Přílohy k pokrmům mají hned několik funkcí. Zelenina má často úkol zpestření nebo odlehčení pokrmu. Pečivo spíše přikusujeme pro větší zasycení, ať už se jedná o polévku či maso. Některé kombinace příloh jsou zažité, například není zvykem konzumovat svíčkovou s těstovinami. Přesto však někdo takovou kombinaci uvádí.
Nejčastěji se jako příloha podávají těstoviny, rýže, brambory nebo knedlíky. Všechny tyto přílohy lze připravit v mnoha variantách více či méně zdravých – záleží na konkrétním receptu.
Stále více získávají na oblibě dříve spíše neznámé přílohy jako je kuskus, bulgur nebo quinoa. Také se častěji setkáváme s luštěninou coby přílohou. Mezi přílohy můžeme okrajově zařadit i saláty, které jsou oblíbení například k masu. Jako příloha mohou sloužit i houby.
Zpracujeme v těsto, když je moc lepivé přidáme více mouky. Na pomoučeném vále vyválíme v asi 3 mm silný plát nožem rozdělíme na čtverce. Plníme... více o Taštičky z bramborového těsta
Uděláme standartní bramborovou kaši. Smícháme s 1/3 sterilované zelí podušeného s cibulkou, narovnáme do zapékací misky, pokryjeme zbývajícím zelím,... více o Zapečená bramborová kaše se zelím
Uvařené bramrory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme vejce, osolíme, přidáme podravku (nemusíme, ale doporučuji pro lepší chuť). Přisypáváme... více o Bramborové karbanátky
Nakrájenou cibuli, sůl, papriku a kmín dáme do vývaru a vaříme asi 20 minut. Do polévkové mísy rozdrobíme brynzu a nalámaný chléb a zalejeme horkým... více o Demikát
Cibuli nakrájíme na hrubší kostičky a česnek na tenké proužky a na oleji orestujeme dozlatova, přidáme na drobné kostičky nakrájené kuřecí maso, houby... více o Masová směs v bramboráku
Směs pro bramborové knedlíky rozmícháme s vodou, vejci a moukou, osolíme podle chuti a necháme 5 minut nabobtnat. Potom těsto krátce vypracujeme,... více o Bramborové koblížky se salámem
Do mléka rozbijeme vejce a sůl a rozšleháme do pěny. Mouku dáme do velké mísy a promícháme s práškem tak, aby se ingredience pouze spojily. Mícháme ve... více o Houskové knedlíky v USA
Vše smícháme a nalijeme do vymazaného a vysypaného pekáče. Pečeme v troubě při 180 °C asi 30 minut. Vyzkoušíme nejlépe dřevěnou špejli, kterou... více o Květákové řezy
Zelí nakrájíme a asi 3 minuty povaříme v osolené vodě. Scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme vychladnout. Vychladlé zelí smícháme s... více o Zelí na studeno
Uvařené brambory nastrouháme, osolíme, přidáme mouku, krupici, vejce a muškátový květ a vypracujeme těsto. Housky a slaninu nakrájíme na kostičky a... více o Berlínské bramborové knedlíky (špekové)
Brambory oloupeme a nakrájíme na silnější plátky. Na oleji osmažíme cibuli, na kolečka nakrájenou klobásu, zasypeme mletou paprikou. Polovinu brambor... více o Brambory zapečené se zelím II.
Brambory ve slupce pečlivě umyjeme, pak nakrájíme na klínky a dáme péct, buď na pečící papír, nebo vymazaný plech. Posypeme majoránkou a rozmačkaným... více o Stařečkovy škralúpky s česnekem
Brambory uvaříme ve slupce. Na oleji podusíme zeleninu s nadrobno nakrájenou cibulí. Okrouhlou zapékací mísu (může být i dortová forma) vymažeme a... více o Bramborový dort II.
Stroužky česneku hustě poskládáme do malých lahviček, zalejeme olejem a sterilujeme 20 minut při 85 °C nebo 15 minut při varu. Takto připravený česnek... více o Česnek v oleji
Do vymazaného pekáče poklademe plátky brambor, osolíme, opepříme. Přidáme kolečka cibule, nahrubo nasekaný česnek, uzené na kostky nakrájené, vrstvu... více o Zapečené brambory po švýcarsku
Fazole necháme přes noc změknout v hrnci s vodou. Vaříme samotné fazole, dokud nebudou poloměkké, posléze přidáme sůl, drcený česnek, plátky (mohou... více o Kubánské potaje
Na hlubší pánvi rozehřejeme cca 2 lžíce oleje a orestujeme na něm nakrájenou cibuli, potom přidáme utřený česnek a nakonec přidáme koření dle chuti,... více o Rizoto ze sojového masa
Brambory nakrájíme na kousky. Pórek na kolečka spaříme ve vroucí vodě, zchladíme a necháme okapat. Vše, kromě těsta smícháme a dochutíme. Těsto... více o Závin s bramborami
Oškrábané a nakrájené brambory uvaříme v osolené vodě doměkka. Přidáme kousek másla a hrnek horkého mléka a rozšťoucháme (nešlehat!) tak, aby z... více o Zapečené brambory s oříšky, brokolicí a sýrem
Na tuku usmažíme nakrájenou cibuli do růžova, zasypeme paprikou a kmínem, přidáme oloupané na kostky nakrájené brambory, osolíme, promícháme, trochu... více o Brambory na paprice II.
Ve velkém hrnci v osolené vodě uvařte omyté brambory do poloměkka (poznáte to podle toho, že když vpíchnete špičku nože, brambor klade trochu odpor -... více o Pravé italské bramborové gnocchi
Zelí nakrájíme na drobno, přimícháme vejce, na proužky nakrájený salám, sekanou nať, sůl, kmín a tolik mouky, aby vzniklo těsto husté jako na... více o Placky z kysaného zelí
Do mixéru dáme vejce (nebo žloutky nebo bílky), zalejeme převařeným a studeným nebo vlažným mlékem, přidáme všechny suroviny a do hladka umixujeme.... více o Majonéza z vařených vajec
Žampiony očistíme a vykrojíme nožičky. Na oleji zpěníme jemně nakrájenou cibuli, přidáme drobně pokrájené nožky a podusíme. Směs necháme vychladnout,... více o Žampiony plněné brynzou
Cibuli nakrájíme na kostičky a necháme na oleji zesklovatět, poté přidáme na kostičky nakrájené maso, pospeme grilovacím kořením a zprudka opečeme.... více o Rizoto mňam mňam
Omyté brambory i se slupkou nakrájíme na silnější plátky, stejně tak i cibuli a slaninu. Olej smícháme se solí a kořením. Napichujeme střídavě na... více o Farmářské brambory II.
Hrách si den předem namočíme a v té stejné vodě druhý den uvaříme do měkka, popř. rozvaříme. Mezitím si na trošce oleje necháme zpěnit cibulku,... více o Hrachová polévka s klobásou
Hrašku smícháme s vodou tak, abychom dostali středně husté těsto. Vmícháme uvařenou a na drobno nakrájenou zeleninu (různé druhy, podle chuti) nebo... více o Placičky z Hrašky
Do vymazaného pekáče uložíme halušky promíchané s olejem. Smetanu rozmícháme s vejci, solí, pepřem, troškou oříšku a zalejeme halušky. Pečeme v troubě... více o Zapékané halušky
Housky nakrájejte na kostičky, zalijte je mlékem s rozšlehanými vejci a nechte nasáknout. Nakrájenou cibulku s petrželkou spařte máslem a přidejte k... více o Tyrolské knedlíky
Ocet, sůl, cukr a vodu dáme do hrnce, přihodíme pórek nakrájený na asi 5 cm špalíčky, koření a povaříme asi 8 minut. Vmícháme olej a necháme... více o Naložený pórek
Na pánvi rozpálíme větší množství oleje, přihodíme na kostičky nakrájené syrové brambory, které osolíme, okmínujeme a necháme smažit. Až jsou brambory... více o Bramborová pánev (omeleta)
Omyté a oškrábané brambory uvaříme v osolené vodě doměkka. Drobně nakrájenou cibuli osmažíme na másle, přidáme oloupaná a nakrájená rajčata, okořeníme... více o Nové brambory s rajčaty pro děti
Brokolici krátce povaříme (nejlépe v páře). Brambory oloupeme, nakrájíme na čtvrtky a uvaříme do poloměkka. Obojí vložíme do máslem vymazané zapékací... více o Zapečená brokolice se žampiony
Syrové oloupané brambory nastrouháme na plátky, urovnáme do tukem vymazané zapékací misky, každou vrstvu posypeme strouhaným sýrem a nadrobno... více o Brambory zapékané se sýrem pro děti
Na oleji opražíme nakrájenou cibuli se zázvorem, přidáme na malé kostičky nakrájenou řepu a 10 minut podusíme. Potom zalejeme vývarem a vínem,... více o Rizoto s řepou
Rohlíky nakrájíme na kostičky, zalijeme mlékem, rukama zpracujeme a necháme asi 20 minut odležet, aby rohlíky byly pořádně nasáté. Poté osolíme ... více o Karlovarské knedlíky babičky Irenky
Tvaroh, citr.šťávu, a mléko dobře našleháme a za stálého míchání dáme olej. Dochutíme solí a cukrem.... více o Dietní majonéza
Strapačky, které zbyly, opékáme na rozpuštěném sádle za stálého míchání, dokud se dobře neprohřejí. Halušky chytnou o dno hrnce, ale právě to je... více o Tatínkovy trepanky
Všechny ingredience zpracujeme v těsto, o něco řidší než na bramborové knedlíky (dle potřeby přidáme ještě trochu hrubé mouky), tvarujeme placky,... více o Ročovské bramborové placky
Vařené brambory nastrouháme a smícháme s tvarohem, moukou a vejcem. Osolíme, přimícháme mleté vařené maso a utvoříme malé kulaté knedlíčky, které... více o Slané tvarohové knedlíky
Brambory ve slupce omyjeme, a rukou na ně promneme hrubozrnou mořskou sůl. Napíchneme na kovové špejle na špízy a dáme péct do trouby na cca 1 hodinu ... více o Anglické brambory
Brambory nakrájíme na střední kousky, celer opláchneme, nakrájíme (zelenou nať si necháme na ozdobu), přidáme 2 lžíce dijonské hořčice, 2 lžíce chilli... více o Bramborový salát po anglicku
Brambory vařené pod slupkou oloupeme, nakrájíme najemno. Cibuli nakrájíme na kostičky a necháme spařit ve vodě s octem a lžičkou cukru. Do nakrájených... více o Levný bramborový salát
Brambory uvaříme ve slupce, necháme trochu vystydnout, poté nakrájíme na čtvrtky, na plech dáme pečící papír, brambory na něj poklademe osolíme,... více o Dášiny brambory
Brambory nakrájíme na kolečka. Česnek rozmačkáme a přidáme do oleje s kořením, zamícháme. Brambory poklademe na plech a polejeme je ochuceným olejem.... více o Opékané pikantní bramborové plátky
Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky, cibuli na půlkolečka. Na pánvi rozpálíme olej, zesklovatíme cibuli, přidáme brambory a přiklopíme.... více o Bramborová pánev
Brambory očistíme kartáčkem. Každou zabalíme do alobalu a pečeme asi 45 min. Mezitím rozmačkáme nivu, přidáme tvaroh, sůl a pepř a nasekanou pažitku.... více o Pečené brambory se sýrovou náplní
Dobře vypranou rýži uvaříme v mléce, osolíme a promícháme s vařenou nebo dušenou drobně posekanou zeleninou. Máme-li zeleninu pouze vařenou, vmícháme... více o Rýže se zeleninou pro děti
Rýži uvaříme v mléce doměkka. Do hotové rýže vmícháme tuk, cukr a kousíčky ovoce. Máme-li kompot, nedáváme cukr.... více o Rýže s ovocem pro děti