Maso je základní gastronomickou surovinou. Jeho konzumace je však předmětem noha teorií i sporů. Jeho vliv na zdraví je prokázán kladný i záporný. Kromě zdravotních hledisek, někteří upozorňují na nemožnost dlouhodobé konzumace masa v současném množství, zejména vepřového, hovězího a kuřecího a propagují změny stravovacích návyků třeba větší konzumací hmyzu.
Někteří také maso úplně jíst odmítají. Vegetariáni jsou dvojího typu. Jedni maso nejedí ze zdravotních důvodů. Druzí je nejedí z principu, ať už je to nesouhlas s velkochovy nebo zkrátka problém s konzumací zvířat.
Neexistuje oblíbenější a přitom rozporuplnější potravina. Z gastronomického hlediska je maso však nezastupitelnou surovinou, která má rozhodně v jídelníčku každého labužníka a gurmána své místo.
Křidélka naskládáme do pekáčku, osolíme, posypeme grilovacím kořením, přidáme kousek másla, podlijeme vodou a pečeme do zlatova. Nádivka: rohlíky... více o Křidélka pod peřinou
Na olivovém oleji osmažit vepřové maso. Zvlášt do hrnce dáme na kostičky nakrájenou slaninu a seškvaříme. Potom přidáme osmažené maso a nakrájené... více o Vepřové na žampionech se slaninou
Na oleji nechám zesklovatět 1 a půl cibule, potom přidám na větší kousky nakrájená kuřecí játra, lehce zasypu mletou paprikou a kmínem a orestuji. Po... více o Kuřecí játra na víně
Maso nakrájíme na plátky, naklepeme a dáme marinovat do směsi, kterou jsme si připravili ze zbytku surovin, minimálně přes noc. Poté opékáme na pánvi... více o Kotlety žu-žu
Na oleji zpěníme cibulku, přidáme plody moře a krabí tyčinky nakrájené na plátky 0,5 cm. Osmahneme až je vše měkké. Smícháme se špagetami. Můžeme... více o Super špagety s plody moře
Kuřecí prsíčka nakrájíme na kostičky. Na pánev nalijeme trochu oleje a přidáme nadrobno nasekanou malou cibulku. Chvilku podusíme a přidáme na kostky... více o Kuřecí prsíčka s těstovinami a kari
Mleté maso ochutíme klasickým způsobem,rozprostřeme na igelit na placku.Placku potřeme hořčicí,poklademe salámem,usmaženými vejci a zeleninou z... více o Moravská roláda
Sklenici marmelády vyjmeme na plech, do ní vložíme naporcované kuře a zalejeme colou. Dáme péct do trouby na 150 stupňů na 90 min.Podle potřeby... více o Kuře na kole
Brambory oloupeme, rozkrájíme podélně na polovinu a do každé vydlabeme jamku. Do jedné jamky dáme kostku sýra, do druhé kostku slaniny, spojíme a... více o Prasátko pod švestkou
Prsíčka nakrájíme na plátky (2 na 1 porci), naklepeme, osolíme, opepříme a po obou stranách opečeme na rozpáleném oleji. Do pekáčku položíme plátek... více o Masové řezy s nivou
Játra nakrájíme na nudličky, osmahneme na zpěněné cibulce, opepříme, smícháme s lečem. Maso nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme, opepříme, lehce... více o Čertova kapsa
Krůtí prsa vykostíme, z masa nakrájíme větší plátky, naklepeme je, osolíme, opepříme. Na jednu polovinu plátku navršíme směs z hrubě nastrouhaného... více o Amor
Do masa nařízneme ostrým nožem několik otvorů, část otvoru rozřízneme rukojetí větší měchačky a vyplníme je párky nebo klobásou. Do zbývajících otvorů... více o Okaté maso
Obojí maso nakrájíme na malé kostičky, osolíme a opepříme. Na polovině sádla a pokrájené slanině, usmažíme dozlatava jemně nakrájenou cibuli. Přidáme... více o Hornoslezský bigos
Vepřovou kýtu nakrájíme na plátky, naklepeme, nakrájíme na jemnější nudličky, osolíme, zakapeme olejem a necháme chvíli odležet. Na pánvi rozehřejeme... více o Hustopečský flamendr
Maso naklepeme, osolíme. Na másle orestujeme žampiony, na nudličky krájené spolu se šunkou, tyto dvě suroviny dobře promícháme a zalejeme 2... více o K prasknutí nacpaný řízek
Den předem si připravíme pažitkovou smetanu a dáme do lednice. Maso nakrájíme na nudličky, osolíme, opeříme a opečeme na pánvi na rozpáleném oleji do... více o Kuřecí nudličky koupající se v nivové smetaně
Osmahneme cibulku na oleji. Přidáme klobásku, opečeme. Mezitím dáme vařit brambory. Až je klobáska pěkně opečená, přidáme do hrnce obě plechovky... více o Jednoduchý fazolový guláš s brambory
Kuřecí řízky mírně rukou naklepeme, okořeníme + sojovka a na rozpálené pánvi opečeme. Dáme do pekáčku, na každý plátek dáme asi lžíci celeru, který je... více o Kopečáky
Žampiony očistíme, pokrájíme na plátky a podusíme do měkka na olivovém oleji. Podlijeme horkou vodou, přidáme granulovanou jíšku (nebo i čerstvou),... více o Filé v lese
Kapustové listy vložíme do vroucí vody a asi pět minut vaříme. Vyjmeme a necháme okapat a vychladnout. Uvaříme rýži jako obvykle, též necháme... více o Kapustové závitky III.
Na libovolně dlouhý silnější provázek navlékáme střídavě různé druhy masa, uzenin a zeleniny, posypeme vegetou, mírně pokapeme po celé délce kečupem,... více o Nekonečný špíz co dům dal
Pstruhy posolíme zvenku i zevnitř a nacháme půl hodiny odležet. Brambory oloupeme a uvaříme. Uvařené ještě teplé brambory vyšleháme s máslem na pyré,... více o Plnění pstruzi
Kuře uvaříme v 1 l vody, do které jsme přidali opraženou na kolečka nakrájenou cibuli. Z měkkého kuřete stáhneme kůži, vykostíme a maso nakrájíme na... více o Kuře ve fillo těstě
Kuřecí nebo krůtí prsa si nakrájíme na kostičky do mísy, přidáme rozšlehaná vejce, nakrájenou cibuli na kolečka, solamyl a sojovku. Zakryjeme a... více o Oskarky
Vezmeme plátek masa, který osolíme, opepříme a potřeme sojovou omáčkou. Do boku kotlety uděláme kapsu, do které vložíme plátek tvarůžku a plátek... více o Kotlety s tvarůžky
Maso nakrájíme na řízky, naklepeme, osolíme, opepříme. Formu na srnčí hřbet vymažeme olejem, a řízky ji vyložíme (i boční části). Mléko smícháme s... více o Mramorové maso
Na zpěněném másle z obou stran osmahneme plátky lososa, lehce osolíme a opepříme, přidáme švestkovou omáčku a lehce podusíme. Poté zalejeme troškou... více o Losos na švestkách
Kotlety naříznout a naklepat. Potom osolit, opepřit a posypat mletou paprikou (druh zvolit podle chuti). Potom potřít jednu stranu hořčicí (pouze... více o Kotlety na hořčici
Do pekáčku nasekáme na větší špalíčky mrkev a několik stonků řapíkatého celeru, přidáme velkou lžíci másla, sůl, 4-5 hřebíčků a velkou špetku... více o Mražená treska jinak
Kýtu nakrájíme na řízky (já raději menší kusy) a naklepeme. 2 vejce rozšleháme se solí, pepřem a prolisovaným česnekem. Soli dáváme kávovou lžičku,... více o Povedené řízky z kýty
Kuřecí prsíčka nakrájíme na menší kousky a osmahneme na sádle. Přidáme na půlměsíčky nakrájenou cibulku a promícháme než zesklovatí. Přidáme scezené... více o Kuřecí kousky v bramboráku
Všechny ingredience smícháme do misky a přidáme na nudličky nakrájené játra a prsíčko. Necháme hodinu uležet a potom zprudka opečeme na pánvičce.... více o Kuřecí či vepřová játra po indicku
Kuře omyjeme, osolíme a popř. posypeme kořením na pečené kuře. Dáme do vyhřáté trouby a pečeme. Mezitím si nastrouháme sýr, šunku nakrájíme na... více o Kuře v župánku
Mleté maso smícháme se solamylem, mlékem a ochutíme solí a pepřem. Vše pořádně propracujeme a mokrýma rukama rozprostřeme na igelit (stačí igelitový... více o Masová roláda
Dám vařit těstoviny, mezitím nakrájím velmi na jemno cibuli a do zlatova na velké pánvi usmažím a přidám velmi na jemno nakrájené maso (nebude se... více o Těstoviny s brokolicí III.
Uzeného lososa nakrájíme na nudličky a necháme marinovat se šťávou z půlky citronu, trochou soli, pepře a několika lístky majoránky. Mezitím očistíme... více o Slaný koláč s dýní a lososem
Maso nakrájíme na kostky, syrové brambory na plátky, párky na kolečka. Vložíme do pekáčku, přidáme Moravanku i s nálevem, kečup, olej, osolíme a... více o Vepřové na Moravance
Kuřata naporcujeme na malé kousky, osolíme je a okořeníme. Osmahneme v hlubokém pekáči, aby se udělala kůrčička. Vyjmeme je a dáme stranou. Ve výpeku... více o Dimovo bulharské kuře
Jatýrka očistíme, pokrájíme na drobno, přiměřeně osolíme a promícháme se dvěma vajíčky. Směs nacpeme do plastových krabiček a dáme zmrznout. Po... více o Řízek z kuřecích jater do čtverečku
Osolenou a opepřenou rybu opečeme na oleji. Posypeme směsí ze strouhanky, sýra, petželky a citronové kůry. Zapečeme v troubě. Před podáváním zakápneme... více o Strouhankové filé
Kuřecí maso nakrájíme na kousky a namáčíme v těstíčku. Těstíčko: nastrouhaný sýr, vejce, mléko, hladká mouka - okořenit, osolit, nastrouhaný česnek ... více o Sloní uši
Koleno očistit, vykostit a posolit. Dát do širokého kastrolu dusit spolu s cibulí nakrájenou na hrubo, hořčicí a zalít 1/2 piva. Za stálého míchání... více o Koleno na pivu
Kapra necháme rozmrazit v hrnci s vodou, který necháme přes noc stát v lednici. Maso je pak křehké a neporušené.Kousky kapra omyjeme,osolíme, opepříme... více o Kapr schovaný v zelenině
Panenku omyjeme, odblaníme a na rozpáleném oleji zprudka z každé strany opečeme. Poté vyjmeme. Do oleje a šťávy z masa přidáme máslo, nakrájenou... více o Rychlé špalíčky
Listové těsto dáme do zapékací mísy předpéct na 10 minut, potom poskládáme na ni mrkev, šunku (nakrájenou) česnek, v misce smícháme vejce (nešlehat!)... více o Quiche
Kuře omyjete, osušíte, osolíte a opepříte zevnitř a potřete olejem. Plechovku otevřete otvírákem na konzervy tak, že odstraníte celou vrchní část.... více o Sedící kuře II.
Na dno pekáče "pohážeme" polovinu vymačkaného kyselého zelí, aby bylo dno pokryto. Posypeme grilovacím kořením a pokryjeme plátky másla. Na to... více o Zelíčkové kuře
Vykostěnou a opláchnutou štiku osušíme, okořeníme a lehce obalíme v hladké mouce. Takto upravenu štiku dáme na pánvičku, kde máme již dostatečně... více o Štika paní porybné
Postup přípravy: Cibulku nasekáme hodně na drobno a smícháme se změklým máslem, kořením kari, strouhankou, citronovou šťávou a hořčicí. Plátky filé... více o Filé v alobalu