Potravina, která je nejoblíbenější a také asi nejzásadnější pro celou gastronomii. Dotýká se všech myslitelných pokrmů od polévek a salátů až po hlavní chody. Maso je zásadním zdrojem bílkovin, obsahuje vitamíny B, železo a fosfor.
Mezi nejčastěji konzumované druhy masa u nás patří kuřecí a vepřové. Kuřecí maso je bílé a lehké. Vepřové maso je růžové a velmi tučné. Hovězí maso má spíše intenzivně tmavé barvy. Maso se vybírá ke zpracování podle konkrétného pokrmu a to ne jen druh, ale také konkrétní část, tedy kýta, krkovice, žebra a další.
Velmi ceněné je maso rybí. Jeho konzumace se doporučuje často, i několikrát týdně. Rybí maso obsahuje omega-3mastné kyseliny, vitamíny A, D a také jód nebo železo. Zdravé jsou ryby sladkovodní i mořské.
Připravíme si s předstihem marinádu a pastu. Marináda se dělá ze 1/4 litru jogurtu, 2 lžiček karí, 1 lžičky chilli, 4 lžic oleje a soli. Na pastu... více o Kuře v marinádě II.
Kuře rozdělíme na 4 porce a prosolíme. Cibuli nakrájíme na drobno a položíme na dno pekáčku, na ni dáme rozporcované kuře, kousek másla a dáme do... více o Pečené kuřecí kousky na cibuli se šlehačkou
Smíchejte na pánvi nejprve kuřecí (hovězí) vývar se sójovou omáčkou a medem. Promíchejte a uveďte do varu. Přimíchejte kečup (ošklivě se zdrcne, ale... více o Marináda na steaky
Kuřecí prsa naporcujeme na plátky,které rukou jemně naklepeme a pak osolíme a popepříme bílým pepřem. Pak poklademe plátky sýra můžou být hrubší.... více o Plněná kuřecí prsíčka II.
Krůtu důkladně omyjeme a osušíme. Nasekanou cibuli zesklovatíme na rozehřátém margarínu. Toasty nakrájíme na kostičky a promícháme s cibulí,... více o Krůta po americku
Řízky osolíme, opepříme a opečeme na oleji. Přidáme kostičky šalotky, přilijeme vívo a vývar, vmícháme petrželku a dusíme 20 minut. Řízky udržujeme v... více o Kuřecí prsíčka po florentinsku
Kuřecí stehna omyjeme a osušíme. Rozehřejeme máslo, poté je sejmeme z ohně a vmícháme sójovou omáčku, hořčici a estragon. Marinádou stehna ze všech... více o Kuřecí stehna v sezamu
Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky. Celer očistíme a pokrájíme na hranolky dlouhé asi 3 cm. Žampiony nasucho očistíme, oloupeme, větší... více o Zapečené kuře s celerem
Panenky omyjeme a osušíme, do masa vetřeme sůl, pepř a papriku. Polovinu plátků šunky rozložíme vedle sebe, poklademe masem, zakryjeme zbylou šunou a... více o Vepřové panenky se šunkou
Řízky opláchneme, osušíme a lehce naklepeme. Na rozehřátém tuku se lžící oleje řízky po každé straně osmažíme. Osolíme, opepříme a narovnáme do... více o Vepřové řízky s mozzarellou
Maso vložíme do misky, přidáme strouhanku, vejce, na kostičky nakrájený sýr, nasekaný česnek a směs důkladně zpracujeme. Dochutíme solí, pepřem a... více o Hovězí biftečky s ovčím sýrem
Vepřová žebírka osolíme, podlijeme vodou a pečeme při teplotě asi 200 °C 40-50 minut. Neustále poléváme šťávou, která se vysmaží. Během pečení si... více o Pikantní žebírka
Kýtu nakrájíme na plátky a naklepeme. Vejce rozšleháme přidáme sůl, koření, solamyl, utřený česnek, zamícháme a vložíme maso. Necháme 24 hodin uležet... více o Marinovzne rizky
Na pánvi rozpálíme sádlo, na něm osmahneme na kostičky nakrájenou cibuli dozlatova. Přidáme na kostky nakrájené maso a zprudka asi 3 minuty opékáme.... více o Pivní guláš
Na kostky nakrájené maso smícháme, se lžičkou sladké papriky, solí, pepřem a polovinou nadrobno nasekaného česneku. Přikryté necháme přes noc... více o Cikánský guláš
Ve velkém hrnci rozehřejeme máslo, osmažíme na kolečka nakrájenou cibuli dozlatova. Přidáme nakrájenou papriku a 5 minut povaříme, poté přidáme... více o Farmářský guláš
Celer a maso pomeleme, přidáme ostatní suroviny a propracujeme. Vytvarujeme karbanátky, které po obou stranách opečeme na rozehřátém oleji. Podáváme... více o Kuřecí karbanátky Texas
Maso odblaníme a dáme na hodinu do mrazničky. V polozmrzlém stavu je nakrájíme na 24 velmi tenkých plátků. Cibulovou nať omyjeme, nakrájíme na stejnou... více o Hovězí rolky negi-maki
Maso zavineme a ovážeme nití. Citronovou šťávu smícháme se solí, pepřem, paprikou a maso pokapeme. Necháme 15 minut odležet, pak je osušíme a při... více o Krůtí medailonky na kari
Citrony vydrhneme, tence oloupeme a vymačkáme šťávu. Citronovou kůru nakrájíme na nudličky. Omytá, osušená stehna rozdělíme na dvě části, osolíme a... více o Kuřecí stehna s citronem a rozmarýnem
Maso naklepeme, potřeme hořčicí, osolíme, opepříme a posypeme tymiánem. Polovinu slaniny nakrájíme na kostičky a společně s nakrájenou cibulí osmažíme... více o Vepřové bavorské závitky
Maso omyjeme a osušíme. Zeleninu očistíme a nakrájíme na větší kousky. Rozložíme ji na hovězí plátky společně s bobkovým listem, zrnky pepře, nového... více o Hovězí pečeně na divoko
Maso naklepeme, osolíme, opepříme a z jedné strany potřeme hořčicí. Maso poklademe nejprve slaninou, na ni rozdělíme plátky žampionů, pak párek a... více o Babiččiny závitky
Maso nakrájíme na menší kostky, lehce naklepeme a naložíme na půl hodiny do směsi oleje a koření. Pak jednotlivé kousky masa napichujeme na jehlu... více o Ďábelské špízy
Nakrájíme si kuřecí řízky na kostičky, osolíme je a posypeme kari kořením. Rozpálíme tuk a kuřecí kousky osmahneme. Podle potřeby a barvy ještě... více o Kuřecí řízky
Nakrájíme si kuřecí řízky na kostičky, osolíme je a posypeme kari kořením. Rozpálíme tuk a kuřecí kousky osmahneme. Podle potřeby a barvy ještě... více o Těstoviny Eistan
Očištěné maso opláchneme, nakrájíme na nudličky, osolíme, vložíme do kastrolu na rozpuštěnou, na nudličky nakrájenou slaninu a opečeme. Po chvíli... více o Tokáň
Drobně nakrájenou cibuli osmažíme na slanině, přidáme porce králíka, osolíme, přidáme ostatní koření a králíka po všech stranách opečeme. Potom mírně... více o Králík na cibuli
Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme a na oleji orestujeme. Do mléka Tatra zamícháme rozetřený stroužek česneku. Zvlášť usmažíme 5 bramboráčků. Na... více o Hospodářův řízek
Plátky masa naklepeme, osolíme a opepříme. Vložíme je na horké máslo a po obou stranách opékáme dozlatova asi 8 minut. Polijeme vínem. Žloutky... více o Gratinované krůtí řízky
Maso naklepeme, osolíme a potáhneme slaninou a česnekem. V kastrolu rozpálíme kousek másla, vložíme maso přilijeme 2 lžíce octa, 3 lžíce vína, trochu... více o Florentinské hovězí
Kuře nakrájíme na čtvrtky, stehna ohneme a sepneme špejlí, křdla zalomíme dozadu, čtvrtky osolíme, obalujeme v těstíčku a smažíme v rozehřátém oleji. ... více o Kuře smažené v těstíčku
Maso rozdělíme po 100 g steakách a na každý plát masa rozdělíme šunku a sýr - vše nakrájené na plátky. Potom přidáme uzeného lososa a zavineme. Po... více o Fjord
Maso nakrájíme na menší plátky, naklepeme, potřeme olejem a uložíme do lednice tak na 2 hodiny odležet - pozor, nesolíme, ani nepepříme. Nakrájíme... více o MASO SE ŽAMPIONY A CIBULÍ
Osm zelných listů povaříme 3 minuty v osolené vodě, zchladíme studenou vodou a necháme okapat. Maso omyjeme, osušíme, opečeme ze všech stran na lžíci... více o Vepřová panenka v zelném závitku na víně
Víno ohřejeme a rozpustíme v něm zrnitý vývar. Na hodinu do něj namočíme sušené ovoce, skořici a hřebíčky. Troubu předehřejeme na 200 °C. Do masa... více o Vepřová pečeně se sušeným ovocem
Oloupanou kedlubnu a mrkve nakrájíme na kousky a dusíme ve 1/4 litru vroucí vody asi 10 minut. Zeleninu necháme okapat a vývar si zachytíme. Na... více o Vepřové špízy se zeleninou
Maso odblaníme, omyjeme a osušíme. Pak je vložíme do horké vody, rychle přivedeme k varu a poté vodu osolíme. Vaříme asi dvě a půl hodiny doměkka.... více o Zadělávané fazolky
Kuřecí maso nakrájíme na kostky, dáme zhruba na 10 minut do sojové omáčky a poté obalujeme v mouce, vejcích a strouhance. Dáme na rozpálenou pánvičku... více o Kuřecí kostky II.
Maso nakrájíme na kostičky osolíme, opepříme a zprudka opečeme na oleji. Přidáme tavené sýry a až se rozpustí, vše zalijeme smetanou. Dochutíme... více o Nudle s kuřecím masem v sýrové omáčce
Kuře omyjeme, očistíme a rozdělíme na 6 porcí. Cibulky nakrájíme na kolečka a na oleji necháme zrůžovět. Přidáme rajčatový protlak a víno, promícháme... více o Italské kuře
Řízky naklepeme, osolíme, opepříme. Na plátky položíme plátky šunky a na něj olomoucké tvarůžky. Řízky v polovině přehneme, kraje sepneme párátky, aby... více o Olomoucký řízek
Na dno vymazaného pekáčku klademe kousky osoleného kuřete. Na ně nasypeme drobně nakrájený česnek (ne utřený !!). Na česnek postrouháme sýr a vše... více o Zapečené kuře s česnekem
Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme olejem a vložíme do mikrovlnné trouby. Po čtyřech minutách položíme na maso plátek uzeného masa a... více o Pašerácký řízek
Kotlety naklepeme, potřeme česnekem se solí (soli trochu) a naložíme do směsi připravené ze dvou dílů medu a jednoho dílu sójové omáčky. Je-li směs... více o Vepřové kotlety na medu
Maso omyjeme, osušíme, vetřeme do něj sůl, pepř a prudce ho opečeme ze všech stran na dvou lžících oleje. Bylinky omyjeme, osušíme, lístky otrháme a... více o Roastbeef v bylinkách
Na dno pekáče poklademe vrstvu zelí, posypeme grilovacím kořením, oreganem a vločkami másla. Dále poklademe naporcovaným, mírně osoleným kuřetem a... více o Kuře pečené na zelí
Kýtu nakrájíme na plátky a naklepeme. Vejce rozšleháme přidáme sůl, koření, solamyl, utřený česnek, zamícháme a vložíme maso. Necháme 24 hodin uležet... více o Fantastické řízky
Kuře omyjeme, naporcujeme, posypeme kořenící solí a dáme na olej do pekáčku. Vložíme do trouby. Oškrábeme brambory a nakrájíme je na plátky. Druhý... více o Kuře od Renaty na šlehačce
Maslo rozehrejete v kastrolu, vlozte podelne rozkrojene houby a smazte, dokud houby nepusti stavu. Pridejte syr v kouscich a pomalu rozpoustejte ( asi... více o Veprove platky na zampionech