Mezi recepty na sladkosti najdete i takové, které se staly legendami a pro svou oblibu obletěly celý svět. Pokud chcete sáhnout po jistotě, vyberte si z receptů, jejichž kvality již historie prověřila.
Mezi klasikou najdete třeba italské dokonalé tiramisu nebo jemnou panna cottu. Francouzi, kteří si jídlo umí skutečně vychutnat, světu dali lehoučké makronky, nadýchanou čokoládovou pěnu nebo slavné madlenky, jemné sušenky připomínající tvarem mušličky.
Mezi klasiku, kterou pro změnu prověřily naše domácí generace, patří rozhodně Míša řezy. Připomínají tvarohový nanuk Míša, který se začal vyrábět už v roce 1962 a patří dodnes mezi nejoblíbenější. Právě podle něj dostaly Míša řezy své jméno.
Do hlubší nádoby vložíme sýr, šlehačku a cukr (nebo med) a šlehačem vypracujeme tužší hmotu. Do zapékací misky postupně vrstvíme krém a piškoty, které... více o Tiramisu po Italsku
Všechny ingredience smícháme dohromady, nalijeme na vymazaný a kokosem vysypaný hluboký plech a upečeme ve vyhřáté troubě. Vychladlý perník... více o Rychlý perník
Vše v míse smícháme dohromady, nalejeme na vymazaný plech a nahoru poklademe jakékoliv ovoce. Upečeme ve středně vyhřáté troubě (zhruba půl hodiny).... více o Ovocný koláč rychlovka
Všechny suroviny řádně promícháme a nalejeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Upečeme a ještě teplé poléváme polevou (poleva nemusí být, dobré i... více o Řezy z podmáslí
Mléko s cukrem uvaříme na hustý sirup. Přidáme nalámanou čokoládu na vaření, necháme rozpustit, rozinky, ořechy a celé máslo. Vše vymícháme a plníme... více o Božské miňonky
Nejdříve očistíme maliny od nečistot. Dvě třetiny malin rozmačkáme a s mlékem i cukrem rozmixujeme v mixéru nebo ručně. Přichystáme si talíř který... více o Malinové pokušení
Z mléka a pudinkového prášku uvaříme pudink a necháme vychladnout. V míse vyšleháme máslo s cukrem a postupně zašleháváme pudink, až nám vznikne... více o Rychlé BE-BE řezy
Smichat mouku, cukr, olej, vodu příp. štávu, vanilkový cukr, kůru a štávu z citronu, sůl, celá vejce (bílky možno našlehat komu se chce), prášek do... více o Výborná rychlá hrnková buchta
Všechny suroviny smícháme a dobře mixérem vyšleháme. Nalijeme na vymaštěný a vysypaný vysoký plech a při 150 °C asi 45 minut pečeme.... více o Moučník z acidofilního mléka
Vše utřeme v krém, nakonec přidáme ušlehanou šlehačku. Půl krému odděl a přidej kakao. Sušenky bebe namáčíme do mléka s rumem. Bebe střídavě potíráme... více o Bebe-dort
V hrnci si rozpustíme ztužený tuk s čokoládou. Mezitím si oloupeme a nakrájíme banány (asi 0,5 cm) na kolečka. Na podnos si položíme piškoty,... více o Čokoládovobanánové piškoty
Tatranky umeleme nebo nastrouháme a smícháme s ostatními surovinami. Ze vzniklé hmoty tvoříme kuličky (pokud je hmota příliš řídká, přidáme podle... více o Tatrankové kuličky II.
Vejce s cukrem ušleháme do pěny, pak přidáme vše ostatní (pozor - s mlékem opatrně, aby těsto nebylo moc řídké.) Těsto nalijeme do vymazaněho a... více o Koláč tety Evy dle pana Novotného
Vejce, mléko, cukr a vlažný tuk vyšleháme elektrickým šlehačem asi 3 minuty. Postupně přidáváme mouku smíchanou s kypřícím práškem do pečiva. Těsto... více o Dobrá bublanina
Změklé máslo, cukr a žloutky šleháme elektrickým šlehačem do zpěnění. Postupně přidáme jemně nastrouhané brambory a mouku smíchanou s práškem do... více o Bramborová bábovka II.
Zadělat v těsto. Těsto vyválíme, doprostřed uděláme jamku, do které dáme zavařeninu. Okolí potřeme rozkvedlaným vejcem a posypeme strouhanými oříšky.... více o Vánoční cukroví - Placičky
Oloupané mandle nastrouháme a vše spojíme v těsto. Těsto vyválíme a vykrajujeme obdélníčky. Upečeme.... více o Vánoční cukroví - Mandlové řízky
Formičku oprášíme v mouce, naplníme. Obrácenou vařečkou vytvoříme otvor, který zaplníme náplní. Postavíme na kolečko z lineckého těsta „Speciál“ (... více o Vánoční cukroví-Vosí hnízda
Vše zpracujeme v těsto, děláme kuličky, které na plechu zmáčkneme a upečeme v mírně rozehřáté troubě.... více o Ořechové hromádky
Ušleháme šlehačem ve vysoké míse všechna vejce a postupně zašleháváme po částech cukr, pak vmícháme rozpuštěné máslo. Oloupané banány vidličkou... více o Banánová buchta
Umleté piškoty zalijeme kávou, přidáme cukr, kakao, rum a vypracujeme vláčné těsto, ale tuhé, je-li třeba přidáme více kávy. Těsto rozetřeme na... více o Kokosová roláda VII.
Ušleháme 5 žloutků s cukrem a kakaem a zlehka vmícháme pevně ušlehaný sníh z bílků. Na plech dáme alobal potřeme sádlem a vysypeme hrubou moukou,... více o Božská roláda
Půlené broskve nakrájíme na tenké plátky a vložíme do menšího kastrolu. Přidáme třetinu nálevu z plechovky broskví a plátek másla. Uvedeme do varu a... více o Delikatesní broskve se zmrzlinou
Mák, mouku, kakao, skořici smícháme, přidáme smíchané žloutky s olejem a cukrem a nakonec přidáme mléko a sníh z bílků.... více o Makovec
V míse utřeme změklý tuk s cukrem a vejci a přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto vytvarujeme na vymazaný a vysypaný plech (můžeme... více o Božský koláč
Ušleháme žloutky s cukrem, přidáme kakao, polohrubou mouku a nakonec jemně vmícháme sníh z bílků. Vlijeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v... více o Patnáctiminutová roláda
Tatranky nastrouháme, k tomu přidáme 6 lžic mírně roztopeného čokoládového krému a 50 g na jemno nasekaných nesolených arašídů. Ze směsi tvoříme... více o Ferrero Rocher 2
Tuk rozehřejeme, vmícháme mléko, přidáme pudingy, kakao a promícháme. Odstavíme, necháme zhoustnout a pak lžičkou nabíráme a tvarujeme kuličky.... více o Ferrero Rocher1
Suroviny zpracujeme a vykrajujeme kolečka,vždy jedno plné a jedno s dírkou.Po upečení slepujeme marmeládou a posypeme cukrem.... více o Linecké koláčky III.
Zpracujeme vše ve vodní lázni. Dá se použít jako čokoláda pro děti nebo do formiček, ale taky se dá použít i na vánoční cukroví.... více o Bílá čokoláda II.
Vše smícháme v hladké polotekuté těsto, vlijeme do vymazané a hrubou moukou nebo strouhankou vysypané formy a pečeme ve vyhřáté troubě (ze začátku 180... více o Hrníčková bábovka
Mouku smícháme s práškem do pečiva, přidáme cukr, žloutky, kakao, vodu a nakonec lehce vmícháme sníh ušlehaný z bílků. Těsto vlijeme na vymazaný plech... více o Řezy se šlehačkou
1. Jablka oloupeme, jádřince vykrojíme, a nakrájíme silnější plátky, které dobře pokapeme rumem. Z mléka, vajec, mouky, soli a piva si připravíme... více o Jablka v županu III.
Žloutky, cukr, vanilkový cukr šleháme do pěny. Pak přidáme citronovou šťávu a osolíme, pořádně zamícháme. Dále přidáme rozinky a ořechy a taky dobře... více o Vídeňská bábovka
Smichame vejce s cukrem, pridame mekke maslo s trochou vody. Pak pridame pomalu kakao, mouku, prasek do peciva a vanilinovy cukr. Vse dobre promichame... více o Italska cokoladova babovka
Měkké máslo rozmícháme v misce s cukrem a přidáme žloutky. Bílky umícháme ve sníh s trochou cukru. Pak smícháme máslo se sněhem, přidáme také... více o Italská bábovka Margherita
Z mascarpone, 2 žloutku (můžeme přidat i 2 bílky) a cukru umícháme krém, který musí být dobře promichaný a ne moc tekutý (s bilky se stane dost... více o Pravé italské tiramisu II.
Mleté ořechy smícháme s moučkovým cukrem, přidáme bílek, rum a vypracujeme těsto. Vyválíme jej na plechu. Ušleháme máslo s moučkovým cukrem a... více o Ořechová roláda
V míse smícháme cukr, vejce, olej, mléko, kompot (kousky dýně, angrešt, vypeckované třešně, špendlíky, kousky ananasu) a přisypeme mouku s práškem do... více o Kompotová buchta na plech
Ze vše surovin ve vandlíku nebo velké míse zpracujeme rukama tuhé těsto, které zakryjeme alobalem a necháme kolik chceme dní - může být klidně 14 dní ... více o Perníčky VII.
Na vál prosijeme mouku, přidáme cukr, koření, rozemneme tuk a pomocí žloutků zaděláme těsto. Necháme v chladu odpočinout. Vyválíme tenký plát,... více o Ořechové řezy VII.
V míse utřeme vejce s cukrem, přidáme rozpuštěný vlahý med a tuk. Lopatku mouky prosijeme se sodou bicarbonou a promícháme s kořením. Přidáme do... více o Vánoční perníčky
Do vychlazeného, rozpuštěného tuku zamícháme sušené mléko, moučkový cukr a vodu. Vypracujeme těsto. Na prkénku z něj vyválíme váleček, který nakrájíme... více o Rafaelo IV.
Z trochu mouky, cukru a droždí uděláme kvásek. Vejce a žloutek ušleháme s cukrem v páře, přidáme mouku, kvásek, sůl, rozpuštěné máslo, zbylé vlažné... více o MOUČNÍKY-Koblihy ll
Zaděláme těsto s kváskem, na vále uděláme vdolečky a necháme zkynout pod útěrkou.... více o Vdolky z bramborového těsta
Vše smícháme a vytvoříme těsto, které rozdělíme na 2 poloviny a dáme ztuhnout do ledničky. Na vymazaný plech nastrouháme 1.část těsta, na kterou dáme... více o Koláč tvarohový (z drobenky)
Bílky ušleháme s částí cukru, jemně přimícháme zbylý cukr, mouku, nakrájené kandované ovoce, ostatní přísady a nakonec máslo. Pečeme ve vymazané formě... více o Biskupský chlebíček VII.
**Těsto**: Cukr, máslo,vejce, med, mléko nahřejeme nad vodní párou a třeme do zhoustnutí. Poté necháme vychladnout, před dochladnutím přidáme jedlou... více o Medovník VIII.
Ušleháme sníh, postupně přidáváme cukr, pak žloutky a mouku. Těsto rozetřeme na dobře pomaštěný plech (pečící papír) a upečeme v “mírné” troubě. Po... více o Roláda piškotová
Vejce, cukr, mouku s práškem do pečiva smícháme a upečeme. Krém: 1 máslo + cukr, ušlehat, potom po troškách přidávat šlehačku, rum, kakao a pomleté... více o Piškot III.