Přílohy k pokrmům mají hned několik funkcí. Zelenina má často úkol zpestření nebo odlehčení pokrmu. Pečivo spíše přikusujeme pro větší zasycení, ať už se jedná o polévku či maso. Některé kombinace příloh jsou zažité, například není zvykem konzumovat svíčkovou s těstovinami. Přesto však někdo takovou kombinaci uvádí.
Nejčastěji se jako příloha podávají těstoviny, rýže, brambory nebo knedlíky. Všechny tyto přílohy lze připravit v mnoha variantách více či méně zdravých – záleží na konkrétním receptu.
Stále více získávají na oblibě dříve spíše neznámé přílohy jako je kuskus, bulgur nebo quinoa. Také se častěji setkáváme s luštěninou coby přílohou. Mezi přílohy můžeme okrajově zařadit i saláty, které jsou oblíbení například k masu. Jako příloha mohou sloužit i houby.
Kyselé zelí vycedíme, překrájíme (pokud je moc dlouhé). Přidáme celé vejce, osolíme a mouku přidáme dle potřeby (aby se vytvořilo těstíčko),... více o Zelné placičky
Na másle zpěníme nakrájenou cibulku a na plátky česnek. Přidáme na kousky nakrájenou šunku, mírně opečeme, osolíme, opepříme, přisypeme propláchnutou... více o Rychlé jednoduché rizoto
Cukr necháme zkaramelizovat, zalijeme mlékem a za stálého míchání rozvaříme. Do misky dáme cukr a postupně přidáváme horký karamel. Vše umícháme v... více o Karamelová poleva - na větrníky
Na drobno nakrájenou nať z cibule zpěníme na oleji, přidáme lžíci polohrubé mouky a necháme chvíli opražit. Přidáme celé vejce, pečlivě zamícháme a... více o Polévkové nočky
Větší brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Připravíme si špenát. Brambory rozkrojíme napůl a vnitřek opatrně vydlabeme. Naplníme uvařeným... více o Dlabané brambory se špenátem
Všechny suroviny nakrájíme na kostičky a smícháme s tatarkou.... více o Salátek s vejci
Hlávku zelí rozkrojíme a vykrojíme košťály. Pak ještě rozkrojíme na čtvrtky a ty nastrouháme na okurkovém (slzičkovém) struhadle. Rozpustíme tuk a na... více o Těstoviny se smaženým zelím
Dáme vařit nudle, chléb namočíme do mléka, přidáme rozsekané ořechy, sýr, olej, česnek a nakoec už uvařené nudle. Vše smícháme!... více o Nudle PESTO
Z bílku ušleháme velmi tuhý sníh (musí našlehaný držet v obráceném talíři nebo misce). Přidáme oddělený žloutek a promícháme. Do vzniklé míchaniny... více o Noky do polévky
Ve větší míse smícháme mléko, vodu, vejce a sůl. Přidáme mouku a mícháme, až těsto dělá bubliny. Dáme vařit osolenou vodu do velkého hrnce. Housky... více o Houskové knedlíky podle babičky
Brambory oškrábat, nakrájet na tenké plátky, trochu prosolit. Cibuli nakrájet na kostičky, osmahnout na oleji, ve smetaně rozmíchat škrob a vylít na... více o Smetanové brambory
V míse nejdříve umícháme vejce se solí, moukou, krupičkou a solamylem, přidáme brambory a rohlíky nakonec. Těsto vyklopíme na vál posypaný hrubou... více o Knedlíky obojživelníci
Syrové brambory oloupeme omyjeme a nakrájíme na plátky, opláchnuté houby pokrájíme také na plátky. Cibuli nakrájíme na kostičky a zpěníme na oleji.... více o Brambory dušené s houbami
Z rumu odlijeme asi jednoho panáka, do lahve se zbylým rumem nasypeme kávu dolijeme rumem a uzavřeme. Pečlivě promícháme a necháme 3 týdny odležet,... více o Vynikajicí kávový likér
Zralé avokádo (měkké) oloupeme, rozřízneme a vyjmeme pecku. V misce rozmačkáme vidličkou na pastu. Přidáme sůl, pepř, prolisovaný česnek a šťávu z... více o Avokádová pasta
Brambory nakrájíme na tenké plátky, zalejeme vodou, osolíme a dáme vařit. Snažíme se je rozvařit doměkka a pak je za stálého míchaní pozvolna... více o Kulaša
Bramborovou kaši smícháme s vejcem, hrubou moukou a osolíme. Vypracujeme těsto jako na bramborové knedlíky (pokud budeme chtít knedlíky, vytvoříme... více o Šišky z bramborové kaše
Oloupanou bramboru přeřízněte na půl a položte uřízlou plochou na stůl. Nařízněte několikrát na proužky a pak křížem, ale nesmíte doříznout!!!!... více o Bramborový ježek
Do mouky rozdrobíme máslo, přidáme cukr, žloutky, sůl, citrónovou kůru, koření a v mléce vykynutý kvásek (droždí, lžíce cukru, lžíce mouky a trochu... více o Zdobené jidášky
Slaninu nakrájíme na kostičky a rozškvaříme, přidáme nakrájenou cibuli a vše restujeme a nakonec přidáme půl lžičky pálivé papriky, sůl a pepř. Dále... více o Brambory se zelím
Oloupané, omyté brambory nakrájíme na kostky a uvaříme ve slané vodě s bobkovým listem, celým pepřem a tymiánem do poloměkka. Uděláme z másla, cibule... více o Brambory na kyselo
Na pánvi osmahneme nakrájenou cibuli a česnek, pak přidáme fazolové lusky (pokud jsou čerstvé, je třeba je napřed uvařit do měkka). Necháme jen... více o Fazolky s česnekem II.
Upečete americké brambory a vysypete do zapékací mísy. Mezi tím, nakrájíme kuřecí maso na kostičky a prudce osmažíme. Přidáme prolisovaný česnek a... více o Americké brambory se sýrovou omáčkou
Na polovině másla osmažíme dorůžova pokrájenou cibuli, přidáme mleté maso a osmahneme doměkka. Osolíme, opepříme, zakapeme citronem, vmícháme 3... více o Italské brambory
Oloupané a nastrouhané syrové brambory vymačkáme, dáme do mísy, přidáme umleté uzené maso (např. z uzených žebírek), majoránku, pepř, utřený česnek se... více o Chlupaté knedle s uzeným
Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na půl centimetru silná kolečka. Na pánvi osmažíme na drobno pokrájenou cibulku,... více o Francouzské brambory III.
Oloupané, omyté syrové brambory jemně nastrouháme, vymačkáme a smícháme s hladkou moukou, solí a sodou. Na pomoučněném vále vyválíme placku asi 0,5 cm... více o Běloruská kopýtka
Cibuli nakrajime na silnejsi nudle a podusime na oleji, pridame rozmackany cesnek a dusime dal. Pridame odkapane fazole, plechovku rajcat a podusime... více o Indicky recept I.
Brambory nakrájíme na kostičky, přidáme na drobno překrájené, vymačkané zelí, posekanou cibuli a žampiony, na tenké nudličky nakrájenou šunku (já... více o Netradiční bramborový salát
Vše nakrájíme na plátky, dáme do mísy, posypeme vegetou, zalijeme olejem. Zamícháme a necháme hodinu odležet v lednici. Pak klademe plátky brambor do... více o Michalovy brambory
Z uvedeného materiálu vypracujeme těsto a vkládáme do porcelánových trojdecilitrových hrnků, vymazaných olejem. Hrnky plníme do 3 / 4 jejich obsahu.... více o Hrnčekové knedličky /Lucka Michaláková/
Brambory očistíme kartáčkem a přepůlíme podél. Střed lehce vykrojíme, osolíme a pokapeme olejem. Položíme na pekáč řezem nahoru a v horké troubě... více o Plněné pečené brambory
Párky, cibulku, brambory nakrájíme na kostičky. Fazole scedíme. Rozpálíme omastek a cibulku s párky osmahneme. Po chvíli vložíme scezené fazole a... více o Fazolový gulášek
Připravíme si těsto na bramborové knedlíky. Slaninu nakrájíme na drobné kostičky, dáme na pánvičku a přidáme jemně nakrájenou cibuli a zpěníme.... více o Výtečná příloha ke špenátu
Brambory oloupeme, nastrouháme nahrubo, přidáme vejce, sůl, pepř, kmín a těsto zahustíme moukou. Bílé zelí nadrobno nakrájíme a spaříme horkou vodou,... více o Bramboráky s čerstvým zelím
Připravíme klasické bramborové těsto na bramboráky, smažíme asi 10-ti centimetrové kulaté placičky. Na usmažené placičky dáme kolečko tvarůžek a... více o Tvarůžky na placičkách
Oloupané syrové brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme vejce, utřený česnek, majoránku, sůl a hrubou mouku (těsto má být hustší). Do těsta... více o Bramborák s kysaným zelím
Oloupané syrové brambory nakrájíme na 1 cm široké plátky, osušíme v utěrce a poskládáme na plech. Dáme do vyhřáté trouby a pečeme. Brambory se krásně... více o Kropáčkovy brambory
Uvaříme brambory ve slupce skoro do měkka, oloupeme a nakrájíme na plátky. Mezitím si vymažeme pekáček, nakrájíme pórek na jemné kroužky a nastrouháme... více o Zapečené brambory s pórkem
Do vlažného mléka postupně přidáváme oloupané a najemno nastrouhané brambory bez vody, vejce, prolisovaný česnek, podle chuti sůl, pepř a majoránku,... více o Bramborka
Brambory oloupeme a klasicky uvaříme v osolené vodě. Uvařené brambory rozšťoucháme tak, aby vznikla kompaktní bramborová hmota (větší kousky brambor... více o Rouďovy placky
Brambory uvaříme ve slupce v osolené vodě, necháme vychladnout a oloupané nakrájíme na malé kostičky, které vložíme do servírovací mísy. Dále přidáme... více o Švédský bramborový salát
Zeleninu vyndáme z mrazáku. Nakrájíme cibuli a necháme ji na velké pánvi na oleji zesklovatět, mezitím rozpustíme masox nebo jiný bujón - dle chuti ve... více o Zeleninové rizoto II.
Brambory nakrájíme na kostičky, přidáme na kostičky nakrájenou červenou řepu, okurky, cibuli a jemně nasekané kysané zelí. Dochutíme solí, pepřem a... více o Švédský salát II.
Uvařené brambory nakrájíme na plátky, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a jablko. Promícháme a přidáme slanečky nakrájené na nudličky, olej a ocet... více o Bramborový salát se slanečkem II.
Omyté brambory uvaříme s celerem ve slupce a necháme vychladnout. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a dáme do mísy. Slanečky nakrájíme na menší... více o Bramborový salát se slanečkem
Do 0,5 l mléka zavaříme za stálého míchání 2 dl krupice. Vychladlou kaši promícháme máslem, velikosti vlašského ořechu se 4 vejci a takovým množstvím... více o Knedlíky krupicové
Brambory jemně nastrouháme, slijeme a spojíme s rohlíky na kostičky nakrájenými, 1 vejcem a osolíme. Vaříme v osolené vodě nepřikryté 10-15 minut.... více o Knedlíky "chlupaté"z rohlíků
2/3 syrových, jemně nastrouhaných a dobře vymačkaných brambor se smíchá s 1/3 ve slupce uvařených,oloupaných a prolisovaných (nebo nastrouhaných)... více o Knedlíky "chlupaté"