Maso je základní gastronomickou surovinou. Jeho konzumace je však předmětem noha teorií i sporů. Jeho vliv na zdraví je prokázán kladný i záporný. Kromě zdravotních hledisek, někteří upozorňují na nemožnost dlouhodobé konzumace masa v současném množství, zejména vepřového, hovězího a kuřecího a propagují změny stravovacích návyků třeba větší konzumací hmyzu.
Někteří také maso úplně jíst odmítají. Vegetariáni jsou dvojího typu. Jedni maso nejedí ze zdravotních důvodů. Druzí je nejedí z principu, ať už je to nesouhlas s velkochovy nebo zkrátka problém s konzumací zvířat.
Neexistuje oblíbenější a přitom rozporuplnější potravina. Z gastronomického hlediska je maso však nezastupitelnou surovinou, která má rozhodně v jídelníčku každého labužníka a gurmána své místo.
Do připravené marinády naložíme kousky kuřecího masa a necháme uležet 24 hodin. Poté orestujeme na oleji, přidáme hrášek a kukuřici.... více o Pochoutka z kuřecího masa
Ve slupce uvařené brambory nastrouháme a s moukou, solí a 1 vejcem vypracujeme bramborové těsto. Těsto rozválíme na silný plát, do středu dáme nejprve... více o Klobása v bramborovém těstě
Na oleji (olivovém) osmažíme oloupané, celé cibulky, vyjmeme a dáme stranou. Ve stejném kastrole osmažíme kostky kuřete, zalijeme vývarem a vínem.... více o Kuře na cibulkách
Kousky tresky a jater napícháme na špíz. Posypeme mandlemi, pokapeme citrónovou šťávou, osolíme a osmažíme. Křen smícháme se zakysanou smetanou,... více o Rybí špíz s kuřecími játry
Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a vložíme je do pekáče. Přidáme propláchnutou rýži a obě sklenice leča. Řádně osolíme a přidáme 3 lžice oleje... více o Džuveč podle dědy
Na rostlinném tuku zpěníme nakrájenou cibuli a česnek, přidéme na kousky nakrájené papriky, rajčata a feferonky, osolíme, opepříme a dusíme doměkka.... více o Divoká párková směs
Na oleji orestujeme cibulku, přidáme na kostičky nakrájené žampiony, klobásu, kuřecí prsa a jablka. Osmahneme, okořeníme dle chuti a zalijeme smetanou... více o Kuře s jablky
Cibuli osmahneme na pánvi s olejem, tehdy když je cibule opražená dozlatova přidáme na kostičky nakrájené kuřecí maso. Když je maso hotové na povrchu... více o Kuřecí omáčka s těstovinami
Vše spolu smícháme, (šunku pokrájíme na kostky) potom ze směsi děláme malé válečky nebo kuličky, kdo má jak rád, ale chutnější jsou válečky jako na... více o Tvarohové tyčinky
Křídla rozkrájíme na díly (ty poslední na polévku) osolíme, dáme trošku papriky, trošku mléka a citronové šťávy a necháme asi 30 minut odstát. Pak... více o Křídla v pikantní omáčce
Na olej dáme dva badyány. Necháme rozehřát a pustit vůni. Přidáme cibuli (nejlépe nakrájenou na čtverečky - každou slupku na 4 díly, ale může být... více o Kuřecí maso v pikantní kokosové omáčce
Nakrájíme cibuli na kostičky a osmahneme ji lehce na oleji, přidáme mleté maso a koření a dusíme, až bude maso hotové. Mezitím uvaříme rýži. Nakrájíme... více o Zapékaná cuketa s mletým masem
Kuře naporcujeme. Na pekáč dáme sterilovanou zeleninu a sterilované houby bez nálevu (jsou-li houby nebo zelenina vcelku, tak nahrubo nakrájíme). Na... více o Kuře po domácku
Kuře naporcujeme na menší části, osolíme, opepříme a obalíme v trojobalu jako řízky. Obalené porce kuřete smažíme na tuku (nejlépe v fritovacím hrnci)... více o Zapékané smažené kuře
Řízky několikrát na obvodu nařízneme, lehce naklepeme, osolíme a opečeme na pánvi na oleji z obou stran, podlijeme mírně vodou s vegetou (svaříme 1/2... více o Řízky zapečené v sýrové směsi
Kuře naporcujeme, osolíme, potřeme smetanou a posypeme grilovacím kořením. Necháme asi 30 minut proležet. Švestky a meruňky nakrájíme na poloviny,... více o Kuře pečené na sušeném ovoci
Kuře naporcujeme, osolíme a potřeme jogurtem, ve kterém jsme promíchali koření. Dáme do druhého dne odpočinout. Potom pokapeme olejem a za občasného... více o Kuře v jogurtové marinádě
Naporcovanou kachnu opepříme, osolíme a posypeme paprikou (sladkou, pálivou - dle chuti) a poklademe do pekáče na nadrobno nakrájenou cibuli (1 velká... více o Kachna po ukrajinsku
Ve větším hrnci rozpustíme máslo, zahustíme moukou (světlá jíška) a přidáme sladkou a pálivou papriku (dle chuti) - promícháme. Vše zalijeme vodou a... více o Bramborový guláš IV.
Plátky krkovičky nařízneme, naklepeme, osolíme, lehce opepříme, potřeme hořčicí a posypeme hladkou moukou. Na pánvi zprudka na sádle nebo oleji... více o Krkovička z trouby na zelenině
Na vymaštěný plech rovnoměrně rozložíme polovinu strouhaného sýra. Řízky naklepeme, osolíme, opepříme, obalíme v mouce, vejcích a poskládáme na sýr.... více o Zapečená kuřecí prsa se sýrem
Jazyky uvaříme v osolené vodě do měkka. Schladíme ve studené vodě a stáhneme. Necháme vychladunout. Kuře vykostíme (nemáte-li zkušenosti, lépe se... více o Kuřecí roláda s vepřovými jazyky
Králíka naporcujeme, posolíme. Z oleje, texas gril koření, červené papriky a škrobové moučky uděláme nálev, ve kterém necháme porce králíka nejméně 24... více o Králík na houbách (na ohýnku)
Kurře omyjeme, nasolíme, okořeníme, naplníme nádivkou (může být i bez nádivky), položíme na plech, pod kuře dáme plátek celeru a mrkev rozkrojenou na... více o Maminčino kuře na zeleninové posteli
Maso nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme, posypeme trochou grilovacího koření, pokapeme sójovou a worchestrovou omáčkou, to vše řádně promícháme... více o Kuře na pivu III.
Syrové mleté maso nejprve udusíme na cibulce. Nízký pekáč vymažeme máslem, dáme vrstvu bramborové kaše od včerejška, na ní zbylé mleté /sekané/ vařené... více o Kaše Parmentier
Maso i droby pokrájíme na kousky, jazyk spaříme a povrch sloupneme. Na sádle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme maso, osolíme, promícháme... více o Řeznický guláš
Vepřovou kýtu nakrájíme na nudličky, zprudka opečeme na oleji a zakapeme kečupem. Osolíme, opepříme, přidáme rozetřený česnek, podlijeme a necháme 10... více o Pivovarská bašta
Zelí procedíme v sítu, propláchneme studenou vodou a necháne odkapat. Vložíme do pekáče, na ně dáme naporcované kuře, které jsme posolili, okořenili... více o Kuře na kysaném zelí
Ve větším kastrolu osmahneme najemno nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme maso a opečeme. Rajčata spaříme, oloupeme, zbavíme zrníček a nakrájíme na... více o Enchiladas
Vepřová játra nakrájíme na nudličky, dáme na zpěněnou cibuli, přidáme na plátky nakrájené žampiony, podusíme a zalijeme smetanou. Nakonec ochutíme... více o Játřinec
Krkovičku naklepeme, na obvodu nařízneme, osolíme, opepříme a posypeme grilovacím kořením. Na každou porci položíme plátek anglické slaniny, plátek... více o Zapékané kotlety
Kotlety nebo řízky naklepeme, kraje trochu nařízneme, potřeme hořčicí, utřeným česnekem, posypem grilovacím kořením a osolíme. Poklademe plátkem... více o Kotlety (řízky) v alobalu
Plátky po obvodu nařízneme, naklepeme, osolíme, opepříme, poprášíme moukou a prudce opečeme na tuku. Vyjmeme a do tuku po mase přidáme nakrájenou... více o Hovězí na houbách II.
Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí, poklademe nudličkami okurek, hranolky sýru, nudličkami šunky. Závitky svineme a spíchneme... více o Hovězí ptáčky trochu jinak
V mírně osolené vodě s kapkou olivového oleje dáme vařit těstoviny. Mezitím si připravíme omáčku. Cibuli rozkrojíme na polovinu a nakrájíme na... více o Těstoviny Vita
Všechny špekáčky zbavíme kůže a rozpůlíme. Cibuli pokrájíme na půlkolečka, střídavě klademe na pekáček špekáček, cibuli. V misce smícháme zbývající... více o Špekáčky na medu
Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, rozdrcený stroužek česneku a po chvilce na čtverečky nakrájené plátky šunky a... více o Dobroučké špagety
Syrové brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky. Do pekáčku nalijeme olej (asi 2-3 mm) přidáme brambory, salám nakrájený na kostičky, sůl, pepř,... více o Babiččiny "Francky"
Fazole smícháme s cibulí nakrájenou na kolečka, tlačenkou nakrájenou na nudličky, nakrájenými vejci, solí a pepřem. Polijeme octem, olejem, promícháme... více o Salát z fazole a tlačenky
Kapra naporcujeme (kdo nemá rád kůži, tak ji stáhneme), osolíme, zalijeme vínem, olejem, přidáme lisovaný česnek a kmín. Vložíme do vyhřáté trouby a... více o Pečený vánoční kapr
Porce kapra potřeme směsí česneku utřeného se solí a špetkou zázvoru. Necháme v chladu asi 2 hodiny odležet a potom obalujeme v trojobalu. Smažíme ve... více o Lahůdkový vánoční kapr
Kýtu nakrájíme na medailonky, cibuli nakrájíme na plátky, přidáme sojovou omáčku, vejce, solamyl, bílé víno, cukr a vypracujeme polořídké těstíčko. Do... více o Štubnácká pochoutka
V pánvi rozpálíme olej, vložíme cibuli nakrájenou na kostičky, osolíme a opepříme, po 2-3 minutách přidáme mrkev nakrájenou na kolečka a zase 2-3... více o Musaka II.
Panenky omyjeme a nakrojíme na půl. Podusíme houby do měkka a zahustíme jedním vajíčkem. Rozválíme listové těsto na velký plát na těsto položíme 2... více o Zapečená vepřová panenka v listovém těstě
Kotlety omyjeme, okořeníme podravkou a obalíme v hladké mouce. Potom je z rychle osmažíme na pánvi. Mezitím nakrájíme houby na drobno a podusíme do... více o Zapečené kotlety s houbami a sýrem
Na olej dáme zpěnit na kostička pokrájenou cibuli a pokrájený pórek. Do cibule přidáme na kostičky pokrájená prsíčka, osolíme, opepříme a přidáme... více o Krůtí prsíčka podle hospodskýho
Brambory nakrájíme na čtvrtky, dáme do pekáče tak, aby zaplnily dno. Poté přidáme nakrájenou zeleninu a maso na kostky, cibuli na kroužky. Osolíme,... více o Patatos furno
Do kastrolu dáme slaninu nakrájenou na malé kostičky (vybíráme dobrou, voňavou, dává základní chuť celému jídlu). Škvaříme tak dlouho, až začne vonět... více o Brambory na špeku
Příprava: přední část králíka naporcujeme, osolíme, opepříme a ze všech stran opražíme na lžíci oleje. V pekáčku zpěníme na 3 lžících olivového oleje... více o Pyrenejský králík