Mezi recepty na sladkosti najdete i takové, které se staly legendami a pro svou oblibu obletěly celý svět. Pokud chcete sáhnout po jistotě, vyberte si z receptů, jejichž kvality již historie prověřila.
Mezi klasikou najdete třeba italské dokonalé tiramisu nebo jemnou panna cottu. Francouzi, kteří si jídlo umí skutečně vychutnat, světu dali lehoučké makronky, nadýchanou čokoládovou pěnu nebo slavné madlenky, jemné sušenky připomínající tvarem mušličky.
Mezi klasiku, kterou pro změnu prověřily naše domácí generace, patří rozhodně Míša řezy. Připomínají tvarohový nanuk Míša, který se začal vyrábět už v roce 1962 a patří dodnes mezi nejoblíbenější. Právě podle něj dostaly Míša řezy své jméno.
Do mouky rozdrobíme máslo, přidáme cukr, žloutky, sůl, citrónovou kůru, koření a v mléce vykynutý kvásek (droždí, lžíce cukru, lžíce mouky a trochu... více o Zdobené jidášky
Dle návodu uvaříme pudink, do máslem vymazených misek rozdělíme piškoty, zakapeme rumem, zalijeme částí pudinku, přidáme nastrouhaná jablka, pokapeme... více o Velikonoční pudink
Do teplého mléka rozdrobíme droždí, přidáme cukr, špetku soli a trochu mouky, necháme vykynout kvásek. V míse smícháme mouku, přidáme rozpuštěný tuk,... více o Velikonoční mazanec
Mrkev jemně nastouháme. Umícháme do krému žloutky s cukrem, přidáme citronovu kůru a šťávu. Promísíme mandle, kypřící prášek a vmícháme do krému.... více o Velikonoční mrkvový beránek
Margarín a tvaroh dobře utřeme s vejci a cukrem. Přidáme prosátou mouku, prášek do pečiva, usekaná ořechová jádra a citronovou kůru. Formu na beránka... více o Velikonoční beránek z tvarohového těsta
Máslo utřeme s cukrem, přidáme strouhané mandle s moukou a práškem do pečiva. Nakonec do těsta lehce zabalíme pevný sníh z bílků. Těsto nalijeme do... více o Velikonoční dort
Cukr, celá vejce, žloutky a vanilkový cukr třeme do pěny asi 30 minut. Potom přidáme citronovou šťávu, tuhý sníh ušlehaný z bílků, mouku a zlehka... více o Velikonoční beránek
Utřeme máslo, cukr, sůl, citronovou kůru, vejce, mouku a kypřící prášek. Troubu předehřejeme na 200 °C, těstem naplníme vymaštěnou dortovou formu a... více o Tvarohový dort se zajíčky
Celá vejce ušleháme ve šlehači s cukrem a vanilkovým cukrem, přidáme citrónovou šťávu z poloviny citrónu. Nakonec přimícháme mouku s práškem do pečiva... více o Šlehaný beránek
Smícháme droždí, 10 g cukru a mléko. Necháme 15 minut vykynout. Mouku prosijeme do mísy, vytlačíme důlek, přidáme 110 g cukru, sůl, kardamom,... více o Ruská velikonoční bábovka
Máslo, cukr a žloutky utřeme, přidáme zbytek surovin a nakonec jemně vmícháme sníh. Těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy a pečeme ve... více o Prezidentský beránek
Z droždí, cukru, několika lžic mléka a mouky zpracujeme kvásek. Necháme vykynout. Mouku, žloutky, sůl, tuk dáme do mísy, přidáme vykynutý kvásek a... více o Plněný velikonoční věnec
Z hladké mouky, části mléka, části cukru a droždí připravíme kvásek. Ostatní suroviny dáme do mísy a zaděláme je zbylým mlékem a kváskem v těsto.... více o Plněný cop
Mléko, vejce, žloutek a tuk rozmixujeme. Vlijeme do mouky s práškem do pečiva, cukrem a oříšky a promícháme. Vlijeme do vymazané a strouhanou houskou... více o Oříškový beránek
Z droždí, cukru, trochy mléka a 2 lžic mouky připravíme kvásek. V míse utřeme máslo s medem a žloutky. Přidáme mouku se špetičkou soli, zbylé mléko a... více o Medové jidášky
Nejprve si všechny přísady dáme do místnosti (třeba přes noc), aby měly stejnou teplotu. Do šálku dáme trochu mléka, přidáme lžíci cukru, lžíci mouky... více o Bochánek, který se vždy povede
Z bílků ušleháme tuhý sníh, přidáme cukr a ještě zašleháme. Pak přidáme mouku (2 lžíce mouky dáme stranou) střídavě s rozehřátým prochladlým tukem.... více o Bílkový beránek
Žloutky, cukr a máslo utřeme do pěny. Přidáme 3/4 množství mouky s práškem do pečiva a sníh z bílků. Ve zbylé mouce obalíme nakrájené ovoce a mandle a... více o Beránek se sušeným ovocem
Z bílků vyšleháme sníh a dáme stranou. Do mísy dáme žloutky a šleháme, postupně sypeme cukr, pak dáme olej, vodu. Prášek do pečiva smícháme s moukou a... více o Univerzální těsto na dort
Uděláme kvásek a necháme vykynout. Než nám kvásek vykyne, tak nastrouháme tuk na hrubším struhadle a necháme ho povolit na řídkou kašičku. Do něj... více o Koláčky kynuté
Poznámka úvodem. Tento recept potřebuje rozpálenou troubu na maximum a protože je velmi rychlý, vyplatí se roládu péct po nějakém mase, aby se... více o Nebeská roláda bez mouky - bezlepková
Z mouky, tvarohu, másla, cukru, vajec (příp. mléka, když máme jen 1 tvaroh), vanilkového cukru, vajec namočených rozinek i s rumem a oběma prášky... více o Velikonoční tvarohový mazanec
Z hladké mouky, cukru, rozpuštěného másla, špetky soli a teplé vody (tolik, aby se těsto nelepilo, ale bylo krásně vláčné!) zaděláme těsto, které... více o Tradiční tažený štrůdl
Žloutky a cukr ušleháme, přidáme polohrubou mouku, olej, vodu a prášek do pečiva, smícháme a necháme na straně. Mezitím uvaříme klasický pudink ze... více o Koláč s kysanou smetanou
V míse smícháme celá vejce s oběma cukry, přidáme neušlehanou šlehačku a dobře promícháme. Smícháme mouku s práškem do pečiva a nahrubo nastrouhanou... více o Nedělní koláč od sestřenice Květy
Tuk s cukrem šleháme ve šlehači, až je tuk pěkně našlehaný přidáváme postupně celá vejce. Znovu dobře našleháme a nakonec zašleháme všechno kakao -... více o Černá buchta jednička
Z uvedených surovin vypracujeme v míse těsto, z něhož lžící na vále vykrajujeme malé buchtičky, které plníme náplní, klademe na vymazaný plech,... více o Zadělávané nekynuté buchtičky
Ve šlehači ušleháme tuk s cukrem a postupně zašleháme všech 5 žloutků. Navážíme polohrubou mouku, smícháme s práškem do pečiva, ořechy a nahrubo... více o Ořechová bábovka II.
Vše smícháme dohromady, vylejeme do vymazaného a vysypaného plechu a dáme péct. Upečený potřeme polevou a posypem kokosem. Dáme na chvilinku do... více o Kakaovník
Vypracujeme těsto, které rozdělíme a upečeme 2 placky. Upečené placky potřeme mlékem a rumem, dáme asi na 1/2 hodiny do lednice. Z mléka a pudinkového... více o Čokoládové řezy s ananasem
Mléko, cukr, Heru a kakao dáme do hrníčku a pomalu zahříváme tak, aby se Hera rozpustila. Nesmí se vařit. Do mísy dáme mouku, prášek do pečiva a vejce... více o Maminčin perník
Utřeme žloutky s cukrem a tvarohem, přidáme prosátou mouku s práškem do pečiva a olej. Z bílků vyšleháme sníh a jemně vmícháme do těsta. Formu na... více o Tvarohová bábovka s jahodami
Bílky ušleháme na hodně tuhý sníh a podle chuti opatrně vmícháme cukr. Lžičkou vykrajujeme nočky, které zavaříme do horkého mléka, do kterého můžeme... více o Sněhové nočky
Připravíme si směs z ušlehané šlehačky, kterou smícháme se smetanou, jogurty a vanilkovým cukrem. Do dortové formy naskládáme vrstvu piškotů, na ni... více o Turnajový mls
Oloupeme a na kolečka nakrájíme banány. Na rozehřáté pánvi rozpustíme máslo, přidáme banány a dobře je opečeme, přidáme 50 g másla a citronovou šťávu.... více o Banánové Poe
Ve vyšší nádobě vyšleháme sníh ze tří bílků. Potom stejným nástrojem rozmícháme mouku, moučkový cukr, vanilinový cukr, žloutky, olej a mléko. Ke konci... více o Olejová bábovka II.
Postup přípravy: Žloutky utřeme s cukrem, přidáme olej, kakao, mouku smíchanou s práškem do pečiva a tuhý sníh ušlehaný z bílků. Vymícháme vláčné... více o Míša koláč
Do našlehaného másla za stálého šlehání přisypáváme cukr a vanilkový cukr. Postupně přimícháváme vejce. Mouku, kypřící prášek a sůl přesejeme.... více o Bleskový koláč II.
Změklé máslo ušleháme s cukrem a změklou čokoládou, pak přidáme žloutky a lehce vmícháme zvlášť ušlehaný tuhý sníh z bílků a nakonec vmícháme solamyl.... více o Čokoládový dort se solamylem
Máslo vyšleháme ručním šlehačem na nejvyšším stupni do zvláčnění. Přimícháme cukr, vanilkový cukr, sůl a rum. Mícháme tak dlouho až vznikne hladká... více o Ořechová inspirace
Zjistila jsem, že sachrův dort není v těchto oblíbených webových stránkách, proto jej posílám, i když to můj vlastní recept do včerejšího dne nebyl.... více o Sachrův dort
Tuk, med a cukr mícháme za stálého ohřívání, až se vše rozpustí a necháme vychladnout. Přisypeme mouku s práškem do pečiva a prášekem do perníku,... více o Perníčky VIII.
Vejce a cukr ušleháme, přidáme jahodové pudinky a mouku s práškem do pečiva. Vymícháme a dáme péct na vymazaný a vysypaný plech. Vychladlý plát... více o Růžové řezy
Všetko spolu zmiešať a upiecť na vymastenom plechu. Po vychladnutí sa môže poliať čokoládovou polevou, alebo len posypať cukrom.... více o Makový koláč /svokra/
Ztužený pokrmový tuk rozpustíme, přidáme moučkový cukr, kokosovou moučku, vejce, kakao, rum a umícháme. Z těsta zformujeme kuličky, které obalíme... více o Čokoládovo - kokosové guľky /Monika Dávidíková/
Umícháme vejce s cukrem a postupně přidáváme všechny ingredience. Na vymazaný a vysypaný plech nalejeme hotové těsto pečeme zhruba 30-45 minut, po... více o Výborný perník
Všechny přísady dáme do misky, dobře promícháme a těsto rozetřeme na tukem vymazaný plech a moukou vysypaný plech. Poklademe ovocem, posypeme... více o Fofr bublanina
Smetanu umícháme s cukrem až je hladká. Připravíme si formu, na její dno dáme sušenky, zbytek sušenek rozdrtíme na menší kousky a přidáme ke smetaně.... více o Ovocný dort z kysané smetany
Těsto rozválejte a vykrajujte kolečka tak velká, abyste jimi vyložili celý vnitřek misky. Dno pak posypte hrachem nebo fazolemi, aby se těsto při... více o Křupavé košíčky
Připravíme si formu podkovy, do které vtlačíme mikrotenovou fólii. Želatinu namočíme do 2 dl studené vody a necháme nabobtnat. Do vlažného mléka... více o Valentýnská podkova