Knedlíky nejsou původem pouze české jídlo, ale rozhodně jsou spojeny s národními pokrmy. Vepřo knedlo zelo nebo svíčková omáčka se bez nich neobejdou.
Knedlíky se mohou připravovat vařením buď ve vodě nebo v páře ve tvaru koule nebo šišky, která se před podáváním krájí na plátky. Nejrozšířenější knedlíky podávané k českým pokrmům jsou houskové, kynuté nebo bramborové knedlíky.
Knedlíky se kromě slaných variant připravují i na sladko jako hlavní chod, nejčastěji jako ovocné kynuté knedlíky nebo plněné tvarohové či bramborové knedlíky s ovocem.
Do mísy dáme mouku s práškem do pečiva, Solamyl, mléko, vejce, sůl. Těsto nesmí být husté jako na normální knedlíky, když je, přilijeme trochu... více o Bezlepkové houskové knedlíky
Mouku a směs ze sáčku nasypeme do mísy, promícháme se solí. V části vlažného mléka rozmícháme droždí, cukr a lžíci mouky, necháme vzejít kvásek. Do... více o Dvojctihodné knedlíky
Na vál vysypeme mouku, přimícháme brynzu, vejce, sůl, mléko a vypracujeme středně tuhé, nelepivé těsto. Z těsta utvoříme malé kulaté knedlíčky.... více o Brynzové knedlíčky
Mouky smícháme, osolíme, nadrobíme droždí, přidáme vejce a sodovku a vypracujeme těsto, do kterého ještě zapracujeme na kostičky nakrájené rohlíky a... více o Houskový knedlík s celozrnnou moukou
Rohlíky nakrájené na kostičky zalijeme horkým mlékem a přidáme ostatní přísady. Jemně zamícháme, vytvarujeme několik šišek, které vaříme ve vodě 20... více o Tyrolské knedlíky II.
Mlékem s rozmíchanými žloutky a moukou. Vmícháme kuskus, posekanou petrželku a sníh z bílků. Z hmoty vytvoříme šišky, dáme je na fólii, okraje fólie... více o Knedlík z kuskusu
Rohlíky nakrájíme na kostičky, brambory nastrouháme na jemno a přidáme zbytek přísad. Uděláme kulaté knedlíky (asi velikosti tenisáku) a vaříme 15... více o Drbáky
Do strouhanky přidáme změklé máslo, mléko potom ostatní suroviny. Těsto prohněteme. Vytvarujeme koule o průměru asi 5 cm. Vaříme 7 mimut. Podáváme... více o Strouhankové knedlíky II.
Cuketu nastrouháme nahrubo, štávu slévat nemusíme, dáme o to méně mléka. Přísady smícháme, přisolíme těsto a necháme chvilku odpočinout a pak... více o Cuketové knedlíky II.
Brambor nastrouháme nebo rozmixujeme, přebytečnou vodu slijeme, přidáme na kostičky nakrájený dalamánek, osolíme promícháme. Z těsta vytvarujeme koule... více o Bosáky z dalamánků
Do mísy vsypeme osolenou mouku, burizony a přidáme tolik vody, aby se nám těsto nechytalo na stěny mísy. Z těsta vytvoříme dva knedlíky, chvíli je... více o Burizonové knedlíky
Vařené studené brambory postrouháme nebo umeleme na masovém mlýnku, smícháme s ostatními surovinami. Pokud se těsto lepí přidáme trochu solamylu. Z... více o Bramborové těsto-recept po babičce
Na 2 lžících másla zpěníme prolisovaný česnek, přidáme očištěné drobně pokrájené houby, mírně osolíme, podusíme doměkka, pečivo pokrájíme na kostičky,... více o Houbové knedlíčky
Brambory jemně nastrouháme, vyluhovanou vodu z části slijeme a smícháme s vejcem, solí, moukou, strouhankou. Hodně promícháme, lžící nabíráme těsto a... více o Chlupaté knedlíky (klouzáky)
V misce smícháme mouku, sůl, vajíčko a mléko. Do těsta přidáme kostky pečiva, pořádně promícháme. Vytvoříme 3 menší šištičky (dobře se tvarují rukama... více o Houskové knedlíky pro každého
Olej rozehřejeme v pánvi, přidáme na kostky nakrájené knedlíky a opečeme. V misce rozkvedláme vejce se solí, pepřem a petrželkou a knedlíky zalejeme,... více o Vaječná knedlíková placka
Udělat dvě šišky, dát do vroucí vody a vařit cca 13 minut a pak otočit a vařit dalších tak 12 minut - hospodské knedlíky, (ty jsou zadělávány vodou a... více o Knedlíky v USA
Smícháme mléko, vejce, sůl, nastrouhaný oříšek a zalijeme tím na kostičky nakrájené housky. Necháme 15 minut stát. Pak přidáme tuk, strouhanku, mouku... více o Knedlík s petrželkou
Všechno smícháme dohromady, nakonec přidáme sníh ze dvou bílků a plníme 3 hrnky na čaj, které předem vymažeme a vysypeme moukou. Plníme asi do větší... více o Knedlík do hrnku
Z mouky, mléka, žloutků a soli vypracujeme těsto. Potom do těsta vmícháme ušlehaný sníh z bílků a na kostičky nakrájené rohlíky. Máslem nebo olejem si... více o Hrnkové knedlíky III.
Oloupané cukety nastrouháme nahrubo, přidáme mouku, vejce, sůl, propracujeme a přidáme na kostičky nakrájené rohlíky. Na silně pomoučněný vál... více o Cuketové knedlíky
Studené brambory oloupeme, nastrouháme, přidáme mouku, krupici, sůl a vejce a uhněteme těsto. Tvoříme z těsta placičky, které plníme orestovaným... více o Bramborové knedlíky ze studených brambor
Smícháme tekutiny dohromady, odebereme 10 lžic, přidáme cukr a droždí. Necháme v teple vzejít kvásek. Do mísy prosijeme mouku, přidáme sůl, vejce a... více o Odlehčený kynutý knedlík
Směs smícháme, udusáme a necháme odpočinout, až rohlíky vypijí vodu z brambor (30-120 minut). Pak uplácáme koule velikosti tenisového míčku a dáme... více o Chodské knedlíky - bosáky
Z přísad připravíme řidší těsto. Hrnky vymažeme máslem, naplníme těstem a vložíme do hrnce s vařící vodou. Nejlepší jsou čerstvé, po ohřátí již nejsou... více o Hrnkové knedlíky II.
Den předem uvaříme brambory ve slupce a oloupeme je. Před přípravou je jemně nastrouháme, přidáme mouku, krupici, veje, sůl a krátce rozpracujeme v... více o Bramborové knedlíky plněné uzeným masem
Brambory nastrouháme a zpracujeme se všemi přísadami. Těsto rozkrájíme asi na 12 dílků (podle požadované velikosti) a plníme dle chuti např. škvarky,... více o Bramborové knedlíky, jak je neznáte
Do pekárny vyklepneme vejce, přidáme vlažné mléko a mouku smíchanou se solí a droždím. Zapneme program na přípravu těsta. Housky nakrájíme na kostičky... více o Houskové knedlíky z pekárny
Knedlík nakrájíme na plátky, asi 0,5 cm silné, na jedné straně je potřeme sýrem, který jsme rozmíchali s hořčicí. Mezi potřené strany vložíme plátek... více o Knedlíkové opečenky
Tvarohy, vejce, sůl, krupičku pomocí mixéru smícháme. Rukama nebo pomocí 2 kávových lžiček tvoříme kuličky velké asi jako větší třešně, které hážeme... více o Nejrychlejší tvarohové kuličky
Mouku, sůl, zaděláme mlékem se žloutky, vypracujeme těsto, přidáme nakrájené rohlíky a nakonec vmícháme sníh z bílků. Hrnky vymažeme máslem - vysypeme... více o Jemný knedlík v hrnku
Na kolečko houskového knedlíků pokladu salám, tvrdý sýr a přiložím na ně druhé. Pak obalím klasicky v trojobalu, jako řízky a vysmažím. Jako přílohu... více o Toustové knedlíky
Nejprve ušleháme bílky na sníh. Čtyři čtvrtlitrové hrnečky pečlivě vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Rohlíky nakrájíme na kostičky a vložíme do... více o Houskové knedlíky z mikrovlnky
Syrové brambory na jemno nastrouhat a nechat v sítu cca 10 min. vykapat. Zbylou vodu důladně vymačkat. Do mísy na jemno nastrouhat vařené brambory,... více o Chlupaté knedlíky s houbami
Suché pečivo nakrájíme na kostičky (cca 1 cm). Pokud je pečivo čerstvé, je dobré jej nakrájet na kostičky předem a nechat "oschnout". Kostičky... více o Babiččin houskový knedlík
Rohlíky nakrájíme na kostky a zalijeme mlékem, ve kterém jsme rozvedlali vejce, necháme stát, dokud se mléko nevsákne. Slaninu nakrájíme na kostky a... více o Houbové knedlíčky se slaninou
Plátky knedlíku obalíme dvakrát v dvojobalu, tj. rozšlehaných vejcích a strouhance (nesolíme, nepoužíváme mouku), poprvé můžeme ve vejcích nechat... více o Smažené houskové knedlíky
Rohlíky nadrobíme, na ně nastrouháme najemno syrové brambory, přikryjeme a necháme 2 hodiny vsáknout. Potom přidáme vejce, sůl a prolisovaný česnek. Z... více o Bramborové knedlíky II.
Omyté a oloupané cukety a brambory jemně nastrouháme a necháme chvíli odpočinout. Vymačkáme vodu a v míse promícháme se solí, kmínem, vejcem,... více o Cuketové chlupaté knedlíky
Do mouky uděláme důlek a do něj rozdrobené droždí, zalít vodou, přikryjeme a necháme vzejít kvásek. Poté přidáme vejce, sůl, málo cukru (špetku) a na... více o Ivetčin kynutý knedlík
Rohlíky nebo housky nakrájíme na kostičky a dáme do mísy, cibulku nakrájíme a osmažíme na oleji do zlatova. Až cibulka trochu vychladne, tak nalejeme... více o Hildiny rakouské knedlíky
Ve vlažném mléce klasicky nechat nakynout droždí s kostkou cukru. Do mísy od robota dám mouku, sůl, zamíchám, pak vejce a kvásek. Nedělám ho v celém... více o Houskové knedlíky v pekáči
Z bílků ušleháme sníh. Pět čtvrtlitrových hrnečků pečlivě vymažeme máslem. Rohlíky nakrájíme na kostičky a dáme do mísy. Osolíme rohlíky, přidáme... více o Mikrovlnkové knedlíky
Těsto vypracujeme podle návodu, uzené nebo klobásku pomeleme(může se zkombinovat i půl na půl). Těsto vyválíme na váleček, ukrajujeme z něj kousky a... více o Smažené knedlíky
Vše promícháme, uděláme kulaté knedlíky, které vaříme v osolené vodě cca 20 minut.... více o Barevný knedlík
Slaninu a rohlíky nakrájíme na kostky, slaninu rozškvaříme, vyndáme, přidáme olej a opečeme dozlatova rohlíky. Rozšleháme vejce s mlékem, přidáme... více o Špekové knedlíky - mňam
Dáme vařit vodu se soli. Připravíme si těsto dle návodu. Malou lžičkou vykrajujeme nočky a vkládáme je do vařící vody. Po páru minutách (záleží na... více o Rychlonoky
Droždí rozpustíme s cukrem, zalijeme vlažným mlékem a přidáme trochu mouky. Kvásek necháme vykynout. Do mísy s moukou přidáme žloutek, nakynutý kvásek... více o Anežčiny knedlíky
Do mísy vsypeme polohrubou mouku, osolíme, přidáme vejce, zředíme mlékem (postupně přidáváme) a vymícháme. Těsto musí být řidší než na buchty. Necháme... více o Noky k masu na šťávě
Tofu nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme mouku, sůl, propláchnuté vločky a vypracujeme těsto. Tvoříme malé knedlíčky, které uvaříme ve slané vodě... více o Špaldové knedlíčky