Potravina, která je nejoblíbenější a také asi nejzásadnější pro celou gastronomii. Dotýká se všech myslitelných pokrmů od polévek a salátů až po hlavní chody. Maso je zásadním zdrojem bílkovin, obsahuje vitamíny B, železo a fosfor.
Mezi nejčastěji konzumované druhy masa u nás patří kuřecí a vepřové. Kuřecí maso je bílé a lehké. Vepřové maso je růžové a velmi tučné. Hovězí maso má spíše intenzivně tmavé barvy. Maso se vybírá ke zpracování podle konkrétného pokrmu a to ne jen druh, ale také konkrétní část, tedy kýta, krkovice, žebra a další.
Velmi ceněné je maso rybí. Jeho konzumace se doporučuje často, i několikrát týdně. Rybí maso obsahuje omega-3mastné kyseliny, vitamíny A, D a také jód nebo železo. Zdravé jsou ryby sladkovodní i mořské.
Kůži na bůčku nařežeme na čtverečky a potřeme směsí medu,rozetřeného česneku, podle chuti soli, pepře a troškou piva. Pořádně vetřeme do masa ze všech... více o Vepřové maso na pivu s medem
Do misky nalijeme olej, a přidáme koření - od všeho +- jednu lžičku. Kuřecí maso si nakrájíme na menší kousky a dáme do misky s olejem. Zakryjeme... více o Pikantní kuřecí nugetky
Kuřecí řízky obalíme a osmažíme klasickým způsobem. Směs salátů a rajčátky omyjeme a nakrájíme. Smetanu vyšlehám s dijonskou hořčicí a citronovou... více o Kuřecí salát s hořčicovým dresinkem
Cherry rajčátka rozkrájíme na půl a vložíme do misky. Rajčátka osolíme, opepříme, přidáme prolisovaný česnek, zakapeme olivovým olejem, přídáme... více o Těstovinový salát s kuřecím masem a cherry rajčátky
Játra očistěte a nasekejte nadrobno. Najemno nakrájenou cibuli orestujte na másle dozlatova. Přidejte nasekaný česnek, tymián, portské a zakryté duste... více o Domácí kachní paštika
Nejdříve dáme uvvařit nudle do vroucí vody. Poté si na oleji osmažíme cibulku a přidáme na kostičky nakrájené kuř.maso a nakrájené žampiony. Lehce... více o Smažené čínské nudle s kuřecím masem a zeleninou
Na rozpálenou pánev s olejem přidáme na kousky nakrájené kuřecí maso. Krátce orestujeme, přidáme sůl, pepř a kari. Krátce dopečeme a vypneme. Mezitím... více o Lehký kuřecí salát
Nakrájejte a naklepejte maso asi 5x2cm osolte, potřete hořčicí, pokladejte slaninu, srolujte a napíchejte na špejle. Vložte do pekáčku, podlejte vodou... více o Špíz z mini roládek
Maso nakrájejte na větší kostičky. Rozšlehejte vejce a přidejte solamyl, aby Vám vzniklo takové těstíčko (hustá konzistence). Přidejte maso, osolte a... více o Čína se zeleninou
Chřest oloupejte, odlomte tuhé konce a šikmo nakrájejte na kousky. Oloupané mrkve nakrájejte nadrobno, stejně jako opláchnuté a osušené maso. V... více o Jehněčí na kari s chřestem
Omyjeme maso, popř. nařízneme (pokud je silnější) a zprudka opečeme z obou stran na pánvi s olivovým olejem (pokud máme titanovou pánev, můžeme i bez... více o Hermelínové kuře s rajčátky
Maso omyjeme, jemně naklepeme. V misce si smícháme veškeré suroviny krom rozmarýnu. Maso vložíme do uzavíratelné misky a prohněteme s marinádou. Na... více o Krkovice na medu a rozmarýnu
Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky, dáme do misky, osolíme, přidáme steakové koření, trochu oleje, promícháme a necháme chvíli marinovat. Na troše... více o Kuřecí nudličky pro labužníky
Kuřecí prsa si opláchneme, trošku naklepáme, osolíme a nakrájíme na kostičky. Vložíme do misky, pokapeme maggi, promícháme a necháme odležet. U hlívy... více o Kuřecí špízy se zeleninou a hlívou ústřičnou
Maso si nakrájíme na kousky a dáme do mísy, přidáme sůl, grilovací koření, pepř, kmín, mletou červenou papriku, vegetu, chilli koření a zalijeme... více o Gemerské tajemství
Nudle si uvaříme podle návodu a pak je scedíme. Scezené v sítku je odstavíme bokem. Zatímco se nám vařily nudle, jsme si maso omyli a nakrájeli na... více o Čína po Kauflandsku
Kuřecí prsa a stehna nakrájíme přes vlákno na drobnější kousky, lehce ji osmahneme na horkém tuku, zaprášíme prosátou moukou, přidáme máslo a... více o Kuřecí maso na smetaně se žampiony
Šunku promíchejte v míse s kůrou a velmi jemně nakrájenou šalvějí. Panenky očistěte a každou rozkrojte napříč na polovinu. Podélně nařízněte asi do... více o Vepřová panenka po středomořském způsobu
Meruňky nakrájejte na velmi malé kostičky. Na 2 lžících rozehřátého oleje poduste oloupanou a pokrájenou cibuli a česnek. Nechte vychladnout. Mleté... více o Orientální jehněčí kebaby
Vepřovou panenku osolíme, opepříme. Na pánvi rozehřejeme olivový olej. Hodíme na pánev a necháme z obou stran zatáhnout. Potom dáme do zapékací misky... více o Vepřové medailonky s žampionovým přelivem
Česnek a cibuli nakrájíme na drobno. Kuřecí paličky osolíme a opepříme. Dáme do pánve a ze všech stran dohněda opečeme. Přidáme česnek a cibuli.... více o Kuřecí paličky s oříšky
Porce králíka spaříme vařicí vodou, opláchneme a necháme okapat. Na tuku dozlatova osmažíme drobně nakrájenou cibulku, přidáme porce králíka, lehce je... více o Králík podle uzenáře
Zázvor, najemno nasekané feferonky a citronovou trávu promíchejte s cukrem a kávou. Touto marinádou přelijte kuřecí maso a nechte v chladu aspoň dvě... více o V kávě marinované kuřecí řízky
1. Den předem namočíme cizrnu 2. Pohanku uvaříme dle návodu 3. V troubě upečeme kuřecí čtvrtky na cibulce 4. Na olivovém oleji mírně osmahneme a... více o Pohankové rizoto s cizrnou a kuřecím masem
Vymažu zapékací misku (pekáč) sádlem. Nakrájím oloupané syrové brambory na plátečky (tenčí plátky) a vsypu je do misky (pekáče). Přidám trochu soli,... více o Kotlety na šlehačce
Do hrnce dám vypéct klobásu nakrájenou na kolečka. Když je opečená, vyjmu ji a do výpeku vložím kuřecí prsa (klidně celá nebo překrojená na půl),... více o Paella po česku
Těstoviny dám vařit, maso (nakrájené na kostky) lehce posypané grilovacím kořením obdělám na olivovém oleji. Když je zatáhlé, přidám klobásu, za... více o Těstoviny - co dům dá II
Krůtí prsíčka, nejlépe jen napůl rozmražená (není podmínkou, ale lépe se krájí), nakrájíme na tenké plátky (tak asi 3mm). Na tvaru a ploše plátečku v... více o Krůtí plátky podle zetě
Zeleninu a brambory pokrájíme na kostky, cibuli nahrubo a česnek na kolečka, vše vložíme do olivovým olejem vymazaného pekáčku. Trochu posolíme. Maso... více o Maso v pekáčku se zeleninou
Maso nakrojíme na krajích, naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme z obou stran horčicí. Na sádle zprudka opečeme maso a vyndáme. Najemno nakrájenou 1... více o Hovězí roštěnka
Maso opláchněte, osušte a nakrájejte na kostičky. Fazolky nechte trochu povolit, oloupanou cibuli nakrájejte nadrobno, 1 papričku na kolečka. V... více o Pilavli kuzu kavurma, jehněčí pilaf
Uvaříme těstoviny, na pánvi na prudko osmahneme kuřecí prsa nakrájená na malé kousky ( čím menší tím lepší).Zeleninu nakrájíme.Do velké mísy dáme... více o Těstovinový salát s kuřecími kousky
Množství surovin záleží na počtu strávníků Maso naklepeme, po stranách nařízneme, aby se nekroutilo při smažení, osolíme, opepříme a osmažíme z obou... více o Přírodní plátek se šunkou a žampiony
Mouku nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme větší polovinu droždí, přidáme špetku cukru, zalijeme cca 1dl vody a necháme... více o Kynuté knedlíky plněné masem
Maso pokrájíme na kostky (nudličky), opepříme, posypeme jemně pokrájeným zázvorem, zakapeme sojovou omáčkou (4 lžíce) a olejem (2 lžíce), poprášíme... více o Masová směs se zázvorem - nakládaná
V papiňáku na oleji zpěníme nakrájenou cibulku, přidáme vepřovou pečeni (v celku), kterou krátce osmahneme po všech stranách, až maso zbělá; zalijeme... více o Kapustová kaše s vepřovým masem + polévka
Vepřové maso nakrájíme na malé kousky, nenaklepané je rozložíme po pekáči, osolíme a poklademe vypeckovanými švestkami. Zalijeme vodou tak, aby bylo... více o Vepřové na švestkách
Maso nakrájet na nudličky, přidat sůl, pepř, chilli, česnek, olej a promasírovat a nechat uležet. Rajčata bez "bubáku" zpařit, oloupat a rozmixovat.... více o Vepřová kýta s červenýma fazolema
Kuře opláchneme a rozdělíme na 4 díly, aby se rychleji propeklo. Vložíme do zapékací mísy a připravíme si směs na kuře. Do misky si připravíme cibuli... více o Kuře ala Kanada
Ze solamylu, mléka a vejce si uděláme těstíčko (hustší). V něm obalíme nakrájené, osolené a opepřené kuřecí prsa. Necháme chvilku uležet. Rýžové nudle... více o Lehce pikantní Kung Pao
Připravíme cizrnu dle návodu; pozor musí se máčet cca 10-12 hodin před vařením. Na troše oleje zpěníme cibulku a přidáme na nudličky nakrájené (příp.... více o Cizrna po boloňsku
Plátky na krajích nařízneme, aby se nekroutily. Naklepeme, nasolíme a napepříme. Poprášíme je hl. moukou po obou stranách. Na sádlo si dáme cibulku.... více o Hovězí plátky se žampiony
Čočku propláchneme a dáme namočit do studené vody (stačí 1-2 hodiny). Pak ji v téže vodě uvaříme doměkka. Ponecháme v čočce jen malé množství tekutiny... více o Pikantní čočka s kuřecím masem
Tento pokrm je pro lidi, kteří rádi experimentují a mají rádi asijské, speciálně japonské chutě. ½ kg vepřové kotlety nakrájíme na 5 cm široké proužky... více o Vepřové grilované špízy na Firewire
Vypeckované a na plátky nakrájené avokádo zakapejte citronovou šťávou, aby nehnědlo. Plátky masa naklepejte, osolte, opepřete a opečte na rozehřátém... více o Telecí plátky s avokádem
Kůži na prsíčkách nařízněte šikmými zářezy, prsa osolte a okmínujte. Vložte je do pekáčku a pečte přikrytá při 200 °C asi 15 minut. Podlijte trochou... více o Kachní prsa s jarním salátem
Záměrně neudávám množství u všech surovin, záleží na každém kolik si toho do tortilly dá =). Opláchneme kuřecí maso, nakrájíme na nudličky, okořeníme... více o Tortily s kuřecím masem
Maso nakrájejte na kostky, osolte je a opepřete. V kastrolu rozehřejte máslo, osmažte cibuli dozlatova, vložte maso, osmažte ze všech stran, podlijte... více o Fiakr guláš s vídeňským knedlíkem
Cibuli si nasekáme nadrobno. Růžičkovou kapustu zbavíme svrchních zvadlých listů a omyjeme. Plec očistíme a nakrájíme na kostky. Kapustu uvaříme... více o Růžičková kapusta po indicku
Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme. Cuketu nakrájíme na kostičky i se slupkou. Cibuli nasekáme nadrobno. Žampiony nakrájíme na plátky. Na olivovém... více o Kuskus s mletým masem