Přílohy k pokrmům mají hned několik funkcí. Zelenina má často úkol zpestření nebo odlehčení pokrmu. Pečivo spíše přikusujeme pro větší zasycení, ať už se jedná o polévku či maso. Některé kombinace příloh jsou zažité, například není zvykem konzumovat svíčkovou s těstovinami. Přesto však někdo takovou kombinaci uvádí.
Nejčastěji se jako příloha podávají těstoviny, rýže, brambory nebo knedlíky. Všechny tyto přílohy lze připravit v mnoha variantách více či méně zdravých – záleží na konkrétním receptu.
Stále více získávají na oblibě dříve spíše neznámé přílohy jako je kuskus, bulgur nebo quinoa. Také se častěji setkáváme s luštěninou coby přílohou. Mezi přílohy můžeme okrajově zařadit i saláty, které jsou oblíbení například k masu. Jako příloha mohou sloužit i houby.
Do hrnce s vodou dáme vařit propláchnutou čočku - asi za 20 minut by měla být měkká. Mezitím si na trošce oleje osmažíme cibulku, přidáme nakrájený... více o Penízkovký guláš
Česnek oloupeme a nařežeme, dáme do hmoždíře a paličkou utřeme. Přidáme lžičku olivového oleje a sůl a utřeme v pastu. Přidáme žloutky a hořčici.... více o Česneková majonéza
Omáčka: na oleji necháme zesklovatět najemno nakrájenou cibuli, pak přidáme na kostky nakrájená (oloupaná) rajčata a na plátky nakrájený česnek, vše... více o Lasagne, jak je máme rádi
V osolené vodě uvaříme brambory, slijeme a rozmačkáme na kaši. V jiném hrnci uvaříme kapustu, dokud nevypadá "povadle". Scedíme a přidáme do kaše.... více o Bramborové koláčky
Náplň dle fantazie, např: sezamová, lněná, slunečnicová semínka, sůl, kmín, mák, sůl, kečup, salza, sýr. Z 1/8 teplého mléka, cukru a droždí uděláme... více o Žabí tlamičky (pečivo)
Brambory uvařme ve slupce, necháme vychladit a protlačíme přes síto na brambory. Přidáme na kostičky nakrájenou šunku, osolíme, okmínujeme a přidáme... více o Rychlé francouzké brambory
Na 2 hodiny necháme čočku ve vodě. Osmažíme na másle a oleji cibuli, česnek a kari. Vmícháme čočku a podléváme vodou z čočky - 2 hrnky - ochutíme... více o Čočka na víně
Brambory, celer, cibule a oloupaná vejce na kostičky, osolit, ochutit citronovou šťávou a promíchat s majonézou. Možno ozdobit nakrájeným vejcem a... více o Vaječný salát s celerem
Slaninu nakrájet na drobné kostičky, osmahnout a slít přebytečný tuk. Uvařené brambory rozšťouchat, postupně vmíchat zakysanou smetanu (dle chuti je... více o Bramborová kaše se slaninou
Brambory tence oloupeme a nakrájíme na hranolky, asi tak 2 cm široké. Dáme do pekáčku či jiné zapékací mísy a polijeme olejem (zhruba 15 ml). Posypeme... více o Chutné hranolky ze sladkých brambor
Vařené oloupané brambory, očištěné ředkvičky a oloupaná vejce nakrájíme na kolečka, cibulku drobně nasekáme. Vše dáme do mísy. V hrnku si rozmícháme... více o Bramborový salát s ředkvičkami
Ve větší pánvi rozpustíme polovinu másla; přidáme ovoce, celer, česnek, cibuli, koření, sůl a pepř a za častého míchání dusíme asi 15 minut. Do větší... více o Ořechová nádivka se sušeným ovocem - ke krůtě
Nejdříve namočíme chléb do vývaru, necháme pořádně nasáknout, pak přebytečnou tekutinu slijeme, přidáme ostatní ingredience a spojíme v těsto jako na... více o Bramborák z chleba
Dáme vařit vodu se soli. Připravíme si těsto dle návodu. Malou lžičkou vykrajujeme nočky a vkládáme je do vařící vody. Po páru minutách (záleží na... více o Rychlonoky
Droždí rozpustíme s cukrem, zalijeme vlažným mlékem a přidáme trochu mouky. Kvásek necháme vykynout. Do mísy s moukou přidáme žloutek, nakynutý kvásek... více o Anežčiny knedlíky
Uvařené těstoviny smícháme nakrájenými rajčaty a olivami, Nivou, kukuřicí a dvěma vejci. Posolíme, dochutíme a zapečeme v troubě. Na rozehřátém másle... více o Těstoviny Helenka
Krůtí prsa nakrájíme na nudličky, smícháme v míse s olejem, česnekem, kečupem, vejcem a grilovacím kořením. Necháme odležet. Zpěníme cibuli, přidáme... více o Bramborové rizoto
Uvařené brambory oloupeme, necháme vychladnout a pak je nahrubo nastrouháme. Vmícháme nakrájenou cibuli, tvaroh, vejce, škrobovou moučku a sůl. Placky... více o Bramborové placky s tvarohem
Brambory uvařím ve vodě po dobu 20 minut, dokud nezměknou, mezitím si na pánvičce na cibulce osmažím vysočinu a přidám tak 2 velké polévkové lžíce... více o Zapečená mňamka s lutěnicí
Rýže nemusí být nutně basmati, ale volíme takový typ, který neobsahuje mnoho škrobu, protože se před smažením neproplachuje. Na běžném oleji cibuli... více o Smažená rýže Basmati s hráškem a cibulí
Omyté brambory pečeme na plechu v troubě doměkka. Mezitím rozpustíme nakrájenou slaninu, osmahneme na ní nakrájenou cibuli do světle hněda, přidáme... více o Pečené brambory s fazolemi
Těstoviny vložíme do mírně osolené vroucí vody a vaříme podle návodu několik minut. Cibulku nakrájíme nadrobno a restujeme na rozpáleném oleji. Až je... více o Leniččiny špagety
Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě, slijeme, ale trochu vody necháme. Brambory rozšťoucháme, přidáme kousek másla, trochu mléka, přisypeme hrst... více o Bramborová kaše nasladko
Do mísy vsypeme polohrubou mouku, osolíme, přidáme vejce, zředíme mlékem (postupně přidáváme) a vymícháme. Těsto musí být řidší než na buchty. Necháme... více o Noky k masu na šťávě
Připravíme si bramborové těsto. Rozválíme na placku, koblihovou formičkou vykrajujeme kolečka. Doprostřed každého kolečka dáme 1 kávovou lžičku... více o Bramborové taštičky s povidly
Mezitím co se vaří těstoviny, nakrájíme rajčata na malé kousky, přidáme tuňák, opepříme, osolíme. Přidáme těstoviny a promícháme. Je to velmi rychlé a... více o Tuňákový salát Mexico
V osolené vodě uvaříme makarony al dente. V hrnci rozpálíme olivový olej a do něj nakrájíme na plátky česnek. Vyklopíme tuňáka z konzervy a přidáme... více o Makaróny podle EU
Na oleji zpěníme na drobno nakrájenou cibuli, přidáme na plátky nakrájený česnek, na kostičky nakrájenou papriku, spařená a oloupaná nakrajená rajčata... více o Zeleninové chilli
Tofu nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme mouku, sůl, propláchnuté vločky a vypracujeme těsto. Tvoříme malé knedlíčky, které uvaříme ve slané vodě... více o Špaldové knedlíčky
Oloupané syrové brambory nakrájíme na kolečka a polovinu vložíme do zapékací nádoby. Brokolici rozebereme na růžičky, košťály oloupeme a pokrájíme.... více o Zapečené brambory s brokolicí
Z mouky, 1 vejce, droždí, másla, mléka, soli připravíme kynuté těsto. Necháme vykynout. Potom těsto promísíme a rozdělíme na 3 stejné části. Do jedné... více o Velikonoční pletenec
Brambory důkladně omyjeme a několik minut předvaříme ve slupce. Necháme vychladnout, rozkrojíme po šířce na poloviny. Spodní část posolíme, uložíme... více o Bramborový cheeseburger
Mrkev a ředkvičky nakrájíme na tenká kolečka, stejně jako pórek a okurky. Kedlubnu a celer nastrouháme na silné nudle, papriku na nudličky. Vše... více o Jarní pivní salát
Náplň: ve vodě namočíme houby, které nasekáme. Na másle osmahneme nakrájenou cibuli a přidáme pokrájené houby a dusíme 10 minut, potom přidáme... více o Krkonošské knedlíky
Brambory oloupeme a nakrájíme na +-3 mm silná kolečka, vložíme do pekáčku, osolíme, přídáme koření a bylinky a zalejeme mlékem (nebo smetanou), aby... více o Brambory na mléce - smetaně
Balkán nakrájíme na kostičky dáme dvě lžičky provensálského koření a zalijeme olivami i s nálevem. Necháme ve sklenici dva dny v chladu uležet.... více o Olivy k vínu
Do hrnce nalejeme vodu s oloupanými a nakrájenými brambory, bobkovým listem a novým kořením. Vše přivedeme k varu, až se tak stane, zahustíme moukou.... více o Včelenské kyselo
Nastrouháme nahrubo brambory, dáme na rozpálený olej - uděláme placku, z jedné strany opečeme, potom otočíme a potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme... více o Super bramboráky
Rozstrouháme vařené brambory a syrečky, přidáme vejce, sůl a koření a zahustíme krupicí případně hrubou moukou. Na oleji smažíme placičky. Podáváme se... více o Loštické placky
Květák rozebraný na růžičky, cibuli pokrájenou na kolečka zalijeme 1 litrem ochucené vody (ocet sůl, pepř, cukr) a povaříme do měkka. Nechám... více o Sladkokyselý květák
Rozehřejeme si troubu na 220 °C. Krevety spolu s pepřem, solí a octem rozmixujeme v mixéru. Na pánvi rozpálíme olej a chléb z obou stran osmažíme.... více o Krevetové toustíky
Na opečenou cibulku dám - nakrájené zbytky pečeného, vařeného, mletého jakéhokoliv masa, ochutím - sůl, pepř, popráším sladkou paprikou, podleju vodou... více o Rizoto trochu jinak
Hraška je bezlepkové a bezvaječné těstíčko z hrachu, které se dá koupit ve zdravých výživách. Hrašku důkladně rozmícháme s vodou na řídké těstíčko.... více o Žampionové lívance
Nakrájíme asi 2 velké cibule na kostičky, vložíme do zapékací mísy, vepřové maso (krček, plecko) osolíme, pokmínujeme, posypeme majoránkou a trochou... více o Masové rizoto s paprikou
Brambory ve slupce pečlivě omyjeme, aby nebyly vidět žádné nečistoty a poté překrojíme na 1/2 nebo 1/4 záleží na velikosti brambor. Takto připravené... více o Prasečí brambory
Všechna vejce rozbijeme do hlubší misky a přidáme další ingredience. Promícháme lehce lžící, aby vznikla kašička, ve které mohou zůstat i malé žmolky.... více o Americké bochánky "popovers"
Na nudličky rozkrájenou slaninu rozškvaříme na pánvičce, přidáme na nudličky nakrájené uzené maso, okurky a kapii, na kolečka nakrájenou cibuli a... více o Vinařské topinky
Uvařené oloupané brambory najemno nastrouháme, přidáme vejce, sůl, polohrubou mouku - vypracujeme bramborové těsto. Z těsta vypracujeme na vále... více o Peciválky dle tetičky
Vařené brambory najemno nastrouháme, přidáme vejce, sůl, polohrubou mouku, vypracujeme bramborové těsto. Po rozválení koblihovou formičkou (nebo... více o Bramborové krokety "bracháčky"
Máslo, sůl, žloutky (já dávám rovnou celá vejce) a citronovou kůru umícháme. Přidáme tvaroh (pokud nedáme celá vejce, tak sníh), strouhanou housku a... více o Tvarohové knedlíky podle tetičky