Přílohy k pokrmům mají hned několik funkcí. Zelenina má často úkol zpestření nebo odlehčení pokrmu. Pečivo spíše přikusujeme pro větší zasycení, ať už se jedná o polévku či maso. Některé kombinace příloh jsou zažité, například není zvykem konzumovat svíčkovou s těstovinami. Přesto však někdo takovou kombinaci uvádí.
Nejčastěji se jako příloha podávají těstoviny, rýže, brambory nebo knedlíky. Všechny tyto přílohy lze připravit v mnoha variantách více či méně zdravých – záleží na konkrétním receptu.
Stále více získávají na oblibě dříve spíše neznámé přílohy jako je kuskus, bulgur nebo quinoa. Také se častěji setkáváme s luštěninou coby přílohou. Mezi přílohy můžeme okrajově zařadit i saláty, které jsou oblíbení například k masu. Jako příloha mohou sloužit i houby.
Rohlíky nadrobíme, na ně nastrouháme najemno syrové brambory, přikryjeme a necháme 2 hodiny vsáknout. Potom přidáme vejce, sůl a prolisovaný česnek. Z... více o Bramborové knedlíky II.
Omyté a oloupané cukety a brambory jemně nastrouháme a necháme chvíli odpočinout. Vymačkáme vodu a v míse promícháme se solí, kmínem, vejcem,... více o Cuketové chlupaté knedlíky
Do mouky uděláme důlek a do něj rozdrobené droždí, zalít vodou, přikryjeme a necháme vzejít kvásek. Poté přidáme vejce, sůl, málo cukru (špetku) a na... více o Ivetčin kynutý knedlík
Z ingrediencí na rýchorky uděláme těsto jako na bramboráky - brambory nastrouháme, přidáme sýr, vejce, trochu soli a teplé mléko (aby brambory... více o Rýchorky se špenátem
V osolené vodě uvaříme kolínka, Na tuku zpěníme cibuli, přidáme šunku, osmahneme a zaprášíme moukou. Přilijeme mléko, a přidáme 1/2 nivy, hořčici,... více o Zapékané těstoviny II.
Brambory uvaříme do poloměkka, oloupeme a nadrobno nastrouháme. Přidáme koření, zakysanou smetanu, nastrouhaný sýr a lučinu. Z takto hotového těsta... více o Zakysaná bramborová kukadla se zeleninou
Brambory prolisujeme a k vychladlým přidáme jemný tvaroh, cukr, vejce, rozinky, strouhanou kůru, špetku soli, mouku. Dobře zpracujeme a z těsta... více o Tvarohové krokety
Těstoviny uvaříme na skus. Brokolici rozebereme na růžičky, odkrájíme stonky a opláchneme pod studenou vodou. V hrnci uvedeme vodu do varu a osolíme.... více o Těstoviny s brokolicí, nivou a kysanou smetanou
Brambory uvaříme ve slupce. Vejce uvaříme natvrdo. Okurky nakrájíme na kolečka, papriku na proužky. Brambory, cibuli a vejce nakrájíme na kostičky.... více o Haniččin bramborový salát
Na Ostravě se vařilo zelí každou sobotu, protože prý " zeli, to chlopa rozveseli". Pravé ostravské zelí se vaří jinak v zimě a jinak v létě.V obou... více o Pravé ostravské zelí
Vejce rozklepneme do misky, osolíme, přidáváme krupičku, až vznikne hustší konzistence. Čím hustší, tím tužší nočky, čím řidší, tím lehčí a lehce se... více o Krupičkové nočky do polévky
Cukety oloupeme, rozkrojíme a vnitřek s jádry vydlábneme. Nastrouháme na hrubším struhadle, do hrnce přídáme sůl, trochu pepře, mletý či celý kmín a... více o Cuketové zelí
Na železné plotýnce, kterou položíme na plynový hořák sporáku opečeme celé papriky za sucha tak, aby jejich svrchní kůžička zčernala. Po upečení vždy... více o Letní salát z pečených paprik
Brambory oškrabeme, nastrouháme, přidáme mouku, sůl, mléko, pálivou papriku, pepř, majoránku, česnek = připravíme si bramborákové těsto. Bramboráky... více o Nebílovská cmunda
Brambory oloupeme, nakrajíme na na malé kousky, nasypeme do hrnce, přidáme sůl a kmín a uvaříme. Mezitím na pečící pánvi necháme rozpustit máslo,... více o Brambory s kuřecím masem a žampiony
Těstoviny uvaříme dle návodu. Okurku, papriku a cibuli nakrájíme na drobné kousky. Těstoviny slijeme, propláchneme a smícháme se zeleninou, majonézou... více o Těstoviny s tuňákem III.
Cibuli, papriku a rajčata nakrájíme a vaříme 1 hodinu do měkka, přidáme ostatní, rozmixujeme, propasírujeme a plníme do sklenic. Můžeme sterilizovat.... více o Domácí hořčice
Když dělám bramborovou kaši, vždy trochu víc, aby zbyla. Do druhého dne v lednici ztuhne. Přidám vajíčko, sůl, vegetu a hladkou mouku. Mouky tolik,... více o Bramborové smaženky II.
Cibuli nakrájíme, přidáme na kostky nakrájené uzené maso a osmažíme, vmícháme strouhanku a necháme vychladnout. Brambory pomeleme nebo rozmačkáme,... více o Bramborové knedlíky se švestkovou omáčkou
Na oleji orestujeme cibulku, slaninu a klobasu. Až cibulka zesklovatí, přidáme plechovku zeleniny a červených fazolí (bez nálevu), pak bilé fazole v... více o Zhuldovy fazole
Brambory a šunku nakrájíme na malé kostky, osolíme, opepříme a promícháme. Dáme do vymazaného pekáčku a zalijeme smetanou, do které jsme zamíchali... více o Zapečené brambory se smetanou
Brokolici rozebereme na růžičky a chvilku povaříme. Zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme na nudličky nakrájenou šunku, povařenou brokolici a hrášek,... více o Nudle v omáčce
Brambory uvaříme až mírně rozvaříme, cibuli nakrájíme a pomalinku smažíme do měkka, nejlépe na sádle, když je téměř měkká přidáme nakrájený pórek a... více o Šťouchané brambory III.
Šlehačku vyšleháme se ztužovačem a zašleháme bílý jogurt. Výborná je s čerstvým ovocem.... více o Jogurtová šlehačka
Přísady na nálev rozvaříme, přidáme celé Deko, vlažné nalijeme do sklenic na okurky. Zavařujeme 20 minut na 80°C.... více o Pikantní okurky
Cuketu okrájíme a nastrouháme nahrubo, cibule pokrájíme a vhodíme na olej, necháme zesklovatět, přidáme cuketu a dusíme, když je napůl měkká přidáme... více o Směs na tousty z cukety
Slaninu nakrájíme na kostky a usmažíme spolu s nakrájenou cibulí, vmícháme vařené brambory nakrájené na kostky a těstoviny, osolíme, opepříme,... více o Maďarské brambory
Do mixéru dám vejce a cukr. Potom přidám smíchanou mouku s práškem do pečiva a vodu. Na vymazaný plech dám těsto a přidám jakékoliv ovoce. Tento... více o Piškotové těsto
Brambory najemno nastrouháme (já je rozmixuji v mixéru), přidáme sůl a mouku podle potřeby, aby vzniklo přiměřeně husté těsto. Do osolené vroucí vody... více o Zapečené brynzové halušky
Oloupané brambory uvaříme, scedíme a rozmačkáme. S máslem a mlékem vymmícháme na hladkou kaši. Zapékací mísu vymažeme, vložíme do ní kaši, zarovnáme a... více o Zapečená bramborová kaše s vejci
Ve slupce uvařené brambory nakrájíme na kolečka. Pekáč vymažeme a vysypeme strouhankou a rozložíme do něj polovinu brambor. Navrch rozdrobíme brynzu,... více o Zapečené brambory s brynzou
Ve slupce uvařené brambory nakrájíme na kolečka. Na másle (můžeme dát i olej) zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme sekanou nať, osolíme, opepříme a 2... více o Brambory s vínem
Květák povaříme a vychladlý nastrouháme nahrubo. Přidáme mouku, mléko, žloutky, sůl, pepř a vše promícháme. Z bílků ušleháme tuhý sníh a vmícháme do... více o Květákové krokety
Květák rozdělíme na růžičky a uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Necháne vychladit, potom vidličkou rozmačkáme a smícháme se žloutky, moukou, podle... více o Jemné květákové placičky
Rýže se naplní do úzkého sáčku z husté tkaniny nebo vodu prpouštějící folie. Správný rozměr je 15x3,5 cm. Lze velmi snadno vyrobit. Naplníme ho ze 2/3... více o Rýže lon-tong
Uvaříme si kapustičku. Do zapékací misky dáme na kousky nakrájené brambory, na kostičky šunku, rozšleháme vejce s mlékem, které ochutíme solí, pepřem... více o Brambory s růžičkovou kapustou - dietní
Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Poté je oloupeme a prolisujeme. Přidáme hrubou mouku, sůl a sýr. Promícháme a vytvoříme kuličky,... více o Bramborové koule
Nejprve si připravíme maso, které omyjeme, osušíme a nakrájíme na cca 3 cm plátky. V misce kuřecí plátky smícháme s olivovým olejem, kořením Gyros,... více o Řecký balíček s překvapením
Oloupané, syrové brambory nakrájíme na čtvrtky, dáme na zlehka vymazaný plech a dozlatova upečeme, občas obrátíme. Opečené brambory dáme do mísy... více o Opečené brambory s česnekem
Jeden den namočenou cizrnu vaříme společně se všemi ingrdiencem v tlakovém hrnci cca 25 minut. Maso, slaninu nakrájíme na kostky. Klobásu na asi 4... více o Cizrna po španělsku
Do vymaštěného pekáčku dáme 2/3 syrových brambor nakrájených na větší kostky, osolíme, na brambory usmaženou cibuli, na to osolené kuře naporcované na... více o Zapékané kuře s brambory
Anglickou slaninu a cibuli nakrájíme na kostky, osmahneme na tuku, přidáme lečo, kečup a fazole. Dochutíme solí pepřem, česnekem a dle chuti chilli.... více o Pikantní fazole
Staré brambory oloupeme, rozkrájíme na kostky, osušíme, osolíme (ale jen trochu) a okmínujeme. Do papiňáku dáme velkou lžíci másla a brambory.... více o Staré brambory podle Bohdalky
Oloupané brambory nakrájíme na kostičky, přidáme nadrobno nakrájené srdíčko čínského zelí, červenou papriku, cibuli, okurku. Osolíme, opepříme,... více o Bramborový salát s čínským zelím
Okurky umyjeme a propícháme vidličkou, naskládáme do 5 litrové sklenice. Nálev svaříme. Okurky zalijeme vařicím nálevem. Zavřeme a necháme stát v... více o Rychlokvašky podle Monany
Nové větší brambory důkladně omyjeme, ale neškrábeme je. Pak je uvaříme tak, aby byly měkké, ne však rozvařené. Podélně rozpůlíme a opatrně vydlabeme... více o Luxusní špenátové brambory z rautu
Paprikám odkrojíme stopku, vykrojíme jadérka a podélně rozpůlíme.¨ Na pekáčku rozpustíme trochu na kostičky nakrájené slaniny, opečeme cibuli, na... více o Paprikové lodičky plněné luštěninami
Vše zaděláme v těsto a necháme vykynout. Po vykynutí pleteme houstičky, potíráme rozšlehaným vajíčkem, sypeme solí a kmínem nebo mákem nebo strouhaným... více o Housky
Brambory oloupeme, překrojíme v půli a nakrájíme podélně. Necháme rozpálit tuk (nejlépe sádlo i se škvarky), přidáme nakrájené brambory a promícháme.... více o Brambory na pepři
Fazole si namočíme den předem a poté uvaříme do měkka se 2 bobkovými listy a 4 kuličkami nového koření. Na hluboké pánvi nebo v kastrolu si osmahneme... více o Smetanové fazole