Maso je základní gastronomickou surovinou. Jeho konzumace je však předmětem noha teorií i sporů. Jeho vliv na zdraví je prokázán kladný i záporný. Kromě zdravotních hledisek, někteří upozorňují na nemožnost dlouhodobé konzumace masa v současném množství, zejména vepřového, hovězího a kuřecího a propagují změny stravovacích návyků třeba větší konzumací hmyzu.
Někteří také maso úplně jíst odmítají. Vegetariáni jsou dvojího typu. Jedni maso nejedí ze zdravotních důvodů. Druzí je nejedí z principu, ať už je to nesouhlas s velkochovy nebo zkrátka problém s konzumací zvířat.
Neexistuje oblíbenější a přitom rozporuplnější potravina. Z gastronomického hlediska je maso však nezastupitelnou surovinou, která má rozhodně v jídelníčku každého labužníka a gurmána své místo.
Kuřecí křidélka rozprostřete do velkého pekáče. V misce smícháme zbývající suroviny kromě sezamu a nalijeme na křidýlka. Pečeme 30 min. na 180 °C,... více o Kuřecí křidélka se zázvorem
Maso nakrájíme na nudličky, mouku, sůl a pepř smícháme a maso v něm obalíme. Oloupané cibule nakrájíme na tenká kolečka. V kastrolu zahřejeme máslo,... více o Jaňulino labužnické soté v tomatové omáčce
Cibuli nakrájíme na najemno a zpěníme na másle. Mrkev, celer a petržel očistíme, nakrájíme na jemno, přidáme k cibuli a společně vše za stálého... více o Opilé hovězí
Maso s cibulí a česnekem vlníme asi 7 minut. Občas zamícháme, aby se neudělaly hrudky. Přidáme zbytek přísad a vlníme přikryté dalších asi 12-15 minut... více o Chilli con carne v mikrovlnce
Vykostěné kotlety naklepeme, po obou stranách osolíme a okořeníme sladkou i pálivou paprikou. Důkladně. Plátky masa musí být po obou stranách červené.... více o Ementálská pečeně II.
Kuřecí řízky lehce naklepeme, potřepeme hořčicí a posypeme kořením na steak. Osmažíme z obou stran jako přírodní řízek. Ještě než bude steak zcela... více o Kuřecí prsa s česnekem
Maso osolíme a opepříme. Předehřejeme troubu. Očistíme feferonky, vyřízneme semeník, omyjeme a nakrájíme na nudličky. Ostrým nožem maso propícháme a... více o Vepřová pečeně po balkánsku
Plátky krkovičky naklepeme, opepříme, osolíme a z obou stran opečeme na oleji. Vyjmeme ji a na výpeku opečeme na kostičky nakrájenou šunku a nakrájené... více o Zapečená krkovička II.
Kůži bůčku nakrájíme na čtverce, bůček osolíme, posypeme ze všech stran kmínem, dáme do pekáče, podlejeme vodou a upečeme. Předem namočené fazole... více o Fazole s pečeným bůčkem
Cibuli nakrájíme na jemno a smícháme s prolisovaným česnekem a olejem. Osolíme, opepříme. Směsí potřeme kotlety a dáme na 3 hodiny do chladu odležet.... více o Jehněčí kotlety s feferonkami
Na másle opečeme z obou stran kotlety a vyjmeme je. Potřeme je prolisovaným česnekem. Ve výpeku opražíme nakrájenou cibuli, přidáme na kolečka... více o Zapečené jehněčí kotlety
Sýry zabalíme do připravené slaniny nebo nářezu a obalíme v trojobalu. Dozlatova osmažíme. Jako přílohu podáváme opékané brambory nebo hranolky.... více o Smažené Babybel
Mleté maso smícháme s vejcem, hladkou moukou, strouhankou a utřeným česnekem se solí. Dochutíme majoránkou, pepřem a mletou paprikou a necháme asi 20... více o Masové kuličky se sýrovou omáčkou
Maso nakrájíme na kostičky a opečeme na oleji s cibulí nakrájenou na tenká kolečka, přidáme česnek nakrájený na plátky, sůl, mletou papriku a pepř.... více o Vepřový gulášek s paprikami
Hovězí plátky naklepeme a okraje nařízneme. Maso opečeme po obou stranách na sádle a odložíme na talíř. Na sádle osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli,... více o Hovězi plátky se šunkou a sýrem
Očištěného kapra omyjte, osušte, nakrájejte na porce a pokapejte citronovou šťávou. Přikryjte ho utěrkou a nechte na chladném místě odležet, asi na 2... více o Kapr na česneku II.
Maso nakrájíme na malé kostky, opečeme na části sádla, podlijeme vývarem a podusíme. Přidáme kmín, nasekané chilli papričky (i sterilované), sůl,... více o Pravé chilli con carne
Čerstvé makrely omýt a prosolit, posypat mletou paprikou a potřít tekutým gyrosem. Na takto připravené makrely poklást na kolečka nakrájenou cibuli a... více o Papriková makrela
Brambory nastrouháme na struhadle na jemné plátky, které zabalíme do utěrky a necháme uschnout. Poté je navršíme do pekáče, osolíme. Prsíčka naklepeme... více o Modré z nebe
Nejdříve kuřecí prsa očistíme a naklepeme, nejlépe jen rukou, aby se nerozpadávala, takhle připravené maso osolíme, opepříme a posypeme kořením steak... více o Kuřecí maso se sýrovou omáčkou
Kuřecí maso nakrájíme na kostičky, nivu nastrouháme na hrubo a kuličky hroznového vína nakrájíme na půlky a nasypeme do misky. Na pánev nalijeme olej... více o Torteliny s nivovou omáčkou
Cibuli zesklovatíme na pánvi v másle a v posledním okamžiku před dohotovením přidáme koření, aby se nespálilo. Přendáme do mixéru. Ve výpeku opečeme... více o Paštika s koňakem
Rohlíky nakrájíme na kostky, pokapeme mlékem nebo vývarem a necháme rozmočit. Poté je přidáme k buřtíkům nakrájeným na kostičky, přidáme bylinky,... více o Velikonoční bůčková kapsa
Plátky kapra pokapeme citronem, osolíme, posypeme kari kořením, kmínem, poklademe směsí strouhaného křenu a kečupu. Na dno pekáčku dáme rozpustit... více o Kapřík na kari
Na oleji osmahneme na plátky nakrájený česnek, po zpěnění přidáme maso, zamícháme. Když je maso hnědé, přidáme sladkou papriku, protlak (kečup),... více o Mleté maso k těstovinám
Na troše oleje smažíme maso dohněda, pak přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev (stále smažíme a mícháme) a cibuli na kostičky. Mícháme tak dlouho, až... více o Mleté maso s mrkví
Filety osolíme, na jednu stranu dáme kari a na druhou stranu sumečka dáme česnek a bylinky. Nastrouháme sýr a smícháme ho s domácí strouhankou, filety... více o Sumeček
Uděláme bramborovou kaši v separátné míse. Rozehřejeme máslo ve větší pánvi. Osmažíme cibuli do sklovata a a přidáme maso, které smažíme až do doby,... více o Pastevcovo tajemství
Na olivovém oleji osmahnout prsa nakrájená na tenké proužky (5 minut), pak přidat na koso nakrájené šalotky i s natí, mrkev na tenké proužky a... více o Kuřecí mandlová polévka
Krůtí prso osolíme, opepříme, prošpikujeme česnekem a zabalíme do anglické slaniny, spíchneme párátky. Do pekáče dáme kousky másla, rozložíme zeleninu... více o Krůtí prso jedna báseň
Rýži natural uvaříme dle návodu, nasypeme do mísy a smícháme s rozdrobeným feta sýrem, přisypeme pšeničné klíčky a promícháme. Omytá kuřecí prsa,... více o Plněné papriky jinak - bio nebio, lehce a dietně
Na vymazaný pekáč klademe plátky masa (hovězí můžeme trochu naklepat), které osolíme a opepříme, na maso naklademe oloupané, na kolečka nakrájené... více o Maminčino masíčko
Maso nakrájíme na nudličky, na pánvi osmažíme, přidáme koření, zelí, zalijeme mírně vývarem z kostky (nebo z mrkve, celeru a kostí uděláme vývar a... více o Uzená řezanka pana Kavalíra
Kuřecí prsa pokrájíme na menší kousky, okořeníme, osolíme a obalíme je v solamylu a vajíčku. Cibuli a papriky nakrájíme na hrubší kostičky, pórek ... více o Kuřecí směs
Na kostičky pokrájená prsa smísíme s bílkem, škrobem rozmíchaným v malém množství vody a solí. Vložíme do rozehřátého oleje, osmahneme a výjmeme. Do... více o Čínská kuřecí prsa s mandlemi
Maso a zeleninu nakrájíme na proužky asi 2 cm silné, maso dáme do mísy a osolíme, zakápneme sojovou omáčkou a zamícháme, potom přidáme solamyl a znovu... více o Čína
Nádivka: na oleji zpěníme na drobno nakrájenou cibulku, přidáme nakrájená játra, žampiony a chvílku orestujeme. Osolíme, opepříme a přidáme nakrájenou... více o Kuřecí prsíčka plněná kuřecími játry
Na vyškvařeném špeku se nechá zpěnit nadrobno usekaná cibulka, přidá se 1/2 klobásek (pokrájených na kolečka či měsíčky), osmahneme, přidáme česnek,... více o Dědkův (pivní) guláš na burgundský způsob
Uvaříme rýži. Uvaříme zelí bez zahuštění. **Příprava masa:** (jako na guláš) na sádle zpěníme cibuli, česnek, kmín, přidáme maso nakrájené na kostičky... více o Mňamka rýže se zelím
Kysané a sterilované zelí můžeme pokrájet a dáme i s lákem vařit s utřenými (nebo prolisovanými) stroužky česneku se solí, okořeníme houbovým kořením... více o Čumáčkův jarní budíček
Kuřecí prsa jemně naklepeme, jemně osolíme, opepříme a poprášíme moukou. Na pánvi rozehřejeme asi 50-70 g másla a prsa prudce opražíme do zlatova z... více o Kuřecí na ananasu s karamelovou omáčkou
Maso omyji a nakrájím na plátky 2 cm. Dám je do mísy a přidám šťávu z limetky nebo citronu, cukr, chilli, sůl, skořici, kůru z limetky, oregano,... více o Mexická kapsa
Špagety uvaříme a scedíme. Na pánvičce prohřejeme smetanu, přidáme na kostky nakrájenou cibuli, šunku a necháme prohřát. Poté dochutíme kečupem a... více o Špagety Stroganov
Kuřecí maso nakrájené na nudličky naložíme do marinády z olivového oleje, hruškovice, asi půl hrnku ananasového džusu, špetky soli, půl lžíce masaly a... více o Kuře na karibské omáčce ala Lucinka
Rozporcovaného králíka okořeníme - česnek, sůl, kmín, podlijeme a dáme péct. Mezitím si připravíme peřinu: rohlíky nakrájíme na kostičky, zalijeme... více o Králík v peřině
Kuřecí prsa nakrájíme na malé kousky, osolíme, opepříme a pokapeme sójovou omáčkou. Promícháme a pomalu opečeme v pánvi na oleji doměkka s nakrájenými... více o Zapečená rýže s bešamelem
Kuřecí stehna osolíme a necháme 15 minut odstát. Očištěné brambory nakrájíme na čtvrtky. Smetanu smícháme s mletou sladkou červenou paprikou a se solí... více o Pečená kuřecí stehna
Mleté maso ochutíme solí, pepřem, mletou sladkou červenou paprikou, sójovou omáčkou a worchestrovou omáčkou. Potom přidáme žloutek, prolisovaný česnek... více o Balíčky s náplní
Očištěná, omytá a usušená kuřecí játra nakrájíme na menší kousky, osolíme, opepříme, obalíme do tenkých plátků anglické slaniny a napichujeme na jehlu... více o Kuřecí játra na jehle
Mleté vepřové a hovězí maso smícháme. Ochutíme solí, pepřem, majoránkou, gyrosem, nasekanou bazalkou a petrželovou natí. Promícháme a necháme odstát... více o Špízy z mletého masa