Maso je základní gastronomickou surovinou. Jeho konzumace je však předmětem noha teorií i sporů. Jeho vliv na zdraví je prokázán kladný i záporný. Kromě zdravotních hledisek, někteří upozorňují na nemožnost dlouhodobé konzumace masa v současném množství, zejména vepřového, hovězího a kuřecího a propagují změny stravovacích návyků třeba větší konzumací hmyzu.
Někteří také maso úplně jíst odmítají. Vegetariáni jsou dvojího typu. Jedni maso nejedí ze zdravotních důvodů. Druzí je nejedí z principu, ať už je to nesouhlas s velkochovy nebo zkrátka problém s konzumací zvířat.
Neexistuje oblíbenější a přitom rozporuplnější potravina. Z gastronomického hlediska je maso však nezastupitelnou surovinou, která má rozhodně v jídelníčku každého labužníka a gurmána své místo.
Nachystáme si ruličky - na plátek šunky dáme plátek sýra, na sýr plátek anglické slaniny a stočíme. Těmito ruličkami vyplníme kuře a můžeme je dát i... více o Kuře pro mlsné jazýčky
Krabí tyčinky, pokud jsou zmrzlé, krátce povaříme a nasekáme. Totéž uděláme s chřestem a pokrájíme na kousky, brambory uvaříme a pošťoucháme nahrubo.... více o Karbanátky z krabích tyčinek
Hlávkové zelí nakrájíme na kostičky a 2 minuty povařime, scedíme a dáme stranou. Játra nakrájíme na nudličky. V míse smícháme játra, zázvor, pepř,... více o Játra básníka Li-Po
Knedlík nakrájíme klasicky na plátky, v talíři rozmícháme vajíčka, přidáme sůl, pepř, papriku nebo chilli. Na pánvičce rozpálíme olej a pokládáme na... více o Pikantní knedlíčky ve vajíčku se sýrem
Naklepané hovězí řízky osolíme, opepříme, poctivě namažeme hořčicí. Mírně vymačkané zelí dáme na jeden konec, maso zarolujeme a převážeme pevně nití.... více o Španělské ptáčky trochu jinak
Na pánvi osmahneme na drobné kostičky nakrájené papriky, cibulku a česnek. Přidáme na kostičky nakrájené maso a lehce orestujeme. Poté (pro dvě osoby)... více o Paella mixta
Plátky lososa omyjeme, osušíme kuchyňským papírem a pokapeme citronovou šťávou. Troubu rozpálíme na 200 °C. Bylinky nadrobno nasekáme. Smetanu... více o Losos v bylinkovo-hořčicové omáčce
Naklepané kuřecí řízky vložíme ráno do jogurtu s prolisovaným česnekem (250 ml). Večer dáme vařit brambory a chvilku předtím, než jsou hotové, vezmeme... více o Dědkovo kuře od Kristi
Maso nakrájíme na kousky. Pokud máme dva druhy, na másle osmažíme první vepřové, když změkne, přidáme kuřecí. Při smažení maso osolíme, opepříme. Ve... více o Schované masíčko
200 g steaku jemně nasolíme, opravdu jemně, protože tu podstatnou chuť bude dělat naše libózní omáčka. Losos může být s kůží nebo bez, prakticky to... více o Móc velká dobrota, ale nic se nemá přehánět :-)
Stehna osolíme, okořeníme, zprudka opečeme a přendáme do pekáče. Přidáme na kolečka pokrájenou cibuli, česnek a špalíčky mrkve. Přidáme máslo a... více o Provensálský králík na vejcích
Nejprve uvaříme ve vodě paličky a mrkev. Ve vzniklém vývaru uvaříme nudle. Ve větším hrnci rozehřejeme olivový olej, přihodíme cibuli pokrájenou na... více o Thajské nudle
Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme omytá a okapaná játra a opečeme. Zalijeme horkou vodou, přidáme pepř a kmín a dusíme. Pozor - solíme, až... více o Drůbeží játra rychlá a dobrá
Na oleji osmahneme na drobno nasekanou cibulku, necháme okapat tuňáka a smícháme ho s cibulí. Prohřejeme, přidáme kečup podle chuti a aby byl tuňák... více o Tuňákové topinky
Ve woku rozpálíme prudce olej, do kterého vložíme pokrájenou jarní cibuli s jednou obyčejnou, pokrájenou na klínky a též pokrájený česnek. Poté, co... více o Čínské rizoto s krevetami
Na oleji dozlatova opražíme cibulku, vypnem a posypeme troškou červené papriky. Přidáme maso nakrájené na kostičky, osolíme, opepříme a opečeme. Po... více o Vepřové maso k těstovinám
Kuře naporcujeme, vložíme do vymaštěného pekáčku, osolit, opepřit, posypat tymiánem. Nalít všechny tekutiny a přidat česnek. Dáme péct asi na hodinku.... více o Kuře po francouzsku
Krevety omyjeme a osušíme, oloupeme česnek a nakrájíme na drobno. Na větší pánvi rozehřejeme máslo, přidáme česnek a smažíme asi 5 minut po každé... více o Krevety na česneku
Kapra naporcujeme na tenčí podkovičky (budou se lépe obracet a péct). Výše uvedené ingredience smícháme v misce a kapra do této marinády naložíme... více o Vynikající kapr
Oloupané, syrové brambory nakrájíme na plátky cca 0,5 cm široké a klademe na suchý pekáček vedle sebe. Vrstvu posolíme a posypeme trochou skořice.... více o Kyperské kuře
Na oleji dozlatova osmahneme cibulku, na cibulce podusíme na kousíčky nakrájené kuřecí řízky, posolíme a necháme podusit. Nakapeme několik kapek... více o Kuřecí maso na kari II.
Maso nakrájíme na nudličky, polijeme sojovou omáčkou, podle chuti. Zasypeme solamylem. Zalijeme trochou vína a necháme pár minut odležet. Mezitím na... více o Mončina čína
Vařené uzené maso nakrájíme na kostičky. Vývar z masa dáme stranou (může se hodit). Pokrájenou veku rozmočíme v mléce a vymačkáme. V míse obojí... více o Velikonoční nádivka s kváskem
Čistého kapra bez hlavy a ocasu osolíme, okořeníme grilovacím koření zevnitř a zvenku. Nakrájíme cibuli na kolečka a poklademe na rozprostřený alobal,... více o Kapr naší mamky
Kuřecí prsíčka nakrájíme na kostičky a osolíme (pokud použijeme nivu, tak nesolíme), eidam(nivu) nakrájíme také na kostičky. Střídavě napichujeme maso... více o Sýrovo-kuřecí špíz
Směs promíchat a spojit s masem na nudličky pokrájeným a nechat v lednici l den uležet. Na troše oleji míchat na pánvi asi 10 minut, potom přidat bez... více o Čína kuřecí
Porce kuřete opečeme na oleji, přidáme pokrájenou cibuli a česnek, osolíme, přidáme koření a podlijeme vínem. Dusíme do měkka. Pak přidáme protlak a... více o Kuře po myslivecku II.
Uvaříme těstoviny a mezitím připravíme směs. Mrkev, petržel a celer nakrájíme na kostičky, papriku a pórek na proužky, žampiony na plátky. Maso z... více o Zapečené těstoviny jinak
Filety opepříme a dáme do zapékací mísy, přelijeme omáčkou na špagety smíchanou s petrželkou a ostatním kořením. Posypeme sýrem a dáme zapéct na 160... více o Italská ryba za pár minut
Maso nakrájíme jako na guláš, na oleji osmahneme do světle růžova nakrájenou cibuli, zasypeme oběma paprikami a přidáme sáček zelí i s vodou. Houby ... více o Maďarská variace
Očištěné a omyté kuře nakrájíme na menší kousky, osolíme a opečeme v rozehřátém sádle. Přidáme drobně nakrájenou cibuli, utřený česnek a opečeme.... více o Kuře na kari dušené spolu s brambory
Cuketu nakrájíme na kolečka, papriku na kostky. Česnek a šalotku nadrobno nakrájíme. Kuře rozporcujeme a na oleji ze všech stran opečeme. Přidáme... více o Kuře s cuketou
Smícháme uvedené ingredience na dresink či omáčkovou konzistenci. Pokud jsme zahušťovali dresink v teple, necháme ho vystydnout, ale ne do lednice.... více o Kuřecí steak u nás doma
Sójové maso uvaříme dle návodu v masoxu. Pak scedíme a masox necháme na dušení zeleniny. Mezitím nakrájíme cibuli, opečeme na pánvi, pak přisypeme na... více o Sójové maso v zelenině
Kuřecí plátek (popř. vykostěnou kotletu) zlehka naklepeme, osolíme, opepříme, pokapeme sojovkou a opečeme na oleji. Dáme stranou. Do výpeku dáme na... více o Kuřecí plátek Balkán
Z másla, sýru a ostatních surovin nadrobno nakrájených utřeme pomazánku. Krabí prsty opatrně rozbalíme, potřeme pomazánkou a zavineme. Podáváme jako... více o Krabí roládky
Omyté filé posolit a pokapat citronovou šťávou a nechat chvilku odležet. Mezitím zesklovatět na oleji cibulku, přidat nastrouhanou mrkev a dusit skoro... více o Pozoruhodné filé pro dobrý zrak
Do hrnce dáme kysané zelí, přidáme rajčatový protlak, nakrájenou čabajku, zalijeme vodou a vaříme. Z mletého masa připravíme hmotu jako na karbanátky ... více o Masové knedlíčky v kysaném zelí
Den předem nakrájíme kuřecí prsíčka na malé kousky, ochutíme vegetou, prolisovaným česnekem, solí a pepřem. Necháme přes noc odležet. Alobal ve tvaru... více o Tajemství v alobalu
Kuřecí prsíčka lehce naklepeme, posypeme grilovacím kořením (poměrně dost), usmažíme na oleji. Prsíčka klademe jednotlivě na olejem vymazaný plech,... více o Kuřecí dobrota na víkend
Kotlety naklepeme, osolíme, opepřime, okořeníme paprikou a kari. Položíme do prostřed pekáče. Brambory oškrabeme, nakrájíme na kostičky a poklademe na... více o Hodina
Ze všech surovon vytvoříme marinádu, křidélka narovnáme do pekáčku, zalijeme marinádou a pečeme asi 45 minut. Také můžeme nechat zalité marinádou do... více o Neodolatelná křidélka
Filety naskládáme do zapékací mísy a poklademe plátky již opražené slaniny a navrch dáme krevety. Z rozpuštěného slaného másla, citronové šťávy,... více o Rychlé filé v troubě
Rozmražené filety zlehka opečeme na másle, okořeníme, zalijeme smetanou a na mírném plameni redukujeme do zhoustnutí. Gnocchi uvaříme dle navodu a na... více o Treska na smetaně s gnocchi
Na sádle a cibulce orestujeme mleté maso, až se mleté dělí, přidáme trochu papriky, sojové omáčky a worchestru promícháme (nemusí být - dle chuti).... více o Mleté, zelí, brambor
Mleté maso připravíme podle zvykostí s vejcem, strouhankou a kořením. Vytvářime kuličky, do jejichž středu dáváme kostičku nivy. Vyložíme do misky... více o Masové kuličky plněné nivou
Prsíčka nakrájíme na plátky, osolíme a opepříme. Zvlášť umícháme vejce, chilli, šalvěj, oregano a jogurt a v tomto těstíčku necháme maso marinovat asi... více o Pečená prsíčka v sýrovém těstíčku
Plátky masa naklepeme, osolíme, popepříme a HODNĚ obalíme v mouce. Usmažíme na oleji cibuli do růžova, vložíme maso a po obou stranách opečeme. Potom... více o Vepřové plátky na leču
Řízky naklepeme, osolíme a opepříme. Do středu řízku dáme plátek slaniny, kopeček brynzy a znovu plátek slaniny. Přehneme na polovinu a sepneme po... více o Brynzové řízky
Mleté maso osolíme, přidáme oregáno, hořčici a vejce a důkladně rozmícháme tak, aby se nám přísady spojily do jedné velké koule. Z té potom oddělíme... více o Džindrovy masové kuličky