Maso je základní gastronomickou surovinou. Jeho konzumace je však předmětem noha teorií i sporů. Jeho vliv na zdraví je prokázán kladný i záporný. Kromě zdravotních hledisek, někteří upozorňují na nemožnost dlouhodobé konzumace masa v současném množství, zejména vepřového, hovězího a kuřecího a propagují změny stravovacích návyků třeba větší konzumací hmyzu.
Někteří také maso úplně jíst odmítají. Vegetariáni jsou dvojího typu. Jedni maso nejedí ze zdravotních důvodů. Druzí je nejedí z principu, ať už je to nesouhlas s velkochovy nebo zkrátka problém s konzumací zvířat.
Neexistuje oblíbenější a přitom rozporuplnější potravina. Z gastronomického hlediska je maso však nezastupitelnou surovinou, která má rozhodně v jídelníčku každého labužníka a gurmána své místo.
Rýži uvaříme v osolené vodě doměkka. Na trošce oleje opražíme na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme mraženou zeleninu a chvíli podusíme. Krabí... více o Krabí rizoto
Bůček nakrájíme na plátky a naklepeme. 4 vejce promícháme se solí, pepřem a jemně strouhaným česnekem. Každý plátek bůčku namočíme do vaječné směsy a... více o Řízek z bůčku pro správné chlapy
Do hrnce dáme maso a halali a vodu uvaříme. Potom maso vyjmeme, zahustíme smetanou a hladkou moukou. Vedle na pánvi z cca půl hrnku cukru uděláme... více o Jednoduchá svíčková
Kapustu očistíme, omyjeme, košťál křížovitě nakrojíme a dusíme v mírně osolené vodě asi 20 minut. Brambory oloupeme, pokrájíme na kostky a uvaříme v... více o Zapečené kapustičky s uzeným
Krůtí maso prošpikujeme několika nudličkami slaniny, nebo bůčku a osolíme. V kastrolu rozpustíme zbytek pokrájené slaniny, přidáme kousek másla,... více o Krůtí prsa alá svíčková
Na ptáčky: maso mírně naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme hořčicí a dáme kousek párku nebo klobásky, kyselou okurku, vejce uvařené natvrdo, kousek... více o Ptáčky nebo roládky z králíka
Ve velikém hrnci - případně cisterně, rozpálíme sádlo a přidáme nakrájenou cibuli, (cibuli za občasného míchání skoro připálíme), jedině takto uděláme... více o Staročeský guláš
Oloupané brambory nakrájíme na plátky. Do pánve (nejlépe se silnějším dnem) dáme máslo, přidáme brambory a posolíme. Přikryjeme pokličkou a dusíme asi... více o Dušené brambory
Zapékací misku vymažeme tuhým máslem. Filety lososa lehce posolíme a pokapeme citronem. Vložíme do zapékací misky. Do hluboké misky rozdrobíme chleba,... více o Losos s krustou
Dáme zesklovatět cibulku, potom přidáme naklepané, osolené a opepřené kotlety a nechám na každé straně cca 1 minutu opéct. Na kotlety nastrouháme na... více o Kotlety na kedlubnách
Housku namočit do vody a vymačkat, kuřecí prsa umeleme s petrželkou, cibuli nasekáme. Rozmícháme maso, housku, cibuli, citronovou kůru, mandle, vejce,... více o Křupavé kuličky z kuřecího masa
Kuřecí řízky naklepeme, osolíme a posypeme tymiánem. Na oleji, kde dáme na stroužky cibuli opečeme kuřecí plátky. Když čekáme velkou návštěvu,... více o Kuřecí plněné řízky
Kuře naporcujeme, osolíme a posypeme jemně kari kořením. Cibulku nakrájíme najemno a v pekáčku rozpustíme máslo, na něm orestijeme cibulku. Játra... více o Kuře pro přítele
Maso nakrájíme na nudličky a promícháme se směsí. Necháme uležet 24 hod., ale čím déle, tím lépe. Použila jsem na čínu králíka, vepřové maso, zajíce i... více o Čína II.
Postup: z mletého masa se udělá klasická sekaná. Z ní se vezme kousek a vytvaruje se plátek jako na klasický ptáček. Ten se potře hořčicí a pak se... více o Sekaný španělák
Tresku necháme mírně rozmrazit, ne úplně, aby se dobře krájela. Nakrájíme hranolky jako krájíme z brambor na hranolky. Mouku promícháme s kořením,... více o Rybí hranolky
Řízky naklepeme, osolíme a opepříme, vložíme na rozpálený olej a opékáme do měkka, poté vyjmeme. Do výpeku vsypeme žampiony, cibuli a slaninu a... více o Lovecké řízky
Brambory uvaříme ve slupce do měkka. Mezitím pokrájíme cibuli ne jemno a osmažíme dozlatova na oleji. Potom přidáme mleté maso, které zcela rozmělníme... více o Auflauf
Hovězí plátky naklepeme, osolíme a opepříme. Šunku nakrájíme na malé kousky (dávám nakránenou šunku a tu ještě překrájím na kousíčky), cibuli na jemno... více o Nadívané hovězí plátky
Na másle zpěníme trošku bílé salátové cibulky (není tak čpavá jako obyčejná cibule), přidáme rozkrájený plátek hovězího, to zlehka opečeme, podlijeme... více o Batolecí stroganoff
Na pánvi orestujeme cibulku s česnekem, přidáme nakrájený gothaj na kostičky, můžeme nahradit slaninou, dále dáme zeleninu, rajčata, 2 bylinkové... více o Pikantní špagety
Maso nakrájíme na malé medailonky a lehce naklepeme. Smícháme všechny ingredience (množství koření lze uzpůsobit individuální chuti), maso ve směsi... více o Biftečky
Vnitřnosti dobře omyjeme a zasyrova rozkrájíme s výjimkou jazyka. Na másle osmažíme cibulku, přidáme vnitřnosti, celý rozkrájený citrón (případně také... více o Maminčin "pajšl"
Vykostěné krůtí horní stehno nožem upravíme do plochého plátu nebo několika plátů, vhodných k zavinutí. Osolíme, naneseme nádivku a zabalíme roládu ... více o Krůtí roláda IV.
Kapustu očistíme a oddělíme 12 listů, které blanšírujeme asi 2 minuty a dáme okapat na utěrku. Zbylou kapustu nakrájíme na kousky. Polovinu mrkve... více o Kapustové kouličky s mletým telecím
Řízky osolíme, naklepeme, obalíme v mouce a dáváme na kopeček na sebe. Vezmeme do prstů hořčici (místo klasiky vajíčka) a rozetřeme po celé ploše... více o Mazané řízky
Vepřové maso nakrájíme na kostky asi 1 cm silné, osolíme, opepříme, posypeme paprikou. Osmahneme na rozpáleném sádle. Zelí vyklopíme do cedníku a... více o Závin Pusta v červeném zelí
Borůvky rozdrtíme, smícháme se solí a pepřem a směsí potřeme celé maso. Na trošce oleje opražíme nakrájenou cibuli, vložíme maso a opečeme ho ze všech... více o Uzené kotlety s kaštany
Švestky předem namočíme, potom je vypeckujeme a do vnitř vložíme půlky ořechů. Položíme na okraj plátku bůčku a každý plátek svineme a sepneme... více o Hnízda z uzeného bůčku
Řízky přes fólii jemně naklepeme. Na každý řízek položíme plátek pršutu, čtvrtku mozzarely, osolíme, opepříme a svineme. Závitky ovineme rozmarýnem.... více o Telecí závitky
Kuře zevnitř i zvenku osolíme, opepříme a dobře potřeme směsí šťávy a rozmarýnu. Kuře obložíme ze všech stran plátky pršutu a převážeme je nití. Pekáč... více o Pršutové kuře
Kuře rozčtvrtíme a obalíme ve směsi mleté papriky, mouky, soli, pepře. Opečeme ze všech stran na oleji dozlatova a vyjmeme. Na výpeku opečeme nadrobno... více o Uherské kuře
Krevety nejdříve uvaříme v osolené vodě v hrnci do měkka, asi kolem 45 minut. Zkoušku provádíme tak, že nám musí jít lehce ulomit hlavička a kreveta... více o Krevety středozemí
K mletému masu přidáme cibuli, česnek, sůl, pepř, 1 vejce, trošku syrové rýže a tvarujeme kuličky o velikosti vlašského ořechu. Na dno zepékací mísy... více o Kuličky z mletého masa zapečené se zelím
Do zapékací mísy vyskládáme oloupanou a na kolečka nakrájenou cibuli. Stačí tak 1-2, ale záleží na každém, jak kdo má rád. Špekáčky rozkrojíme podélně... více o Špekáčky na pivě jinak
Cibuli nakrájíme na jemno a přidáme ostatní ingrdience. **Příloha:** topinky... více o Falešný tataráček
Malé kousky filetky osolíme, opepříme a obalíme jako řízek, smažíme a necháme vychladnout. V kastrolku na zpěněné cibulce (na másle) orestujem do... více o Polské filetky
V hlubší pánvi rozpálíme olej, kousky masa opečeme, vytáhneme, do oleje dáme nakrájenou cibuli, až zesklovatí, přidáme nadrobno nakrájená rajčata,... více o Z jedné pánve
Maso osolíme a opepříme a lehce opečeme na rozpáleném oleji se slaninou. Přidáme oloupaná a nakrájená rajčata, nadrobno nakrájený česnek, víno,... více o Pečeně na rajčatech
Nakrájíme luncheonmeat na silnější kolečka, uprostřed skleničkou vykrojíme prostředek. Dáme na pánev a opečeme do zlatova. Otočíme a dovnitř vklepneme... více o Rychlý, levný oběd
Na troše oleje orestujeme cibuli pokrájenou na kolečka, přidáme scezený salát a houby, na to poklademe osolené kuře a podlejeme vodou, dáme přikryté... více o Magdino kuře
Vypracujeme "klasické" tvarohové těsto a necháme odpočinout v ledničce (můžeme i rozválet a složit, těsto je pak lépe vypracované). Uzené maso nebo... více o Tvarohové pečivo se šunkou
Plátky naklepeme, posolíme a obalíme ve směsi mouky s paprikou (můžeme jí dát více). Poté je osmažíme na tuku a dáme stranou. Do výpeku přidáme vodu ... více o Kotlety po milánsku
Žebírka rozřežeme na části, osolíme, opepříme. Do mísy z víkem nalijeme olej, med, přidáme nastrouhaný česnek a cibuli pokrájenou na čtvrtky a... více o Velikonoční žebírka na medu
Prsíčka lehce naklepeme a opečeme na tuku. Během opékání osolíme, posypeme tymiánem a přidáme ostatní koření. Ke konci vložíme kostičky cibule (maso... více o Kuřecí prsíčka na divoko s višňovou omáčkou
Vepřové koleno omyjeme. Připravíme si nálev: v 1 litru vody rozmícháme lžíci octa, lžíci soli a přidáme koření. Koleno nařízneme, dáme do hrnce a... více o Lahůdkové vepřové koleno
Nakrájíme cibuli a mladou cibulku i s natí na jemno a přidáme do mísy k mletému masu. Dále přidáme vejce, prolisovaný česnek a koření (dle chuti).... více o Dědečkova tufťata
Kuřecí stehna osolíme a opepříme, povrch potřeme rozpuštěným máslem a na každý položíme plátek anglické slaniny. Cibuli nakrájíme na tenká kolečka a... více o Kuřecí stehna na bílém víně
Maso osolíme, opepříme a orestujeme s klobásou na oleji. Až je maso skoro hotové, přidáme nahrubo nakrájenou cibuli a papriku, směs dorestujeme, příp.... více o Vepřové po uzenářsku
Maso naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme z obou stran hořčicí, dáme tak na 4 hodiny uležet do chladna. Na rozehřátý olej dáme plátky cibule,... více o Vepřové po dijonsku