Karlovarský knedlík je záležitost staročeské kuchyně a používá se do něj, stejně jako do houskových knedlíků, pečivo. Příprava se může lišit, ale velmi často se pečivo na kostičky restuje. Není to však podmínkou receptu.
Do knedlíků patří bílkový sníh, který knedlíky dělá nadýchané. Karlovarský knedlík tedy nekyne, ani se nekypří prášky do pečiva. Další ingredience se liší dle receptu a zvyklostí, ale neměla by chybět bylinka, obvykle nasekaná petrželka.
Knedlík nemá povinný tvar, ale tradičně se vařil v podobě válečku zabalený v utěrce. Někdy se ale můžete setkat s karlovarskými knedlíky v podobě koulí. Knedlíky je ale velmi hezké krájet, protože vyniká právě kresbou na zakrojení.
Starší housky nakrájíme na kostičky a lehce opražíme v troubě. Smícháme je se žloutky, nasekanou petrželkou, moukou a mlékem, osolíme, přidáme špetku... více o Karlovarský knedlík
Rohlíky nakrájíme na kostičky, zalijeme mlékem, rukama zpracujeme a necháme asi 20 minut odležet, aby rohlíky byly pořádně nasáté. Poté osolíme ... více o Karlovarské knedlíky babičky Irenky
Máslo utřeme se solí a žloutky, vmícháme smetanu a mouku. Do těsta přidáme na kostičky nakrájené včerejší žemle (můžeme je dožluta osmažit na másle) a... více o Karlovarské knedlíky
Do většího hrnce dáme vařit osolenou vodu. Omytou cuketu nastrouháme na hrubém struhadle nebo 1:1 hrubé a jemné struhadlo. Osolíme, přidáme vejce,... více o Chlupaté cuketové knedlíky či halušky
Troubu zapněte na 180 °C. Kachnu ze všech stran osolte a opepřete. Hrudí dolů jí položte na mřížku a tu na hluboký plech, kam bude odkapávat tuk.... více o Kachna s fíkovým zelím
Toustový chléb nakrájejte na kostičky a nechte ho přes noc vyschnout. Ráno ho prolijte mlékem a nechte nasáknout. Na másle orestujte nakrájenou cibuli... více o Špekové knedlíky
Maso pokrájíme na kostky, ochutíme solí, paprikou (cca 1 lžíce), kmínem (1 lžička) a smícháme s pokrájenou cibulí a nasekaným česnekem. Zalijeme pivem... více o Pivní výpečky s bramborovými noky
Na jemně pokrájeném špeku necháme osmažit drobně pokrájenou cibuli. Pak přidáme směs libovolně zvolené, drobně pokrájené, spíše chutí výraznější... více o Houskové uzenářské knedlíky
Základem skvělé svíčkové omáčky je čerstvá zelenina, kterou použijeme ve značném množství, protože nám svíčkovou omáčku zároveň zahustí, chuť zůstane... více o Svíčková na smetaně podle Richarda Nováka
Mouku smícháme v míse se solí, uprostřed uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, které posypeme špetkou cukru a zalijeme necelou polovinou vlažné... více o Kulaté kynuté knedlíky - příloha
Do mísy nasypeme mouku se solí, uprostřed uděláme důlek, do něj nasypeme vanilkový cukr, rozdrobíme droždí a zalijeme zhruba polovinou vlažné vody.... více o Broskvové knedlíky - bez vajec
Uvedené množství postačí jednomu pořádnému jedlíkovi nebo dvěma menším. Housky pokrájené na kostičky dáme do mísy, osolíme a ochutíme podle toho k... více o Houskové knedlíky - pečené
Oloupané vychladlé brambory nastrouháme do mísy, přidáme vejce, osolíme a promícháme, zasypeme pokrájenou tukovou vekou, kterou do brambor zapracujeme... více o Bramborové knedlíky s vekou
Mouku nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, nasypeme cukr, přilijeme cca polovinu vlažného (ne horkého) mléka a... více o Banánové knedlíky
Strouhanku zalijeme studeným mlékem a necháme za občasného míchání bobtnat asi 15 minut. Přilijeme rozpuštěné máslo, do pěny ušlehaná vejce, osolíme,... více o Knedlík ze strouhanky
Do mísy nasypeme mouku, do které uděláme důlek. Do důlku rozdrobíme droždí, které posypeme cukrem a zalijeme polovinou vody. Trochu promíchneme a... více o Zabijačkové plněné knedlíky prejtem, jelitem, jitrnicí - kynuté
Do mísy nasypeme mouku, do které uděláme důlek. Do důlku rozdrobíme droždí, které posypeme cukrem, zalijeme polovinou vody a trochu promíchneme. Po... více o Knedlíky s pečeným masem
Do domácí pekárny ( v mém případě ETA Delicca ) nalijeme vlažné mléko, přidáme vejce, mouku, droždí a sůl. Poté program nastavíme na TĚSTO a necháme... více o Domácí houskový knedlík
Nasolené kuře okmínujeme a položíme do pekáče s pokrájenou cibulí a sádlem (lze použít máslo). Podlijeme trochou vody (lze i pivem) a pečeme v... více o Bramborové šišky se zelím a kuřetem - "Sedlácké kuře"
Na másle zpěnit cibuli na kostičky, vložit sůl, skoro celý balíček papriky, bobkový list a vložit stehna, osmahnout, podlít vodou a dusit aspoň hodinu... více o Vynikající kuře na paprice
Množství je pro jednoho velkého jedlíka nebo dva menší. Brambory oloupeme a uvaříme v osolené vodě doměkka. Použít můžeme i brambory zbylé od oběda... více o Bramborové noky
Do mísy dáme jemně nastrouhané brambory, česnek, osolíme, přidáme vejce, drobně pokrájené starší housky nebo rohlíky a dobře pro mícháme. Necháme cca... více o Česnekové bramborové knedlíky s houskou
Vše důkladně zpracuji do těsta. Já vše připravuji v mixéru, takže mi vznikne hotová směs, z které krásně uválím knedlíčky a přidám do jakéhokoliv... více o Knedlíčky ze strouhanky
Do mísy vysypeme mouku a přidáme vejce a sůl. Do vlažné vody (ne horké) do jiné nádoby dáme v ruce podrcené kvasnice a počkáme, až se mírně zvednou.... více o Knedlíky k omáčce a masu ala DoPe
Na vetší kusy nakrájená líčka osolíme, opepříme a orestujeme ve větším hrnci s divokým kořením. Orestovaná líčka vyjmeme a na výpeku opečeme slaninu a... více o Vepřová líčka na červeném víně s bramborovými noky
Maso omyjeme, naklepeme, po stranách nařízneme, aby se na pánvi nekroutilo, osolíme, opepříme (podle chuti přidáme jiné koření). Na pánvi rozehřejeme... více o Vepřové se smetanovo-žampionovou omáčkou
Uvařené brambory nastrouháme a smícháme s moukou, krupičkou, olejem, solí a vajíčky. Uděláme těsto a vytvoříme 4 pěkné knedlíky. Dáme je do vroucí... více o Bramborový knedlík podle norem
Do vlažného mléka přidám droždí, sůl, cukr a dobře promíchám. Vzniklý kvásek smíchám s moukou, přidám vejce a olej. Nakonec do těsta lehce zapracuji... více o Kynutý knedlík z mikrovlnky
**1)** Kořenovou zeleninu očistíme, nakrajíme a vložíme do hovězího vývaru nebo do 1,5 l vody s bujonem a vaříme pod pokličkou asi 30 minut. **2)** Do... více o Dýňová svíčková omáčka
Žemle pokrájíme na malé kostičky, které na pánvi s olejem osmažíme dorůžova, pak necháme zchladnout. Brambory nastrouháme, osolíme, přidáme vejce,... více o Křehké bramborové knedlíky s žemlovými krutonky
Nastrouhané brambory dáme do mísy, přidáme jemně pokrájené rohlíky, vejce, osolíme a dobře promícháme. Pak podle hustoty vmícháme cca 150 g hrubé... více o Jednoduché bramborovo-rohlíkové knedlíky
1. V mléce rozšleháme vajíčko a nalijeme do nádoby v pekárně (v případě, že nemáte vajíčko, můžete dát 1 lžíci oleje). Přidáme rohlík nakrájený na... více o Kynutý houskový knedlík v domácí pekárně
Mouku nasypeme do mísy. Přidáme vejce, vodu a droždí a dobře promícháme. Necháme 30 minut odstát, poté rozdělíme na válečky a na 20 minut dáme do... více o Knedlíky z rýžové mouky