Za koláče se považuje tradičně spíše kulaté pečivo pokladené náplní, buchty spíše označují těsto lité na plech nebo bochánky z kynutého těsta. Rozdíly mezi koláčem a buchtou se někdy velmi stírají.
Mnohem jasněji jde vymezit bublaniny. To jsou typické buchty na plech, do kterých se po posypání ovocem plody propadnou a vytvoří typické mezi těstem vykukující ovocné „bublinky“. Bublaniny také již nedostávají oproti jiným koláčům žádnou polevu.
Úplně specifickým typem je crumble. Ten v podstatě neobsahuje těsto, ale jen ovoce a drobenku. Podobně se připravuje obrácený koláč, ale pod tímto pojmem se spíše označuje koláč sester Tatinových známý jako Tarte Tatin, který se peče sice také s ovocem dole, ale ovoce se přidává těsto a po upečení se koláč vyklápí.
Na vále zpracujeme těsto I. a vtlačíme ho do vymazaného a hrubou moukou vysypaného plechu. V míse utřeme všechny suroviny na těsto II. a navršíme ho... více o Tříbarevný koláč II.
Smícháme 200 g mouky, 50 g cukru, 1/2 lžičky prášku do pečiva, soli. Přidáme nakrájené chladné máslo, 1 vejce a rychle zpracujeme. Zabalíme do fólie a... více o Jemný jablečný páj
Mouku, prášek, cukr, tuk, vejce a mléko dobře vymícháme a rozdělíme na poloviny. Do jedné přimícháme kakao. Světlé těsto vyválíme a uložíme na... více o Linzert
Připravíme si nejdříve nádivku. Rozšťoucháme brambory, přidáme tavaroh, cukr, vejce a popřípadě citronovou kůru. Těsto: do mísy dáme mouku s práškem a... více o Tvarohový koláč žďárský
Do mísy nasypeme mouku, uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, posypeme van. cukrem, postupně přiléváme mléko a zamícháváme s droždím a moukou. Pak... více o Kynuté koláče bez kynutí
Z bílků ušleháme sníh, přidáme cukr, po jednom žloutky, ořechy a strouhanku s práškem do pečiva. Na plech dáme oplatky a vlijeme těsto. Upečeme a... více o Koláč na oplatce
Z přísad vypracujeme těsto a necháme vykynout (klasickým způsobem). Jablka nastrouháme na hrubém struhadle a s cukrem, rozinkami a skořicí dusíme,... více o Vánoční vrkoč
Suroviny na těsto zpracujeme, rozdělíme na poloviny, vyválíme na stejně velké obdélníky a upečeme. Z mléka, pudinku a krystalového cukru uvaříme... více o Krémový koláč
Vařenéh brambory protřeme sítem, přidáme tolik krupice, aby vzniklo tužší těsto - na 1/2 kg tohoto těsta dáme lžíci cukru, 1/2 sáčku vanilkového cukru... více o Koláčky z brambor
V míse vyšleháme "doběla" cukr s vejci a vodou, pomalu přilijeme olej a nakonec pomalu dosypáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Ve vymazaném a... více o Ovocný krémový koláč
**Těsto:** smíchat mouku, sůl a cukr a rychle vmíchat hodně studené máslo nakrájené na malé kostičky (používám mačkadlo na bramborovou kaši, aby se... více o Hruškovomandlový koláč
Troubu předehřejete na 140 °C. Z pečícího papíru vystřihnete kruh a položíte jej na plech. V misce smícháte vidličkou 1/4 hrnku cukru se škrobem.... více o Dezert Pavlova
Troubu předehřejete na 200 °C. Těsto položte na lehce pomoučněnou pracovní plochu a odkrojte rohy tak, abyste získali kruh o něco větší, než je forma... více o Koláč s čokoládovým hedvábným krémem
Do mísy prosijeme polohrubou mouku a přimícháme prášek do pečiva, přysypeme krystalový cukr, vyklepneme jedno vejce a přidáme lžíci oleje a bílý... více o Výborný ovocný jogurtový koláč
Suroviny zpracujeme v hladké těsto, které vytvarujeme do kulaté koláčové formy. Na těsto vyrovnáme plátky broskví. V misce utřeme smetanu, žloutky,... více o Krémový koláč s broskvemi
Vypracujeme hladké těsto, vtlačíme ho do formy a uložíme do lednice. Tři jablka nakrájená na tenké plátky vložíme do pánve s 1/2 zavařeniny a 4... více o Jablkový koláč de luxe
Všechny ingredience na těsto smícháme, nakonec přidáme okapaný angrešt s trochou šťávy z kompotu, těsto vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a... více o Angreštový koláč
Tvaroh, cukr, vejce, krupičku a prášek do pečiva zpracujeme v míse (nejlépe rukou, neboť těsto je dost husté), nakonec můžeme do těsta přidat rozinky.... více o Tvarohový koláč III.
Z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutky ušleháme s cukrem, přidáme vodu, olej, mouku s práškem, nakonec lehce zapracujeme sníh. Těsto nalijeme do vymazané... více o Francouzský hruškový koláč
Všechny přísady na těsto smícháme (těsto bude trochu hustší) a vlijeme na vymazaný a vysypaný (strouhanka, mouka) plech a upečeme. Tento koláč se... více o Koláč z Margotky od Evky
Listové těsto rozválíme a vložíme do kulaté nízké formy, jablka oloupeme a nakrájíme na půlměsíčky. Takto připravená jablka poklademe na těsto do... více o Francouzský jablkový koláč
Žloutky vyšleháme se 100 g cukru a kůrou. Střídavě přimícháváme sníh z bílků a mouku. Rozdělíme na polovinu. Jednu polovinu vlijeme na vymazaný a... více o Železničný koláč
Do teplého mléka rozmícháme cukr krystal a přidáme droždí.Necháme vykynout.Na dno mísy dáme sůl, přidáme hladkou mouku, vejce, kvásek a propracujeme... více o Moravské koláče - 50 ks
Vejce, cukr, olej a mléko ušleháme, přidáme mouku a s práškem do pečiva. Nalijeme na plech. Uvaříme pudink a nalijeme horký na syrové těsto. Dáme péci... více o Koláč s mandarinkami a kysanou smetanou
Strouhanku smícháme s cukrem, mandlemi a práškem do pečiva. Následně přidáme olej s vejci. Jako poslední přidáme na jemno nastrouhanou kůru z... více o Tunisian orange, almond cake
V míse rozetřeme droždí s cukrem, polovinou vlahého mléka a trochou mouky na řidší těstíčko a necháme vykynout. Pak přidáme mouku se solí, citr. kůru,... více o Ovocný koláč na plech
Prosátou mouku, změklé máslo a cukr smícháme, přidáme v mléce rozšlehané vejce a rum. Vypracujeme těsto, rozdělíme ho na 3 části a dáme do chladu.... více o Tvarohový mřížkový koláč
Do kompotové šťávy dáme krystalový cukr, heru a kakao a převaříme. Z teplé směsi odebereme cca 1-1,5 dcl a odložíme. Když směs vychladne - nemusí byť... více o Koláč z kompotu
Z mouky, kypřícího prášku, hery, cukru a žloutku připravíme těsto. Menší polovinu dáme do mrazáku a větší polovinu rozložíme do dortové formy, kterou... více o Jablkový tvarohový koláč
**Nejprve si uděláme náplň:** všechny ingredience vyšleháme dohromady. **Pak těsto:** vejce vyšleháme s cukrem, přidáme smetanu, olej, kakao a mouku... více o Smetanový koláč s tvarohem
Z droždí, trochy cukru, mléka a mouky připravíme kvásek. Utřeme máslo, zbylý cukr a žloutky. Přidáme k tomu vykynutý kvásek a ostatní suroviny a... více o Valašské frgále
Sypké přísady v míse důkladně promícháme rukou. Vařečkou přimícháme žloutky, vodu a olej. Nakonec zlehka vmícháme sníh. Nalejeme těsto na vymazaný a... více o Ostružinový koláč
Cukr, tuk, vejce utřeme do pěny. Pak přidáme mléko, prosátou polohrubou mouku s kypřícím práškem do pečiva, vše spojíme dohromady. Těsto vlijeme do... více o Švestkový koláč II.
Listové těsto rozválíme a rozložíme na plech. Švestky nakrájíme na měsíčky a poskladáme hustě vedle sebe po těstě. Smícháme smetany, vejce, trochu... více o Švestkový koláč z listového těsta
Předehřát troubu na 170 °C. Do pekáčku o velikosti asi 20x20 cm dát 4 lžíce másla a nahřát v troubě, až se máslo rozpustí, vyndat z trouby a... více o Švestkový koláč nohama nahoru
Těsto rozválíme a přeneseme na plech. Po celé ploše těsně k sobě poklademe sýr. Hrušky nakrájíme na plátky asi 1/2 cm silné a poskládáme po celé ploše... více o Hruškové pohoštění
Také Vám na zahradě padají jablka a už nevíte co s nimi? Zkuste tento jednoduchý koláč. Nejprve si uvařte povidla: vykrájejte spoustu jablek, rozvařte... více o Jednoduchý koláč s jablkovými povidly a tvarohem
Z přísad vypracujeme těsto a dáme do plechu s vyšším okrajem. Na povrch rozložíme ovoce. Šťávu z ovoce doplníme vodou na 1 litr (může být trošku míň)... více o Broskvový koláč
Na mísu dáme mouku, cukr, sůl, kůru, strouhané mandle, vanilinový cukr a muškátový oříšek. Do koflíku slazeného mléka dáme zkynouti kvasnice (3 kostky... více o Posvícenské koláče z r. 1900
Kakaové: moučkový cukr, heru vyšleháme, přidáme kakao, prášek do pečiva, mouku a trochu vody tak, aby těsto nebylo řídké. Vlijeme na vymazaný a... více o Tvarohová buchta tříbarevná
Z vlažného mléka, trošky cukru a droždí necháme vzejít kvásek. Do prosáté mouky přidáme cukr, nastrouhanou citronovou kůru, vejce, olej a vzešlý... více o Kynutý koláč
Do mísy vsypeme mouku, uděláme v ní důlek, do kterého rozdrobíme droždí, zasypeme cukrem, zalejeme teplým mlékem a necháme vykynout kvásek. Potom do... více o České buchty
Syrové brambory postrouháme na strouhadle (malé slzy), zbylou vodu slijeme, přidáme vajíčka, sůl a mouku- dodáváme v malém množství tak, aby těsto... více o Bramborový stryk ze švestkami
Jogurt rozšleháme v míse s krupicovým cukrem, vejci a olejem, přidáme mouku prosátou s kypřícím práškem, vanilínovým cukrem a vše lehce promícháme.... více o Jogurtový švestkový koláč
Z přísad zpracujeme na vále v těsto, při propracování můžeme trochu podsypat hladkou moukou. Těsto necháme asi hodinu odležet a připravíme náplň.... více o Přehnutý jablkový koláč
Všechny přísady v míse promícháme, pekáč s vyššším okrajem vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou nebo jen vyložíme pečícím papírem. Do pekáče... více o Hrnečková cuketová buchta
Těsta můžeme připravit o něco více, budeme jím koláč také pokrývat. Polovinou vyložíme suchou formu. Naplníme většími kusy jablek, která pocukrujeme a... více o Jablkový páj + varianta DIA
Z přísad vypracujeme těsto (hnětačem) a vyložíme jím kulatou plochou koláčovou formu s vroubkovým okrajem, kterou nevymazáváme. Těsto propícháme... více o Ovocný páj + varianta DIA
Mouku, cukr a prášek do pečiva smícháme a polovinu vsypeme na plech. Šlehačem vyšleháme mléko, vejce a tvaroh + cukr a vlijeme na sypkou směs. Na vrch... více o Letní tvarohový koláč
V misce smícháme vejce s cukrem + 1 vanilkový cukr. Přidáme olej. Postupně přisypáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva. (Dobré je těsto ochutnat a... více o Bublanina hrnečková