. Pak vmícháme vejce, škvarky, sůl a dle potřeby krupici a propracujeme těsto z... více o Škvarkové knedlíky
Zapékací misku lehce vymažeme, poklademe první vrstvou tence nakrájených plátků brambor, potřeme směsí smetany a šlehačky s prolisovaným česnekem,... více o Gratinované brambory II.
Jemně strouhané syrové brambory lehce vymačkáme a smícháme s vejci, majoránkou, lisovaným česnekem, solí a vmícháme na kostičky krájené rohlíky.... více o Knedlík rohlíkobramborákový
Najprve připravíme špenát dle vlastní chuti. Do osolené vroucí vody přidáme na 3 minuty předvařené lasagne (návod je napsaný na krabičce). Lososa... více o Lasagne s lososem a se špenátem
Uzené maso, rajče a žampiony nakrájíme na kostičky. To vše orestujeme na másle. Do této směsi přidáme potřebné množství špaget, vše prohřejeme.... více o Špagety "Románo"
Uvaříme těstoviny a propláchneme je studenou vodou. Osmahneme cibulku a přidáme nahrubo nakrájené žampiony, taktéž osmahneme, poté podlijeme trochou... více o Těstovinový salát se žampiony a špekem
Na rozpáleném oleji osmahneme nadrobno krájenou cibuli, opečeme na ní mleté maso, osolíme, opepříme a vmícháme utřený česnek a majoránku. Za stálého... více o Prima špagety s mletým masem
Ve vodní lázni rozpůstíme tyčinku s 1 polévkovou lžící tuku. Vznikne vynikající čokoládová poleva, která zaručeně utuhne a lehce se rozetírá i do... více o Poleva z "ledových kaštanů"
Celé brambory omyjeme, kartáčkem očistíme, nakrájíme na měsíčky, z jedné brambory cca 6 měsíčků. Tyto naklademe na suchý plech - tou částí, kde je... více o Pěčoky
Brambory nakrájíme na tenké plátky, vyskládáme do pekáče, osolíme, opepříme, zakapeme olejem, nejlépe olivovým. Graťáky přikryjeme alobalem a vložíme... více o Gratinované brambory
Pytel brambor oloupeme a nastrouháme, škrob odlejeme, nakrájíme salám na velice malinké kostičky a přidáme k bramborům, přidáme vejce, sůl, pepř,... více o Hana's strapaci
Uděláme kvásek (droždí, trochu vody, špetku cukru a trochu mouky) a vypracujeme kynuté těsto, spíš řidší. 1 hodinu necháme vykynout, potom tvoříme... více o Langoše z vařené brambory
Uvařenou červenou řepu oloupáme a nakrájíme na hranolky. Máslo rozpustíme, vmícháme hořčici, med, pepř, worchester, sůl, promícháme a přidáme červenou... více o Pikantní červená řepa
Jablko a červenou řepu oloupáne a nakrájíme na nudličky. Cibuli drobně posekáme, zpěníme na másle, přidáme červenou řepu, podlijeme sklenicí vody,... více o Dušená červená řepa s jablkem
Brambory nakrájíme na tenké plátky, případně prolisujeme mřížkou na bramborový salát. Asi tak jednou polovinou brambor pokryjeme dno vymazané zapékací... více o Vege-večeře
Oloupané syrové brambory a oloupané cukety jemně nastrouháme. Obojí necháme chvíli stát. Uvolněnou tekutinu slijeme a ještě ji z cuket i brambor... více o Knedlíky ze syrových brambor s cuketou
Brambory, cibuli, kapii nakrájíme na plátky, sýr na drobné kostky. Dno zapékací misky vyložíme slaninou. Misku plníme střídavě vrstvou brambor, cibule... více o Zapečené brambory se sýrem a majoránkou