Luštěniny by neměly chybět v jídelníčku nikoho z nás. Mají velký obsah bílkovin, vitamínu B, vápník, železo nebo fosfor. Neoblíbené je na nich, že mohou způsobovat nadýmání. Tomu však jde několika užitečnými triky při vaření zabránit.
Vždy by se měly podávat dobře uvařené. Pokud víte, že nebudete mít čas je nechat dobře provařit, je dobré jen na dlouhé hodiny předtím nechat namočené. Nejčastěji takto připravujeme čočku nebo fazole, cizrnu, sóju nebo hrách.
Pro snížení nadýmavosti pomáhá během vaření vyměnit vodu. Luštěniny by se neměly solit, naopak je dobré přidat saturejku, případně majoránku nebo estragon. Luštěniny se mohou podávat jako hlavní chod, příloha nebo v salátech či polévkách.
Cibuli nakrájíme na měsíčky, papriky na proužky, klobásku na půlkolečka, špek na menčí kostky (ale ne úplně malé). V hrnci rozehřejeme trošku oleje,... více o Babgulyás (Fazolový guláš)
Tortillu nakrájíme na sousta, rajče na plátky, plátkový sýr rozdělíme na menší kousky. V zapékací misce smícháme všechny ingredience a dáme do... více o Senzační Itálie v Mexiku s výletem do Holandska
Kuřecí řízky nakrájíme na kostky a opečeme na oleji s cibulí, přidáme kukuřici a děláme do měkka. Přidáme fazole i s nálevem, koření, kečup a trochu... více o Chilli von carne
Hrách si předem na noc namočíme ve vodě, po té v téže vodě dáme vařit, dokud hrách trochu nezměkne. Rozmixujeme na kaši, přidáme sůl, masox, pepř,... více o Klasická hrachová kaše
Na oleji zpěníme nakrájenou větší cibuli. Potom přidáme napůl nakrájená a očištěná kachní srdíčka a očištěné na třetinky nakrájené kachní žaludky.... více o Kachní guláš pro brněské chlapy
Brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme jablka bez slupky nakrájená na malé kostičky, žloutky, máslo, mouku, med, mák, šťávu z citrónu a... více o Sojové bábovičky s jablkovou omáčkou
Na oleji osmažíme cibulku do zlatova, přidáme máslo a na větší kostičky (1 cm) mrkev. Chvíli mícháme, potom přidáme červenou papriku na kousky, mletou... více o Rychlé chilli fazole
Fazole před uvařením namočíme na 4 hodiny do studené vody, poté je v téže vodě uvaříme doměkka. Po vychladnutí fazole 2x umeleme na masovém strojku.... více o Babiččin fazolový dort
Čočku předem namočíme ve vodě. Všechny suroviny dáme do 1 hrnce (zeleninu nekrájíme) a vaříme cca 20 minut. Poté vyjmeme mrkev, papriku, rajče, cibuli... více o Španělská čočka
Čočku uvaříme. Na pánvi rozehřejeme olej a na něm osmažíme tofu, které pak odložíme stranou. Na pánev dáme na plátky nakrájený česnek a cuketu, chvíli... více o Červená čočka s cuketou a tofu
Čočku necháme namočit, rýži nebo kroupy také. Před vařením důkladně propláchneme. Jestli budete dělat z obyčejné rýže, tak se nemusí močit, ale jen... více o Čočka s kroupami nebo s rýží po řecku
Necháme si naklíčit čočku. Já ji nejprve přes noc namočím do studené vody, druhý den sliji zbylou vodu, misku postavím na teplejší místo a dle potřeby... více o Teplý salát s klíčky
Na oleji osmažíme cibulku, přidáme nastrouhané brambory, osolíme a přidáme sladkou červenou papriku. Když jsou brambory dostatečně osmažené, přidáme... více o Fazolová mňamka - rychlé a výborné
Na pánev dáme olej a cibulku osmahneme do sklovita. Přidáme zeleninu, trochu soli a koření. Lehce podusíme. Do pekáče vsypeme pohanku, na ní,... více o Zapékaná pohanka s kyselým zelím
Těstoviny dáme vařit do osolené vody. Do dalšího malého hrce dáme sójové maso a vaříme, dokud maso nezměkne. Po uvaření masa dáme do malého hnce... více o Těstoviny se sójovým masem a omáčkou
Fazolkám odkrojíme konce a v osolené vodě je asi 8 min. povaříme. Scedíme a ihned propláchneme studenou vodou. Cibuli nakrájíme na dílky a s 500 ml... více o Nakládané fazolky na kyselo
Uvaříme fazole a scedíme. Svaříme 1 deko s 2 dcl octa. Zeleninu nakrájíme na nudličky a podusíme se svařeným dekem. Jakmile zelenina změkne, přidáme 1... více o Fazole se zeleninou
Bůček nakrajíme na kostičky a necháme v kotlíku vyškvařit, přidáme na hrubo nakrájenou cibuli a papriku, pak přidáme nakrájenou na půl kolečka uzeninu... více o Mexické fazole v kotlíku
Na oleji osmahneme na světlo cibuli a přidáme nakrájenou slaninu, rychle dohromady osmažíme. Přidáme a osmahneme kuře. Přidame papriku a petržel,... více o Kanadské kuře s fazolemi
Den předem namočenou čočku uvaříme do měkka, osolíme, opepříme, přidáme kari a trochu česneku, kdo chce, může přidat na malé kousky nakrájenou a... více o Čočkové placičky
Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájená rajčata nebo rajský protak naředíěný šťávou z fazolových lusků, osolíme.... více o Bulharská fazolová omáčka
Cibulku orestujeme na trošce oleje do zlatova, přidáme maso na kousky smíchané s kořením. Osmahneme, osolíme, vmícháme protlak a dusíme do měkka.... více o Cizrna s kuřecím masem
Sójové kostky uvaříme dle návodu na obalu. Na oleji osmahneme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájená rajčata a papriky, žampiony,... více o Fazolová směs se sójovým masem
Hrách den předem namočíme a pak rozvaříme. Prolisujeme přes síto. Brambory uvařené jako na kaši slijeme a slitou vodu odložíme. Brambory s... více o Bramborovo hrachové pyré
Propláchnutou čočku 2 hod. máčíme, pak ve stejné vodě uvaříme s bobkovým listem do měkka. Scedíme. Cibuli a rajčata nakrájet na plátky, česnek... více o Čočka s cibulí a rajčaty
Uvařím čočku, v papiňáku je to za 20 minut, současně zvlášť uvařím rýži. Pak na oleji usmažím na jemno nakrájenou cibulku, přidám uvařenou čočku,... více o Čočka s rýží - ostrá
Fazole na cca 8 hodin namočíme. Máme-li za ušima, použijeme fazole z konzervy a nemusíme máčet nic. Syrovou bramboru oloupeme a nakrájíme do tvaru a... více o Fazole s bramborem
Cibulku na oleji do sklovita, přidáme na plátečky nakrájené syrové zelí - sůl, bílý pepř a dvě lžičky kari koření, dusíme jen chvíli, aby zelí zůstalo... více o Rýže se zelím
Předem namočenou cizrnu uvaříme a scedíme. Meruňky spaříme vroucí vodou, necháme 5 min. odstát, scedíme a nakrájíme na malé kostky. Na oleji podusíme... více o Meruňková cizrna
Těstoviny a vajíčka uvaříme a necháme vychladnout. Mezitím nakrájíme papriky na kostičky (já dávam jen papriky, ale můžete přidat cokoliv podle chuti ... více o Sojanézový salát
Uvařenou čočku smíchám s nastrouhanými okurkami, nakrájenou kapií a cibulí. Přidám trochu (asi jednu lžičku) cukru, sůl, pepř, olej a ocet. Promíchám... více o Čočkový salát IV.
Na oleji osmažíme cibuli, přidáme kmín. Na cibuli vložíme nadrobno nakrájená rajčata, cuketu, papriku, feferonky a mrkev, jemně je posolíme a dusíme... více o Čočka nebo červené fazole po Alžírsku
Fazole na cca 8 hodin namočíme. Máme-li za ušima, použijeme fazole z konzervy a nemusíme máčet nic. Syrovou bramboru oloupeme a nakrájíme do tvaru a... více o Fazole s brambory
Mrkve, petržel a celer se nakrájí na tenká kolečka, dá se vařit, vody v hrnci bude o polovinu více než zeleniny - ne moc, aby se nemuselo zahušťovat,... více o Zdravá dobrota z červené čočky a pohanky
Sójove kostky naložíme do zeleninového vývaru a nálevu z okurek. Osolíme, přidáme lžíci hořčice a na lžičku papriky. Další den na oleji osmažíme... více o Znojemská sója
Mléko dáme vařit - osladíme ho. Až se cukr rozpustí, vsypeme ovesné vločky. Ihned nasypeme pudinkový prášek a mícháme. Necháme projít varem a když je... více o Rychlá ovesná kaše ke snídani
Namočenou čočku uvaříme s bobkovým listem a pepřem do měkka. Osolíme a zahustíme zásmažkou z oleje, mouky a mléka. Můžeme zahustit i záklechtkou.... více o Čočkový prívarok
Přes noc namočené fazole dáme vařit, nakrájíme cibuli, přihodíme k již se vařícím fazolím, přidáme mletý kmín. Po chvíli (čas na kávu 30 min.)... více o Chilli con carne pro začátečníky
Pohanku uvařit (např. propláchnout, uvéstdo varu v dostatečném množství vody, vypnout, nechat v teple cca 20 min. dojít, potom slít případně zbylou... více o Pohankový prejt
Čočku podusíme do měkka, přidáme zázvor, chilli, pokrájenou cibuli a pórek (případně rajče, papriku), osolíme, ochutíme kečupem a octem a je-li nutné,... více o Čočka se zázvorem (BT)
Cizrnu necháme namočenou 8 - 12 hodin (do vody muzeme přidt jedlou sodu, asi půl lžičky na 0,5 l vody). Pak vodu slijeme, cizrnu propláchneme a v nove... více o Cizrna na italský způsob
Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli. Přidáme mletou červenou papriku. Přidáme fazolky zbavené dlouhých vláken nakrájené na cca 2 cm kousky, osolíme.... více o Prívarok ze zelených fazolek
Sójové maso uvařte ve vodě se solí a lžící sojové omáčky. Maso vyndejte a vymačkejte. Vychladlé maso smíchejte se Solamylem a na oleji opečte. Ke... více o Sójové maso na kari
Předem namočené fazole s bobkovým listem a pepřem uvaříme do měkka. Vodu necháme asi prst nad fazolí, přebytečnou vodu slijeme. Osolíme a zahustíme... více o Fazolový prívarok
Fazole propláchneme studenou vodou. A v nové vodě necháme namočené přes noc. Druhého dne můžeme fazole v téže vodě vařit, nebo použít vodu novou.... více o Kubánské kongri
Propereme čočku, dáme do většího hrnce a natočíme vodu 1:1, nadrolíme kostku masoxu, vhodíme bobkové listy, nové koření, pepř (pár kuliček), kousek... více o Novoroční čočka
Sojové plátky necháme namočit asi 20 min v 1 l uvařené vody s omáčkami, solí, pepřem a bujónem. Poté scedíme a schováme ochuenou vodu na později.... více o Sojové plátky na houbách
Na oleji zpěníme trochu nasekané cibule, přidáme drcená rajčata a konzervované fazole, povaříme, přídáme koření. Podáváme s rýží.... více o Bleskové fazole po indicku
Cizrnu přes noc namočíme, pak vodu slijeme a v nové uvaříme do měkka. Vodu na vaření cizrny nesolíme. Měkkou cizrnu rozmixujeme s trochou mléka na... více o Cizrnové karbanátky s mrkví a sýrem
Osmahnout maso nakrájené na kostky, aby bylo dozlatova propečené. Přidat kukuřici a zasypat kořením, lehce osmahnout a zalít kečupem a vodou z fazolí... více o Chilli con carne VI.