Potravina, která je nejoblíbenější a také asi nejzásadnější pro celou gastronomii. Dotýká se všech myslitelných pokrmů od polévek a salátů až po hlavní chody. Maso je zásadním zdrojem bílkovin, obsahuje vitamíny B, železo a fosfor.
Mezi nejčastěji konzumované druhy masa u nás patří kuřecí a vepřové. Kuřecí maso je bílé a lehké. Vepřové maso je růžové a velmi tučné. Hovězí maso má spíše intenzivně tmavé barvy. Maso se vybírá ke zpracování podle konkrétného pokrmu a to ne jen druh, ale také konkrétní část, tedy kýta, krkovice, žebra a další.
Velmi ceněné je maso rybí. Jeho konzumace se doporučuje často, i několikrát týdně. Rybí maso obsahuje omega-3mastné kyseliny, vitamíny A, D a také jód nebo železo. Zdravé jsou ryby sladkovodní i mořské.
Očištěné husí drůbky dáme vařit do studené vody s kořenovou zeleninou, solí a kořením. Ze sádla a mouky připravíme světlou jíšku, přecedíme na ni... více o Husí drůbky po arménsku
Na oleji osmažíme kousky cibule a česneku, vsypeme nudličky kuřecího masa, přidáme postupně krájené feferonky a zelí. Podlijeme vínem, osolíme,... více o Kuřecí flamendr
Římský pekáč namočíme na 10 minut do studené vody, aby nasákl vodu. Zelí scedíme, přesypeme na dno pekáče, poklademe kousky ananasu a podlijeme vínem.... více o Pečený králík na zelí s ananasem
Maso prošpikujeme klínky slaniny po vlákně, osolíme a opepříme. Kořenovou zeleninu nakrájíme na plátky a osmažíme dozlatova, přisypeme krájenou cibuli... více o Pardubická hovězí pečeně
Kuřecí řízky odblaníme, po obvodu několikrát mělce nařízneme, jemně naklepeme, posypeme rozdrceným česnekem a kořením, pokapeme olejem, sojovou... více o Marinované kuřecí řízky
Oba druhy kmínu smícháme se solí, vetřeme do masa, zabalíme do fólie a necháme asi 4 hodiny odležet v ledničce. Maso ze všech stran prudce opečeme na... více o Vepřová pečeně na kmíně se žampiony
Maso nakrájíme na nudličky. Česnek najemno nasekáme, přidáme zázvor, sójovou omáčku, cayenský pepř a lžíci oleje. Marinádou přelijeme maso a necháme... více o Čína z vepřového masa s chřestem
Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostičky. Cibuli a česnek jemně nasekáme. Maso osmahneme na oleji, přidáme cibuli s česnekem. Orestujeme a... více o Kuřecí ragú se zeleninou
Uvaříme rýži v osolené vodě s kari. Osmahneme v pekáči nadrobno nakrájenou cibuli, zpěníme dozlatova, přidáme zeleninu a podusíme. Potom přidáme... více o Zeleninové rizoto IV.
Maso naklepeme, osolime a posypeme kari korenim. Dame si do kastrulku uvarit masox, a pokracujeme tak, ze maso nejprve obalime ve strouhance, potom v... více o Holstynske rizky
Kotlety omyjeme, osušíme a nakrájíme na dlouhé širší nudličky. Na rozpáleném oleji asi 5 minut smažíme maso a kolečka mrkve. Poté přidáme plátky... více o Exotické kotlety
Kuřecí prsa lehce naklepeme, osolíme a opepříme. Na rozehřátém másle je z obou stran opečeme. Maso vyjmeme a do pánve vlijeme rum, přidáme sýr a... více o Kuřecí prsa v rumu
Játra pomeleme, smícháme se všemi ingrediencemi a dáme péci do tukem vymazané formy (nejlépe do srnčího hřbetu). Po upečení naporcujeme a podáváme s... více o Falešná husí játra
V kotletě nařízneme ostrým nožem kapsu, naklepeme, naplníme a sešijeme.<br>Náplň: zelí scedíme, přisolíme, přidáme jemně nakrájenou cibuli a drcený... více o Vepřové kotlety plněné zelím
Očištěnou slepici dáme vařit s kořením, kořenovou zeleninou, cibulí a solí doměkka. Zvlášť připravíme omáčku z máslové jíšky, kterou zalijeme částí... více o Slepice s petrželovou omáčkou
Kuře osmahneme na tuku a vyjmeme. Pak osmahneme cibuli do zlatova, zaprášíme moukou, zalijeme vývarem a vínem a rozmícháme. Přidáme kuře, osolíme,... více o Kuře s hráškem
Maso nakrájíme na proužky a vložíme do marinády na několik hodin uležet. Poté maso osmahneme a vyjmeme, na výpeku osmahneme dozlatova šunku a poté vše... více o Kuřecí v marinádě III.
Uděláme bramborákové těsto a v lívanečníku usmažíme malé bramboráčky. Mezitím připravíme masovou směs: Kuřecí maso nakrájíme na nudličky a orestujeme... více o Tatranské kuře
Maso rozkrájíme na větší kostky. Nasekané cibule orestujeme na oleji, přidáme maso, ochutíme paprikou, pepřem a kmínem. Promícháme a opečeme, vmícháme... více o Drážďanský guláš
Kuře zbavíme kůže a vykostíme. Plát zlehka naklepeme, osolíme a opepříme. Ze špenátu odkrojíme stonky, spaříme a necháme okapat. Na plát masa... více o Kuřecí roláda se špenátem
Řízky obalíme v těstíčku (mouku smícháme s paprikou, špetkou soli a pepře) a krátce je ze všech stran opečeme na 3 lžících rozehřátého oleje, poté je... více o Krůtí řízek s paprikovou krustou
Vykostěné kuře nakrájíme na 2-3 cm dlouhé proužky, dáme do misky, přidáme trochu oleje, přidáme šalvěj a oregano, promícháme. Necháme asi hodinku v... více o Šalvějové kuře
Krocana nakrájíme na malé kousky, papriky na proužky, citron pečlivě omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Do ohřátého bujonu vlijeme želatinu ... více o Krocan ve vinném aspiku
Kotlety omyjeme, osušíme, naklepeme, osolíme a opepříme. Na rozehřátém oleji je ze všech stran asi 6 minut opékáme. Ve vroucí osolené vodě povaříme... více o Kotlety v ostré omáčce
Pro přípravu tlačenky uvaříme maso tak, aby zůstalo poněkud tužší, játra uvaříme doměkka, kůže a nožičky hodně doměkka. Maso vykostíme a necháme... více o Domácí tlačenka
Česnek rozmačkáme a přidáme všechno koření, smícháme s vajíčky dohromady, kvedlačkou rozmícháme směs. Maso nakrájíme na plátky, které trochu naklepeme... více o Rošťák od Gizda
Rezne vyklepeme, na okrajoch nadrežeme a po oboch stranách opečieme. Potom ich osolíme a okoreníme. Jablko zbavíme jadra, olúpeme a nakrájame na... více o Bravčové rezne s jablkami
Rajčata a cibuli nakrájíme. Na větší kostce másla osmahneme cibulku do zlatova. Maso na kostičky, osolíme, opepříme a vložíme do cibulky, dusíme.... více o Kebab III.
Prsíčka osolíme, opepříme, obalíme v mouce, rozšlehaném vajíčku a znovu v mouce. Po obou stranách na rychlo opečeme na másle do zlatova a na mírném... více o Kuřecí prsíčka Capriccio
Kuře naporcujeme, osolíme a na polovině másla upečeme do měkka. Je-li třeba, podlijeme vývarem. Na druhé polovině másla podusíme nakrájené žampiony,... více o Kuře se žampiony
Kuře naporcujeme, potřeme česnekem utřeným se solí a obalíme ve směsi mouky, pepře a papriky. Porce masa po všech stranách opečeme na másle do zlatova... více o Kuře na česneku III.
Prsa nakrájíme na nudličky, ochutíme pepřem a mírně solí a na tuku orestujeme spolu s česnekem a cibulí nakrájenou na nudličky. Drůbeží šťávu smícháme... více o Krůtí (kuřecí) prsa na česneku
Před pečením kuřete připravíme omáčku: do trochu vody s octem dáme vorčestr, citrónovou šťávu, kečup, chilli, osolíme, opepříme a tuto směs nalijeme... více o Kuře s ostrou omáčkou
Žampióny nakrájíme na plátky. Na másle oestujeme cibuli, kari koření, přidáme žampióny a podusíme. Sáček šťávy ke kuřeti rozmícháme ve studené vodě a... více o Kuřecí steak se zeleninou a žampióny
V toubě předehřáté na 180 stupňů pečeme bagetu 12-15 minut do zlatova. Kuřecí maso opečeme, vychladlé nakrájíme na kousky. Jogurt smícháme se zálivkou... více o Kuřecí salát VIII.
Papriku nakrájíme najemno. Prsa naklepeme, osolíme, opečeme a vyndáme na teplé místo. Na zbytku tuku orestujeme papriku. Sáček Kuře na paprice vsypeme... více o Kuře na paprice s těstovinami
Maso opečeme, přidáme nakrájenou cibuli, protlak, orestujeme, podlijeme vodou nebo vývarem a dusíme doměkka. Mrkev a celer nakrájíme na nudličky a... více o Kuře v zeleninové omáčce
Kuřecí maso nakrájíme na dlouhé proužky, vložíme je do misky, přidáme grilovací koření, olej, utřený česnek, špetku cukru, hořčici a promícháme. Maso... více o Grilovaná kuřecí prsa se zeleninovou rýží
Vykostěný bůček nakrájíme na špalíčky. Osolíme, opepříme a pečeme do měkka a podléváme. Přidáme cibuli, česnek (třený), mletou papriku, na nudličky... více o Katův šleh IV.
Maso si nakrájíme na nudličky, přidáme koření a orestujeme na pánvičce. Poté přídáme čínskou zeleninu, zakapeme sojovou omáčkou a podusíme doměkka. ... více o Drůbeží směs
Housku nakrájíme na plátky zvlhčíme mlékem, dobře rozmělníme a vmícháme do mletého masa. Přidáme vejce, polovinu mouky, pepř, papriku a sůl. Z těsta... více o Dalmatské čufty II.
Vykostěný bůček nakrájíme na špalíčky, osolíme, opepříme a v troubě upečeme doměkka. Přidáme česnek, sladkou papriku, na nudličky pokrájené papriky,... více o Katův špalek
Maso nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme a ve větším hrnci na oleji dozlatova opečeme. Maso vyjmeme a na tuku dorůžova osmažíme kolečka cibule.... více o Kastrolková roštěná
Maso nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme a na oleji dozlatova opečeme. Přendáme do jiné nádoby. Na tuku osmahneme jemně nasekanou cibuli, přidáme... více o Hovězí námořnické maso
Maso naklepeme, okraje nařízneme, osolíme a jemně poprášíme zázvorem. Rychle opečeme z obou stran na rozpáleném oleji. Na másle zpěníme drobně... více o Vepřové plátky pana nadlesního
Oba kmíny smícháme se 2 lžičkami soli, vetřeme do masa, zabalíme do fólie a dáme na 4 h. do chladničky. Maso ze všech stran prudce opečeme, přidáme... více o VEPŘOVÁ PEČENĚ S KMÍNOVOU KŮRKOU
Umletá masa vyšleháme s vodou, pepřem a solí, přidáme strouhanou cibuli, strouhanku a vše ještě promícháme. Z hmoty tvoříme na pomoučněném válu tenké... více o PLNĚNÉ TLAPIČKY
Na zeleninu jemně nasekáme cibuli a česnek, pepř a jalovec rozdrtíme v hmoždíři, přísady smícháme s citronovou kůrou a šťávou. Touto směsí potřeme... více o DUŠENÉ HOVĚZÍ PLÁTKY SE ZELENINOU
Do umletého masa přidáme jemně nakrájenou cibuli a feferonky, mouku, vejce, sůl, pepř a dobře promícháme. Tvarujeme malé placičky, které opékáme po... více o KRUMLOVSKÝ DRAK
Naklepané řízky osolíme, pomoučníme a opečeme po obou stranách. Do výpeku dáme cibuli, zpěníme, přidáme kuřecí játra, osmahneme, zaprášíme moukou,... více o CÍFERSKÝ ŘÍZEK