Přílohy k pokrmům mají hned několik funkcí. Zelenina má často úkol zpestření nebo odlehčení pokrmu. Pečivo spíše přikusujeme pro větší zasycení, ať už se jedná o polévku či maso. Některé kombinace příloh jsou zažité, například není zvykem konzumovat svíčkovou s těstovinami. Přesto však někdo takovou kombinaci uvádí.
Nejčastěji se jako příloha podávají těstoviny, rýže, brambory nebo knedlíky. Všechny tyto přílohy lze připravit v mnoha variantách více či méně zdravých – záleží na konkrétním receptu.
Stále více získávají na oblibě dříve spíše neznámé přílohy jako je kuskus, bulgur nebo quinoa. Také se častěji setkáváme s luštěninou coby přílohou. Mezi přílohy můžeme okrajově zařadit i saláty, které jsou oblíbení například k masu. Jako příloha mohou sloužit i houby.
Uvařené brambory nakrájíme na osminky a necháme orestovat. Mezitím si podusíme špenátové lístky (čerstvé minutku, zmrazené do rozmrazení) a v misce je... více o Špenátovo-bramborová omeleta
Brambory nakrájíme na plátky. Pekáč vymažeme olejem a poklademe na dno plátky brambor, na ně tenká kolečka cibule, fazolky, nakrájenou slaninu na... více o Dědečkovy brambory
Brambory vaříme ve slupce, asi 20 minut, oloupeme, nakrájíme na kolečka. Připravíme zálivku, majonézu smícháme se smetanou. Sterilovaný hrášek a... více o Bramborový salát
Syrové brambory oloupeme, nakrájíme na kolečka a promícháme s anglickou slaninou nakrájenou na plátky. Přidáme česnek utřený se solí, pepř a majoránku... více o Křupavé brambory v římském hrnci
Sójové boby necháme přes noc namočené ve vodě. Ve stejné vodě je druhý den uvaříme do měkka. Měkké je scedíme a umeleme na masovém strojku společně s... více o Sójové karbanátky
Těsto rozdělíme na poloviny. Jednu vyválíme a vložíme na plech. Klademe na něj vrstvu tenkých plátků brambor, vrstvu plátků dýně, vrstvu tvarohu.... více o Dýňový nákyp
Do vymazaného pekáče rozložíme polovinu na kolečka nakrájených brambor, osolíme, dáme polovinu na plátky nakrájené dýně, osolíme, opepříme, posypeme... více o Zapékaná dýně
Vše smícháme v těsto. Na rozpálené pánvi osmahneme placky - cca 5 placek, na které ještě za tepla rozetřeme kečup, posypeme cibulí a strouhaným sýrem.... více o Bramborová placka s masem
Uvaříme těstoviny. Mezitím připravíme omáčku: brokolici rozebereme na malé růžičky, necháme přejít v osolené vodě varem a scedíme. Kuřecí řízky... více o Motýlci s kousky kuřete a brokolicí
Jablka i křen nastrouháme najemno, přidáme cukr a ocet a vše dobře promícháme. Plníme do sklenic a necháme pár dní odležet. Výborné jako příloha nebo... více o Jablka s křenem
Porci brambor opláchneme a propícháme nožem. Ve vhodné nádobě dáme do mikrovlnky, přikryjeme a vaříme cca 4 min. na nejsilnějším programu.Hotové... více o Superrychlé brambory
Středně velké brambory pokrájíme i se slupkou na asi 0,5 cm silná kolečka, dáme na suchý plech a pečeme dorůžova. Utřený česnek zpěníme na rozpáleném... více o Bramborové topinky
Rajčata rozkrájíme na každé na 4 dílky, a každý díl zabalíme do plátku anglické slaniny a spíchneme párátkem. Uděláme si pivní těstíčko (mléko, pivo,... více o Americká rajčátka s blue chees brambory
Připravíme si nálev na rýži: rajčata, 1 cibuli a česnek, vše očistíme a omyjeme, nahrubo nakrájíme, zalijeme vodou a 10 minut povaříme. Pak... více o Rajčatová rýže s hráškem
Fazole namočíme přes noc do vody a druhý den je uvaříme s bobkovým listem doměkka. Osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme mouku, po chvíli papriku,... více o Fazole s klobásou
K zelí přidáme mouku, na jemno nastrouhané brambory, vejce, nastrouhaný eidam, koření (dle chuti buď majoránku nebo oregáno). Všechno zamícháme. Těsto... více o Zelné placičky se sýrem
Cizrnu uvažíme s trochou vody + olejem a rozmixujeme. Poté jí smícháme s mlékeme nebo kefírem, vejci a cukry. Můžeme přidat pár lžic mouky kvůli... více o Cizrnové lívanečky
Fazole necháme okapat, zalijeme vařící vodou se saturejkou a necháme přejít varem. Scedíme, tekutinu zachytíme a dolijeme vodou na 3/4 l. Cibuli a... více o Fazole na smetaně
Všechnu zeleninu a brambory očistíme, rozkrájíme a uvaříme v osolené vodě do měkka. Vývar částečně slijeme (ale nevyléváme) a zeleninu s brambory... více o Kapusta na husto
Do mísy dáme mouku, smícháme s práškem do pečiva, přidáme sůl, kmín, nakrájenou zelenou nať, Promícháme a přiléváme dle potřeby vlažnou vodu a... více o Chlebový knedlík bez vajec
Zelené natě omyjeme a na drobno nakrájíme nebo v robotu promixujeme (ne na kaši). Můžeme dělat směs, nebo jednotlivé druhy natí samostatně. Nakrájené... více o Zelené natě do salátů
Suché pečivo nakrájíme na kostičky (cca 1 cm). Pokud je pečivo čerstvé, je dobré jej nakrájet na kostičky předem a nechat "oschnout". Kostičky... více o Babiččin houskový knedlík
Na sádle (nemusíme moc šetřit) osmažíme cibuli, přidáme zelí (je-li kyselejší, raději ho propláchnu vodou) s trochou vody. Promíchám a přidám kostkový... více o Dušené zelí
Rozšleháme mléko, mouku, vejce a špetku soli, necháme asi půl hodiny odpočinout. Rýži povaříme v 1,5 dcl vody, scedíme a necháme vychladnout, potom... více o Rýžové palačinky
Středně velké brambory i se slupkou omyjeme kartáčkem, vidličkou z obou stran napícháme, položíme do mikrovlnky na papírový ubrousek, přiklopíme... více o Brambory z mikrovlnky
Brambory nastrouháme, osladíme a dáme do vymazaného pekáčku (asi 3/4), na to přidáme tvaroh smíchaný s cukrem, vanilkovým cukrem, vajíčky, rumem,... více o Tvarohová schovanka
Připravit vývar - jeden a půl šálku. Vytřít v utěrce jeden šálek rýže (důkladně - jinak se rýže slepí). V PYREXU opražit rýži na hrudce másla ... více o Žlutá rýže
**Kuskus:** do vařící lehce osolené vody (cca 300 ml) vysypeme kuskus a odstavíme z ohně. Necháme odstát 6-10 min., (popř. déle, je nutné, aby kuskus... více o Kus-kus po španělsku
Na pánev nalijeme olej, přidáme jemně nakrájenou cibuli, plátky česneku a plátky oliv, orestujeme. Pak přidáme na osminky nakrájená rajčata a cuketu... více o Oblíbené těstoviny
Čočku na 1 hodinu namočíme do vody, pak ji 15 minut vaříme, přidáme k ní rýži a zase 20 minut vaříme (do měkka). Na oleji osmahneme na proužky... více o Čočka s rýží
Na másle osmahneme nakrájené brambory, přidáme postupně všechny suroviny (tatarku s kečupem přidáme, až je tvrdý sýr rozteklý). Dochutíme špetkou soli... více o Karkulčiny brambory
Ingredience (bez semínek) vložíme do pekárny v uvedeném pořadí. Podmáslí lze případně nahradit vodou. Zapneme program Celozrnný. Po zvukovém signálu... více o Špaldový podmáslový chléb vynikající
Rohlíky nakrájíme na kostky a zalijeme mlékem, ve kterém jsme rozvedlali vejce, necháme stát, dokud se mléko nevsákne. Slaninu nakrájíme na kostky a... více o Houbové knedlíčky se slaninou
Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek a zelenou petrželku. Přidáme nakrájené houby a dusíme, podlijeme trochou vody a... více o Houbový nákyp
Smícháme vejce s mlékem, vlijeme do hladké mouky a vypracujeme jemné těsto. Na sádle osmahnem na kostičky nakrájenou cibulku dozlatova, přidáme houby,... více o Vareniky II.
Z 0,5 kg hladké mouky, jednoho vejce, mléka a kvasnic uděláme kynuté těsto, do kterého navíc přidáme lžíci oleje a dáme kynout. Mezitím uvaříme omyté... více o Pončiky - Ukrajinské pirohy
Uvaříme těstoviny, lehce naklepaná kuřecí prsa osolíme, opepříme a zprudka orestujeme po obou stranách na pánvi s olejem. Uvařené těstoviny rozložíme... více o Lucinky zapečené smetanové nudle
Cuketu oloupeme, vydlabeme a nakrájíme na plátky. Vložíme do zapékací misky, přidáme na kostky nakrájené brambory, posypeme kořením, zalijeme... více o Cuketa s bramborami
Plátky knedlíku obalíme dvakrát v dvojobalu, tj. rozšlehaných vejcích a strouhance (nesolíme, nepoužíváme mouku), poprvé můžeme ve vejcích nechat... více o Smažené houskové knedlíky
Omyté a oloupané brambory a mrkev povaříme v osolené vodě s celerovou natí (může být i libeček) asi 15 minut. Poté přidáme brokolici rozdělenou na... více o Zeleninová příloha
I. varianta - Masová směs: maso se nakrájí na malé kostičky, salám i žampiony na plátky, cibule na kostičky. A všechno se dá dusit na olej. Na závěr... více o Krakonošův dlabanec
Brambory uvaříme v osolené vodě. Na pánvi na oleji osmahneme cibulku, přídáme slaninu, kterou lehce osmažíme. Poté přidáme uvařené brambory a opečeme... více o Chalupářské brambory
Cibuli nakrájíme na kostičky a lehce orestujeme na malém množství oleje. Přidáme na kostky nakrájenou šunku, houby, osolíme, opepříme, okmínujeme,... více o Špagetové překvapení
Rýži uvaříme v osolené vodě do měkka. V misce utřeme máslo s tvarohem a cukrem. Hlubší zapékací mísu vymažeme máslem a nasypeme do ní 1/3 uvařené rýže... více o Zapečený rýžový nákyp s meruňkami
Na oleji zpěníme cibuli, přidáme očištěné a nakrájené houby, osolíme, posypeme drceným kmínem a dusíme do měkka. Rýži za syrova prudce opečeme na... více o Zapečené houbové rizoto
Vařené ochladlé brambory oloupeme a prolisujeme. Malinko je osolíme a důkladně propracujeme na vále posypaném moukou. Uděláme šišku a krájíme kousky,... více o Bramborové placky s tvarohem II.
Do vařícího mléka přidáme rýži, máslo a cukr a vaříme do změknutí. V misce ušleháme máslo, cukry, citronovou šťávu a kůru se třemi žloutky. Omyté... více o Rýžový nákyp s jahodami
Vařené vychladlé brambory najemno nastrouháme nebo namačkáme, sýr nastrouháme najemno, přidáme ostatní a vypracujeme těsto, ze kterého děláme malé... více o Bramborové krokety se sýrem
Do průhledné mísy tvoříme vrstvy následujícím způsobem: 1 vrstva: cibule nakrájíme nadrobno, opepříme. 2 vrstva: brambory uvaříme ve slupce, oloupeme,... více o Vánoční vrstvený salát
Z kvasnic, mléka a trochy mouky uděláme kvásek, necháme vykynout. Přisypeme zbylou mouku, přidáme nastrouhané nebo namačkané brambory, sůl a... více o Dalamánky