Potravina, která je nejoblíbenější a také asi nejzásadnější pro celou gastronomii. Dotýká se všech myslitelných pokrmů od polévek a salátů až po hlavní chody. Maso je zásadním zdrojem bílkovin, obsahuje vitamíny B, železo a fosfor.
Mezi nejčastěji konzumované druhy masa u nás patří kuřecí a vepřové. Kuřecí maso je bílé a lehké. Vepřové maso je růžové a velmi tučné. Hovězí maso má spíše intenzivně tmavé barvy. Maso se vybírá ke zpracování podle konkrétného pokrmu a to ne jen druh, ale také konkrétní část, tedy kýta, krkovice, žebra a další.
Velmi ceněné je maso rybí. Jeho konzumace se doporučuje často, i několikrát týdně. Rybí maso obsahuje omega-3mastné kyseliny, vitamíny A, D a také jód nebo železo. Zdravé jsou ryby sladkovodní i mořské.
Maso pokrájíme na nudličky, kedlubny na slabší hranolky, zasypeme kořením, zakápneme asi třemi lžícemi oleje a jemně osolíme. Dáme do chladna proležet... více o Masové nudličky s kedlubnou
Na připravený pekáč (stačí nízký) dáme máslo dle potřeby. Papriku nakrájíme na proužky a totéž uděláme s cibulí. Obě ingredience rozložíme rovnoměrně... více o Kuře jinak
Větší kuře vykostíme na jeden velký plát, který osolíme z obou stran. V míse si smícháme pokrájené rohlíky, cuketu, papriku, nasekané rajče, vejce,... více o Kuřecí roláda se zeleninou
Kuřecí maso si umyjeme, nakrájíme na plátky a naklepeme zlehka přes igelitový sáček, okořeníme pepřem a sušeným česnekem a osolíme. Uvařenou brokolici... více o Kuřecí roládky s brokolicí
Těstoviny uvaříme ve vodě klasickým způsobem. Necháme odstát a vykapat. Ještě zmrzlá (ne úplně) kuřecí prsíčka nastrouháme na struhadle na hrubo.... více o Zapékané těstoviny se strouhaným kuřecím
Větší očištěné řízky osušíme, ostrým nožem v nich prořízneme kapsu a maso naklepeme. Kapsy v mase rozevřeme, vytřeme grilovacím kořením, vložíme do... více o Plněné vepřové řízky
Vepřovou panenku nakrájet na medailonky a naklepat. Marináda: Vejce rozklepněte a dejte do mísy. Přidejte sůl, Worchestrovku a hořčici. Zamíchejte.... více o Medailonky po rošťácku
Nasucho vyzrálý nízký roštěnec začistěte a krájejte i s kostí na aspoň dva palce (5 cm) vysoké steaky. Posypte čerstvě mletým pepřem, pokapejte... více o Na kosti grilovaný nízký roštěnec, lišková omáčka a dušená zelenina
Asi 1 kg vepřového boku vykostěte a zakrojte do pravidelného obdélníku tak, aby byl všude stejně vysoký. Křížem nakrojte kůži, ze všech stran dobře... více o Grilovaný vepřový bůček z přeštických vepřů na celerovém salátu
Cibuli a mrkev nakrájíme na větší kostky a necháme podusit na másle nebo oleji. Do hrnce přidáme omyté kuřecí paličky a polijeme sojovkou. Lehce... více o Kuře na paprice s mrkví
Na dno pekáčku dáme pokrájenou cibuli na kostičky a česnek na plátky. Maso očistíme, pokrájíme na větší kusy, nasolíme a dáme do pekáčku. Přidáme... více o Kuřecí s vepřovým pečené na žampionech
Na trošce oleje se špekem osmažíme dosklovata cibuli, přidáme osmažit celer, mrkev a očištěné a na nudličky pokrájené žaludky. Přidáme papriku, kterou... více o Gulášová polévka z kuřecích žaludků
Rajčata pokrájíme na čtvrtky, papriky na proužky, cibuli na kolečka a vše dáme do pekáčku s trochou oleje do předehřáté trouby. Až se nám zelenina... více o Řízky naruby - na zelenině (leču)
V míse vařečkou rozmícháme mleté maso, přidáme koření dle chuti a nastrouhanou nebo nadrobno nakrájenou nivu. Vše pořádně smícháme a připravíme si... více o Řízečky z mletého masa s nivou
Do rozpáleného hrnce dáme osmahnout cibulku a na malé kostičky nakrájenou krkovici. Pak přidáme špenát a necháme ho změknout. Když je špenát... více o Halušky se špenátem
Na pánvi podusíme zeleninu. Nejprve na malém množství oleje zpěníme najemno pokrájenou cibulku, pak přidáme růžičky květáku a brokolice a kousky baby... více o Kuřecí nudličky se zeleninou II.
Na cibuli osmahneme anglickou, cibuli, žampiony a játra. Osolíme, opepříme, zalejeme trochou vody, přisypeme petrželku, prolisovaný česnek a chvilku... více o Maminčino kuře s brambory
Nejdříve si připravíme mexickou směs (Mexická chuť), kterou podusíme na pánvičce a dáme bokem, dokud nebude připravené maso. Potom si zvlášť podusíme... více o Mexické maso
Předehřejte troubu na 200 °C V míse smíchejte sekanou, vejce, sůl, pepř, nakrájenou šalotku a na plátky nakrájený česnek (případně sušené nebo... více o Terrine Campagnarde
Maso naložíme do koření a necháme cca 2 hodiny uležet. Na pánvi si osmažíme cibuli do zlatova a podlijeme vodou. Přidáme maso a chvíli dusíme. Dále... více o Zeleninový kuskus
Ve směsi z poloviny vína, oleje a hořčice nechte marinovat asi 30 minut maso. Zbylý olej rozehřejte a osmažte na něm očištěnou a na kostky nakrájenou... více o Medailonky v zelenině
Jazyky omyjeme, v tlakovém hrnci rozpustíme sádlo, přidáme na kostičky nakrájený špek a jazyky orestujeme. Posléze jazyky vyndáme a necháme odpočinout... více o Luxusní vepřový jazyk s domácím knedlíčkem
Cibuli nakrájíme a orestujeme na rozpáleném oleji, přidáme předem okořeněné maso, které na cibuli opečeme. Přidáme jednu polovinu zelí a dusíme do... více o Segedínský guláš s krůtím masem Institutu kompliment
Maso osolíme, vložíme do papiňáků s kořením a mírně podlijeme vodou (asi 2 dl). Dusíme cca 20 minut. Poté do vývaru přidáme obě smetany a rozšleháme.... více o Kuřecí na paprice
Troubu předehřejte na 240 °C. Kůžičku na mase nakrojte šikmými řezy. Zakápněte olejem, potřete solí, pepřem, fenyklem a muškátovým oříškem. Maso... více o Pikantní vepřová pečínka
Kuřecí prsa nakrájíme na kostičky, orestujeme na oleji; přidáme sůl, kari a vodu a dusíme do měkka - přibližně půl hodiny. Maso pak už jen smícháme s... více o Kuřecí rizoto na kari
Hermelín a cibuli nakrájíme na malé kousky. Do směsi nastrouháme cuketu, salám, česnek a vmícháme koření a olej. Kuřecí čtvrtky omyjeme a dáme na... více o Kuře se sýrovou směsí
Nejprve si připravíme masovou "směs". Vepřové maso naložíme do oleje smíchaného s kari a s mletou paprikou. Necháme cca 12 minut odležet. Než začneme... více o Špagety alá Martina
1.) Opláchnut a očistit kuře, osušit, potřít povoleným máslem, osolit a posypat estragonem. 2.) Bylinky vmíchat do 1/2 ricotty, lehce osolit a naplnit... více o Kuře na estragonu
Kuřecí prsa naporcujeme na menší kousky, osolíme, okořeníme podle chuti (bazalka, oregano, vegeta, grilovací koření a jiné). Dno sádlem vymazaného... více o Kuřecí prsa s hermelínem
Vezmeme si mísu a smícháme v ní výše zmíněné ingredince (stehýnka vkládáme až nakonec). Takto připravenou mísu vložíme do ledničky a necháme ji... více o Medová kuřecí stehýnka
Chřest operte, spodní třetiny oloupejte a dřevnaté konce odkrojte. Stonky nakrájejte na kousky. Mrkev očistěte, lehce oškrábejte a pokrájejte na tenké... více o Kuře s chřestem v alobalu Institutu Kompliment
Římský hrnec ponoříme na 15 minut do dřezu se studenou vodou. Mezitím pokrájíme nadrobno cibuli a v míse smícháme s kysaným zelím a olejem. Římský... více o Kuřecí prsa na zelí Institutu Kompliment
Krůtí maso nasucho osmahnout na pánvi, dochutit solí a pepřem. Do mísy okapané červené fazole, celé bílé fazole, 2-3 stroužky česneku (dle chuti),... více o Fazolový salát s mletým masem
Jednu cibuli nakrájet najemno, ostatní cibule na půlkolečka. Dva stroužky česneku rozmačkat, tři nakrájet najemno. Do mísy si dát maso, najemno... více o Krůtí sekaná s hořčičnou omáčkou a pečenými brambory
Krůtí maso jsem si zbavila kůže, řádně ho oplácla a obalila v bambově soli. Do pečící nádoby jsem si vložila na hrubo nakrouhanou kořenovou zeleninu,... více o Pečená krůta s pečenými brambory a dušenou zeleninou
V hrnci orestujeme cibuli, přidáme nakrájené maso, a chvíli smažíme. Přisypeme kari, česnek, sójovou a worchestrovou omáčku a necháme podusit. Až maso... více o Sýrová kari omáčka
1) Mouku smícháme s práškovou hořčicí a ve směsi stejnoměrně obalíme kuřecí stehna. Ve velkém kastrolu rozehřejeme slunečnicový olej a máslo a zprudka... více o Dušené kuře po anglicku
Kousky kuřete obalíme v mouce ochucené pepřem a solí a opékáme zhruba 4 minuty na velké pánvi se silným dnem a vyšším okrajem na oleji po obou... více o Kuřecí frikasé
Kuřecí prsní řízky zakryjeme potravinovoou folií a naklepeme hladkou stranou paličky, aby byly ploché. Maso opékáme na velké pánvi na oleji na každé... více o Kuře Lady Jane
Maso si nakrájíme na kostičky a naložíme ho do marinády (olej, sladká paprika, grilovací koření, koření na drůbež, bylinková sůl, pepř a trochu kečupu... více o Salát s kuřecími kousky
Játra očistíme a odblaníme. Na pánvi osmahneme cibulku, česnek, bylinky a koření. Necháme chvilinku provonět. Přidáme játra - osmahneme do hněda (při... více o Domácí paštika z kuřecích jater
Plát masa naplňte směsí másla, petrželky, rýže a hrášku. Pak jej osolte, stočte jako roládu a pečte zakryté na sádle, v troubě předehřáté na 180 °C za... více o Telecí hrudí plněné risi-pisi
Kuře omyjeme a rozdělíme na části. (stehýnka, prsíčka). Předehřejeme troubu na 200°C. Maso osolíme, okmínujeme, posypeme mletou paprikou a... více o Nejlehčí pečené kuře a brambory
Na oleji nejprve zprudka opečte ze všech stran maso. Vyndejte a na zbylém tuku opečte cibuli a česnek, asi 10 minut, aby se zelenina nezabarvila. Maso... více o Vepřové na pomerančích
Dáme si vařit rýži s curry kořením, bazalkou a provensálským, nezapomeneme osolit. Vaříme cca 15 minut. Nakrájíme si kuřecí maso, stačí půl prsa na... více o Curry rizoto s kuřecím masem a rajčátky
Lilky rozkrájíme podélně na půlky, vydlabeme. Vnitřky nakrájíme na kostičky, osolíme a necháme "vypotit". Mezitím si kuřecí maso nakrájíme na kostičky... více o Zapečený lilek s kuřecím masem
Brambory oloupeme a dáme vařit do osolené vody. Mezitím si nakrájíme z vepřové panenky 3 medailonky (silnější plátek, který ve středu nařízneme,... více o Vepřová panenka na pepři, mrkvové chipsy, šťouchané brambory
Lilek rozkrojíme na půky a vydlabeme, posypeme solí a necháme "vypotit". Po chvíli kousky lilku propláchneme vodou (aby se zbavily soli) a nakrájíme... více o Zapečený lilek po italsku - bez tuku
Maso osolte a opepřete a zprudka osmažte tak, aby zůstalo šťavnaté. Ještě teplé pokrájejte na kousky a promíchejte s rukolou nebo natrhanými lístky... více o Domácí gyros