Základem polévky je téměř vždy vývar, ať už masový či zeleninový. Vařením ve vodě bývají zachovány chutě, barvy i živiny. Polévka bývá označována jako lék – česnečka nebo jednoduchý silný masový vývar jsou doporučovány při chřipce nebo při kocovině.
Léčivé schopnosti polévek nejsou jen pověrou, vývar ovlivňuje pohyby bílých krvinek a obsahuje mnoho látek prospívajících imunitě – kolagen, glutamin, glicin, prolin a další. Základem je dělat vývar z kvalitních kostí.
Polévka v menu většinou zaujímá místo před hlavním chodem, ovšem husté polévky často stojí i jako samostatný hlavní chod. Polévky lze rozdělit na tekuté v podobě vývarů, na husté krémové, které často obsahují rozmixovanou zeleninu a smetanu a také studené. Existují i sladké polévky.
Okurku nakrájíme na malé kostky i s paprikou a dáme do misky. Zalejeme jogurtem, přidáme ostatní ingredience a dobře zamícháme. Dáme do chladničky... více o Letní polévka tip top
Slepici dáme vařit do přiměřeného množství osolené vody, přidáme zázvor a vaříme, dokud se maso nedá oddělit od kostí. Po dovaření odkostíme a maso... více o Čínská slepičí polévka
Z oleje, mouky a másla uděláme velmi světlou jíšku, zalijeme vodou, přivedeme k varu. Přidáme kostku zeleninového bujónu, na velké kapky nastrouhaný ... více o Sýrová polévka III.
Kuřecí vývar poředíme vodou podle potřeby. Přidáme zeleninový bujón, rozmícháme a přidáme zeleninu (používám zmrazenou), dovedeme k varu a chvíli... více o Jarní polévka se ztracenými vejci
Na oleji osmahneme cibuli, zasypeme moukou, opečeme, přidáme proužky slaniny, plátky česneku, feferonky a ještě krátce opečeme. Přisypeme předem... více o Ostrá polévka na posilněnou
Do hrnku o objemu 0,5 l nastrouháme mrkev, přidáme zeleninový bujón a zalejeme vroucí vodou. Přidáme polévkové koření, prolisovaný stroužek česneku a... více o Polévka do hrnečku
Na oleji zpěníme cibuli a kuřecí kůže, přidáme polovinu nasekaného česneku, gulášové koření, papriku a mouku. Po chvíli přidáme masox a hned rozředíme... více o Falešná dršťková
Kořenovou zeleninu nastrouháme na jemném struhadle a osmažíme na másle. Když zelenina lehce ztmavne, zalijeme vodou a vložíme syrové filé, osolíme,... více o Jednoduchá rybí polévka
Hrách si den předem namočíme a v té stejné vodě druhý den uvaříme do měkka, popř. rozvaříme. Mezitím si na trošce oleje necháme zpěnit cibulku,... více o Hrachová polévka s klobásou
Hrašku smícháme s vodou, abychom dostali těsto husté jako na halušky. Přidáme sekanou nať. Potom: a) Do horkého oleje vhazujeme přes struhadlo s... více o Zavářka do polévky z Hrašky
Z másla a mouky vytvoříme jíšku, zalijeme mlékem,vmícháme nakrájené jahody a 5-10 minut povaříme. Polévku necháme vychladit, dáme do mixéru, přidáme... více o Studená jahodová polévka
Do uvařeného kysaného zelí přidáme uvařené brambory s klobásou a přidáme červené fazole, které jsme propláchli studenou vodou, promícháme a necháme... více o Zelňačka s fazolemi
Fazole namočíme do vývaru (alespoň na 4 hodiny) a poté uvaříme s nakrájenými bramborami (vaříme-li pouze ve vodě, přidáme bujón). Ještě před koncem... více o Fasolada - řecká fazolová polévka
Na oleji osmažím cibuli, pak přisypu mletou papriku. Za chvíli přidáme vločky, které zalijeme vodou a necháme okapat a krátce osmahneme za stálého... více o Drštková polévka z ovesných vloček II.
Na kostičky nakrájené brambory a mrkev uvaříme s bobkovým listem a novým kořením do poloměkka, přidáme předem usmaženou jíšku a vegetu a dovaříme do... více o Polévka s taveným sýrem
Omyté a nadrobno nakrájené maso uvaříme do poloměkka, přidáme očištěnou a nakrájenou zeleninu a vaříme, až je vše měkké. Potom maso a část zeleniny... více o Hovězí zeleninová polévka pro děti
Dobře očištěnou a omytou zeleninu nakrájíme na drobné kostičky, zalijeme 1/4 l horké vody a vaříme, až je zelenina dostatečně měkká. Potom vše... více o Základní zeleninová polévka pro malé děti
Na pánvi rozehřejte olej s máslem. Zprudka v něm asi pět minut opékejte nakrájenou cibuli, feferonku i papriku, měly by změknout. Přidejte kukuřici a... více o Mexická polévka v bochníku chleba
Vločky namočíme do odměřené vody na 2 hodiny. Potom je v téže vodě vaříme na mírném plameni bez pokličky doměkka. Přidáme mléko, přidáme žloutek nebo... více o Vločková polévka pro děti II.
Rajče omyjeme, oloupeme a rozkrájíme na kousky. Rýži dobře propláchneme, zalijeme odměřenou vodou a s rajčetem uvaříme doměkka. Odstavíme, přimícháme... více o Rajčatová polévka pro děti
Na lžíci oleje osmahneme drobně krájenou cibuli a česnek, přidáme mleté maso a prudce smažíme, aby se opékalo. Průběžně promícháváme, aby se netvořily... více o Polévka chilli con carne
Asi 4 vetší brambory nakrájíme na kousky, dáme do osolené vody a vaříme do poloměkka. Pak přidáme nakrájené žampiony (já používám i konzervované),... více o Mléčná polévka s koprem a žampiony
Oloupanou cibuli nakrájíme na tenká kolečka, opražíme na oleji, přidáme strouhanou zeleninu, brambory na kostičky, namočené houby, můžeme přidat... více o Krkonošská cibulačka
Uzená žebra dáme vařit. Po změknutí vyndáme a vývar přecedíme. Do vývaru dáme uvařit brambory nakrájené na kostičky, až změknou přidáme prolisovaný... více o Česnečka z uzených žeber
Oloupanou řepu nakrájíme na plátky, dáme do hliněné nebo kameninové nádoby, zalejeme převařenou vodou, přidáme sůl, cukr, bobkové listy a utřený... více o Červený boršč na kyselo - židovská kuchyně
Z přísad vypracujeme co nejtvrdší těsto, sformujeme ho do koule a na struhadle s velkými otvory nastrouháme. Rozsypeme na utěrku a necháme vyschnout.... více o Farvely - židovská kuchyně
Na růžičky rozebraný květák vaříme v osolené vodě asi 10 minut, potom přidáme na kostky nakrájené brambory, okořeníme, přidáme lžičku kmínu a vaříme,... více o Květáková polévka II.
Do hrnce dáme vařit fazole, kořenovou zeleninu, nové koření, pepř, česnek, oloupanou celou cibuli, nakrájený brambor. Po změknutí fazolí polévku... více o Fazolová polévka (Morava)
Cibuli nakrájíme nadrobno a na oleji orestujeme dozlatova. K hotové cibuli přilejeme zeleninový vývar, přidáme tavený sýr a dobře promícháme, aby se... více o Česnekovo-sýrová krémová polévka
Do 2 litrů vody dáme vařit namočené fazole a přidáme 2 bujony. Přivedeme k varu. Na pánvi rozpustíme sádlo, přidáme cibuli a osmažíme. Poté přidáme... více o Fazolačka
Smícháme všechny přísady pro toust a namažeme na chléb. Cibuli usmažíme na olivovém oleji, až zesklovatí. Přidáme mouku a vaříme cca 2 minuty. Přidáme... více o Francouzská cibulová polévka s Velšským toustem
Nakrájený pórek a brambory uvaříme v menším množství vody do měkka. Rozmixujeme, naředíme vodou na požadovanou hustotu a ochutíme solí a pepřem.... více o Krémová pórková polévka
Na tuku osmahneme cibuli, přidáme nakrájenou mrkev, brambory a zalijeme vodou, aby byly suroviny potopené. Uvaříme s kostičkou bujónu. Pak rozmixujeme... více o Krémová mrkvová polévka
Zeleninový vývar přivedeme k varu, vložíme do něj nakrájené čínské zelí a vaříme 10 - 15 minut. V hrnku smícháme ocet, sojovku, cukr a sherry a... více o Polévka z čínského zelí II.
K varu přivedeme vodu, do ní rozpustíme bujón (i víc podle množství), nasypeme jáhly - na 1 l vývaru tak 100-150 g (já dávám 3 plné hrsti jáhel na 1,5... více o Vynikajíci jáhlová česnekačka
Chléb osmažte na olivovém oleji - může být i normální - dozlatova. Brokolici nakrájejte, ale kousky růžic a stonků dejte zvlášť. V hrnci rozhřejte... více o Brokolicová polévka s krutony a s kozím sýrem
V polévkovém hrnku rozpečeme kousek slaniny nakrájené na kostičky - zpočátku mírně, aby se vypeklo co nejvíce tuku. Na tomto tuku potom osmahneme asi... více o Vajíčková polévka
Česnek utřeme se solí, rozmícháme s vodou a přidáme citronovou šťávu podle chuti. Lze podávát s opečeným tmavým chlebem. Je to ten neúčinnější lék na... více o Nejúčinnější studená česnečka
Slepici (bývají dost levné) uvaříme spolu s cibulí a kořenovou zeleninou v papiňáku doměkka, spolu se solí a celým pepřem. Maso obereme, polovinu... více o Dršťková ze slepice
Na olej osmažíme dozlatova nakrájenou cibuli, podlejeme trochou vody a cca 5 minut podusíme. Rozmixujeme do hladka, zalejeme vodou a přivedeme k varu.... více o Cibulačka se sýrem
Zeleninu nakrájenou na malé kostičky osmahneme na olivovém oleji a zalijeme rybím fondem (rybí hlavy atp. uvaříme asi v litru vody, obereme od kosti)... více o Rybí polévka s bazalkou
Houby uvaříme v osolené vodě s kmínem. Z másla a mouky uděláme zásmažku, zalejeme smetanou a přidáme k houbám. Krátce povaříme, ochutíme lžičkou octa... více o Hladká Ančka
Na másle necháme dozlatova osmahnout ovesné vločky, zalijeme vodou a přidáme masox, pokrájenou nebo ustrouhanou zeleninu, mírně osolíme, chvilku... více o Vločková polévka se salámem
Brokolici rozebereme na růžičky dáme do hrnce a zalijeme vodou asi 1 litr, mírně osolíme a vaříme 10 min. Ihned vše rozmixujeme, přidáme mléko asi 2-3... více o Dobrá a rychlá brokolicová polévka
Houby povaříme v 1 l osolené vody. Houby scedíme a s kysané zelí umeleme. Zalijeme vodou, v které se houby vařily, přilejeme šťávu z kysaného zelí a... více o Kozárovica
Do hrnce vložíme nastrouhanou mrkev, kousek celeru, na malé kostičky nakrájené brambory, utřený česnek, kmín, sůl, kostku zeleninového bujónu (nemusí... více o Česnečka pana Fořta
Maso dáme vařit do piňáku, přidáme rozkrojenou cibuli, česnek, sůl, nové koření, celý pepř. Vaříme asi 1 hodinu, dle masa. Maso vyndáme, vývar zcedíme... více o Hovězí polévka s houbami
Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme nastrouhanou mrkev, petržel a kousek celeru. Chvíli podusíme a zalejeme cca 1/2 litrem vody, do kterého... více o Lepší chlebová polévka
Do vody dáme vařit na kousky nakrájený chléb, když přejde varem a je dost rozmočený, tak ho prolisujeme, přidáme dle chuti majoránku a ještě chvíli... více o Chlebová polévka mojí mámy - rychlá a levná
Na oleji do světla opražíme mouku, zalijeme studenou vodou, osolíme, přidáme hřebíčky a přivedeme k varu. Do vroucí polévky vmícháme rajčatový protlak... více o Rajská polévka s krupicovými haluškami